Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία καταπολεμά την ερημοποίηση με χιλιάδες δέντρα και έκτακτα μέτρα

Η Τουρκία καταπολεμά την ερημοποίηση με χιλιάδες δέντρα και έκτακτα μέτρα

Η ερημοποίηση κατατρώει τα εύφορα εδάφη της Τουρκίας, από τα οποία περισσότερο από το 22% μπορεί να γίνει έρημος στο εγγύς μέλλον.

Καθώς η χώρα γιόρταζε την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, οι αρχές προειδοποίησαν ότι το 22,5% των τουρκικών εδαφών βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, έναν κίνδυνο που η χώρα που επιδιώκει να ενισχύσει τον αγροτικό της τομέα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Πίσω στο 1992, η Sazoba ήταν το τέλειο μέρος για ανιχνευτές τοποθεσιών που αναζητούσαν ένα μέρος για να κινηματογραφήσουν το The Adventures of Young Indiana Jones: Daredevils of the Desert.
Αντικαθιστώντας την έρημο Negev στην ταινία που διαδραματίζεται στην Beersheba του Ισραήλ, η αγροτική γειτονιά στη δυτική Τουρκία παρέμεινε άγονη για χρόνια πριν από την έναρξη μιας εκστρατείας για την αλλαγή της μοίρας της.
Σήμερα, τα δέντρα καλύπτουν το ξηρό τοπίο, μια απόδειξη των προσπαθειών της Τουρκίας κατά της ερημοποίησης.
Με τη διάβρωση να αφαιρεί πολύτιμα εδάφη, η Τουρκία στρέφεται στα δέντρα με εκστρατείες μαζικής φύτευσης.

Το Sazoba από έρημος γίνεται καταπράσινο

Το Sazoba στην περιοχή Akhisar της επαρχίας Manisa αποτελεί παράδειγμα για το πώς η άγονη γη μπορεί να μετατραπεί σε καταπράσινη περιοχή σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η γειτονιά ήταν γνωστή ως έρημος Taysun, από τον καθηγητή Alaettin Taysun, ο οποίος τόνισε τη δεινή κατάσταση της Sazoba, η οποία επηρεάστηκε από τους ισχυρούς ανέμους που μετέφεραν άμμο από την κοντινή λεκάνη Kum Stream πάνω από τις γεωργικές εκτάσεις, δημιουργώντας αμμόλοφους.
Χάνοντας τους αμπελώνες και τα χωράφια τους στην άμμο, οι αγρότες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη γειτονιά, προτού το τοπικό τμήμα της Διεύθυνσης Δασικών Υπηρεσιών και μια μη κυβερνητική οργάνωση που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της διάβρωσης ξεκινήσουν μια εκστρατεία δενδροφύτευσης το 1996.

Σε μια έκταση 358 στρεμμάτων (145 εκταρίων), φυτεύτηκαν 101.000 δενδρύλλια, από ευκάλυπτους μέχρι πεύκα και αμυγδαλιές, μαζί με το γρασίδι που χρησίμευε ως κάλυψη γης και σταμάτησε την κίνηση της άμμου.
Σήμερα, η Sazoba έχει επιστρέψει στον γόνιμο παλιό της εαυτό, με αμπέλια και περιβόλια να ανθίζουν.

Η Τουρκία μειώνει τα εδάφη που χάνονται

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Κλιματικής Αλλαγής Murat Kurum λέει ότι η Τουρκία έχει καθορίσει περιοχές ευαίσθητες στην ερημοποίηση και στοχεύει να μειώσει την ποσότητα του εδάφους που χάνεται λόγω διάβρωσης σε 130 εκατομμύρια τόνους και κάτω ετησίως έως το επόμενο έτος.
Σε ένα μήνυμα που εξέδωσε με την ευκαιρία, ο Kurum είπε ότι η πίεση στους χερσαίους πόρους ήταν «περισσότερη από ποτέ» σήμερα εν μέσω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης και της ξηρασίας.
Η Διεύθυνση Δασικών Υπηρεσιών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έτρεξε έργα κατά της διάβρωσης σε έκταση 90.675 στρεμμάτων (36.695 στρεμμάτων).
Ως χώρα με υψηλότερο υψόμετρο γης στην άμεση περιοχή της, η Τουρκία διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης.
Οι ταράτσες και η δασοποίηση είναι το κλειδί για τον τερματισμό της διάβρωσης ή τουλάχιστον την επιβράδυνσή της.
Τελικά, η διάβρωση οδηγεί σε ερημοποίηση, κάτι που επιδεινώνεται από τη λανθασμένη καλλιέργεια και τις αναποτελεσματικές τεχνικές άρδευσης όπου οι αγρότες αποστραγγίζουν τους υποθαλάσσιους πόρους που είναι απαραίτητοι για να κρατήσουν το έδαφος ζωντανό και ασφαλές από την ερημοποίηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης