Τελευταία Νέα
Διεθνή

FED: Ο πληθωρισμός δημιουργεί «στρες» στο οικονομικό περιβάλλον

FED: Ο πληθωρισμός δημιουργεί «στρες» στο οικονομικό περιβάλλον
Ο Chris Maher εξετάζει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Ο Chris Maher, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve Bank of Philadelphia, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός δημιουργεί «στρες» στο περιβάλλον που «θα χρειαστεί λίγος χρόνος» για να τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanFirst Financial σημείωσε επίσης ότι οι αυξανόμενες τιμές για όλα τα αγαθά, ειδικά τα τρόφιμα και την ενέργεια, «έχουν σημαντικό αντίκτυπο».

«Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες στην οικονομία», τόνισε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή λίγες ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε οδυνηρά υψηλός τον Μάιο, με τις τιμές καταναλωτή να φτάνουν σε νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών που επιδείνωσε μια οικονομική πίεση για εκατομμύρια. των Αμερικανών.

Το υπουργείο Εργασίας είχε δηλώσει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα ευρύ μέτρο της τιμής των καθημερινών αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, των παντοπωλείων και των ενοικίων, αυξήθηκε 8,6% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι τιμές σημείωσαν άλμα 1% στη μηνιαία περίοδο από τον Απρίλιο.

Αυτά τα μεγέθη ήταν και υψηλότερα από το 8,3% του κεφαλαίου και το μηνιαίο κέρδος 0,7% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι της Refinitiv.
Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Δεκέμβριο του 1981.
Η θλιβερή έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου κάνει ορισμένους οικονομολόγους της Wall Street να στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα ή τον επόμενο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να τιθασεύσουν τις χαμηλές τιμές καταναλωτή.

Ο Jerome Powell απέρριψε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell απέρριψε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις αρχές Μαΐου μετά από μια συνάντηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην οποία ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα.
Οι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα βρίσκονται στο τραπέζι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αν και δεν είναι σαφές πώς η έκθεση της Παρασκευής θα μπορούσε να επηρεάσει αυτό.
«Το να έχουμε μια ήπια προσγείωση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αυτή τη φορά», προειδοποίησε ο Maher.
«Είχαμε ένα τόσο ασυνήθιστο σύνολο περιστάσεων μεταξύ της πανδημίας και άλλων στοιχείων που την καθιστούν πολύ, πολύ δύσκολη».

"Έχουν διατεθεί πολλά χρήματα στην προσφορά χρήματος.
Υπήρξε τεράστιος πληθωρισμός, έχει πολύ ευρεία βάση.
Έχουμε τις συνεχείς διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, επομένως θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε μια ήπια προσγείωση», συνέχισε.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να μειώσουν τη ζήτηση των καταναλωτών αρκετά ώστε οι τιμές να σταματήσουν να αυξάνονται, αλλά εάν αποτύχουν, κινδυνεύουν να ρίξουν τη χώρα σε ύφεση.
Αυτό το άπιαστο σημείο μεταξύ του περιορισμού της ζήτησης χωρίς τη συντριβή της οικονομίας είναι αυτό που είναι γνωστό ως ήπια προσγείωση – και η ιστορία δείχνει ότι η Fed συχνά αγωνίζεται να περάσει με επιτυχία τη βελόνα μεταξύ της αυστηροποίησης της πολιτικής και της διατήρησης της ανάπτυξης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης