(upd5) Στο Κίεβο βρίσκονται σήμερα Πέμπτη 16/6 και για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi προκειμένου αφενός να εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ουκρανία και στον πρόεδρο Zelensky αφετέρου και για να ασκήσουν πιέσεις προς την κατεύθυνση εύρεσης λύσης με τη Ρωσία για την λήξη των πολεμικών συγκρούσεων.
Η επίσκεψη των τριών κορυφαίων Ευρωπαίων, οι οποίοι έφτασαν στο Κίεβο με ειδικό τρένο, έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή τόσο για την Ευρώπη, η οποία βιώνει ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού και των τιμών στην ενέργεια όσο και για την Ουκρανία, η οποία βλέπει πως η ρωσική στρατιωτική μηχανή αρχίζει να κινείται πολύ πιο στοχευμένα και να καταλαμβάνει νέα εδάφη.
Μάλιστα αναφέρεται πως αύριο Παρασκευή 17/6 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κάνει μια σύσταση για την παραχώρηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, κάτι πάντως για το οποίο υπάρχουν επιφυλάξεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σημειώνεται πως λίγο μετά την άφιξη των τριών Ευρωπαίων ηγετών σήμανε ο συναγερμός - προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο, ενώ ακολούθησε και επίσκεψη τους στο Irpin, την πόλη στα περίχωρα του Κιέβου που δέχθηκε ισχυρούς βομβαρδισμούς από το ρωσικό στρατό.
Σε δηλώσεις του από το Irpin ο Marcon είπε πως πρόκειται για μια ηρωϊκή πόλη που σημαδεύτηκε από τα στίγματα της βαρβαρότητας, ενώ και ο Scholz υπογράμμισε πως το Irpin έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου.
«Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» είπε ο Γερμανός καγκελάριος ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi υποστήριξε πως θα τα ανοικοδομήσουμε όλα.
#Macron, #Scholz and #Draghi are already in #Kyiv. pic.twitter.com/pBO0hn8a9s
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
Scholz (Γερμανία): Η επίσκεψη στο Κίεβο δείχνει τη δέσμευση μας στην Ουκρανία
Την θέση πως η επίσκεψη στο Κίεβο αποτελεί μια σαφή δέσμευση της Ευρώπης απέναντι στην Ουκρανία διατύπωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz.
«Δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί.
Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις είναι τεράστιας σημασίας, καθώς συμβάλλουν στην πιθανότητα η Ρωσία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της και να αποσύρει τα στρατεύματα της.
Scholz, Macron και Draghi θα επιχειρήσουν επίσης να απαντήσουν στην κριτική που δέχονται για την όσο και τόσο αποφασιστική δράση τους απέναντι στη Ρωσία του Putin.
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Macron, ο οποίος υποστήριξε πως δεν πρέπει να ταπεινωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Putin, τοποθέτηση που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Ουκρανία αλλά και οι σαφείς υπαινιγμοί του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, ο οποίος κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο να πει ξεκάθαρα με ποιον είναι σε αυτόν τον πόλεμο, εάν είναι με τη Ρωσία ή με την Ουκρανία.
Οι επικρίσεις κατά της Γερμανίας εστιάζουν ως επί το πλείστον στην καθυστέρηση της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, αν και σήμερα ανακοινώθηκε πως θα προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II.
Μάλιστα το Βερολίνο υποστήριξε πως τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων και του NATO.
Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση έκαναν λόγο προ ημερών περί πιθανής παράδοσης τεσσάρων τέτοιων συστημάτων, της γερμανικής εκσυγχρονισμένης και προσαρμοσμένης στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκδοχής των αμερικανικού σχεδιασμού MLRS Μ270, ενώ το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, ανταλλακτικά, ενώ θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού.
Πιέσεις για συμφωνία
Πάντως και παρά την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να πιέσουν τον Ουκρανό πρόεδρο έτσι ώστε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο σημερινό αδιέξοδο.
Μόλις χθες 15/6 ο πρόεδρος Macron υπογράμμισε πως η Ουκρανία πρέπει να συζητήσει με τη Ρωσία για μια κατάπαυση πυρός ενώ και η Ιταλία, η οποία μάλιστα έχει καταθέσει και σχέδιο ειρήνης στον ΟΗΕ για την Ουκρανία, είναι από εκείνες τις δυνάμεις που εδώ και πολύ καιρό επισημαίνει την ανάγκη να μπει ένα τέλος στις πολεμικές συγκρούσεις.
Άλλωστε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία είναι τα κράτη εκείνα που πιέζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παγκόσμια δύναμη για την εξεύρεση λύσης.
Μάλιστα ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του προέδρου Zelensky, υποστήριξε σε δηλώσεις του σε γερμανικά ΜΜΕ πως οι τρεις ηγέτες θα ασκήσουν πίεση στο Κίεβο να δεχθεί μια λύση που θα είναι αρεστή στον πρόεδρο Putin.
«Θα μας πουν ότι πρέπει να βάλουμε τέλος σε έναν πόλεμο που προκαλεί διατροφική κρίση και οικονομικά προβλήματα, ότι πρέπει να σώσουμε το προφίλ του Putin» υποστήριξε ο Arestovych, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Macron περί μη ταπείνωση του Putin.
Από την πλευρά του πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Draghi είπε ότι πολύ σημαντικό να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας ωστόσο πως η όποια λύση θα πρέπει «να είναι με όρους που είναι αποδεκτοί από την Ουκρανία».
Επιφυλάξεις και έλλειψη σχεδίου
Σε αντίθεση με τις τρεις αυτές ευρωπαϊκές χώρες, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι σε μια βιαστική λύση, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς τη Ρωσία και ότι μια κατάπαυση του πυρός θα της επιτρέψει να εδραιώσει τις εδαφικές της νίκες, να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις.
Πράγματι τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Δύση δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να πει ένα τέλος στην ουκρανική κρίση.
«Είναι καλύτερο να συνεργαστεί κανείς με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin για την εισβολή του στην Ουκρανία ή να τον απομονώσει;
Θα έπρεπε το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου ή αυτό θα αποθράσυνε τη Μόσχα;
Αξίζουν τις παράπλευρες ζημιές, οι αυξημένες κυρώσεις στη Ρωσία;» ήταν μόνο μερικά από τα ερωτήματα που διατύπωνε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, ερωτήματα που προβληματίζουν τη Δύση όσο το αδιέξοδο συνεχίζεται.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αφενός πως πρέπει να αποδυναμωθεί η Ρωσία έτσι ώστε να μην μπορεί να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο αφετέρου διαμηνύει πως η Ουκρανία είναι εκείνη που θα αποφασίσει το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη Μ. Βρετανία που τηρεί την πιο επιθετική στάση, να λέει πως το Κίεβο πρέπει να είναι ισχυρά οπλισμένο για να μην αποδεχτεί μια κακή ειρηνευτική συμφωνία και διαμηνύει ότι η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών