Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να διατηρήσουν την υπομονή, την ψυχραιμία τους και να προετοιμαστούν γιατί ο πόλεμος χρειάζεται κι άλλο... χρόνο, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας πιθανής ρωσικής νίκης, ως κίνδυνο για τη «μεγαλύτερη νίκη της επιθετικότητας στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Σε άρθρο γνώμης που έγραψε την εφημερίδα The Sunday Times, ο Johnson έγραψε ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει "τη στρατηγική αντοχή να επιβιώσει και τελικά να κερδίσει", καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να την στηρίξουν μακροπρόθεσμα και π
"Ο χρόνος είναι πλέον ο κρίσιμος παράγοντας", έγραψε ο Johnson στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Όλα θα εξαρτηθούν τώρα από το "αν η Ουκρανία ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα ταχύτερα από ό,τι η Ρωσία ανανεώνει την επιθετική της ικανότητα". Το καθήκον των συμμάχων, είπε, είναι να "διασφαλίσουν ότι ο χρόνος θα παίξει υπέρ της Ουκρανίας".
Διαρκή οικονομική και τεχνική βοήθεια
Στην εισήγησή του, ο Johnson διατύπωσε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για "διαρκή οικονομική και τεχνική βοήθεια" προς την Ουκρανία.
Μερικά από αυτά θα πρέπει να διατηρηθούν "για τα επόμενα χρόνια" και ενδεχομένως να ενισχυθούν.
Ο Johnson προειδοποίησε ρητά κατά της μόνιμης αποδοχής των ρωσικών εδαφικών κερδών στην Ουκρανία.
Αν επιτρέψουμε στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να το κάνει αυτό, ο κόσμος δεν θα γίνει πιο ειρηνικός.
Ο Johnson έγραψε κυριολεκτικά: "Μια τέτοια φάρσα θα ήταν η μεγαλύτερη νίκη ενός επιτιθέμενου στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".
Ο Johnson είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
Εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, προσέφερε στο Κίεβο ένα "σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις".
Αντίστοιχα, οι βρετανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να "εκπαιδεύουν έως και 10.000 (Ουκρανούς) στρατιώτες κάθε 120 ημέρες".
Την Πέμπτη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης στην Ουκρανία του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο.
"Είναι καλό που η Δύση μας βοηθάει, αλλά έρχεται πολύ αργά", δήλωσε ο Hajdaj σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Είπε ότι "δεν έχουν απομείνει ασφαλή μέρη" στην περιοχή του Λουχάνσκ μπροστά στις ρωσικές επιθέσεις.
Ο Hajdaj ζήτησε την παράδοση όπλων "μεγάλου βεληνεκούς", τα οποία θα πρέπει να "φθάσουν γρήγορα".
Προειδοποίησε ότι οι ρωσικές μονάδες θα μπορούσαν να περικυκλώσουν την πόλη Λισιτσάνσκ, αποκόπτοντάς την από τον ανεφοδιασμό μέσω των δρόμων πρόσβασης. "Αυτό είναι θεωρητικά εφικτό.
Όλα μπορούν να συμβούν σε έναν πόλεμο
Πρόκειται για πόλεμο, όλα μπορούν να συμβούν", δήλωσε ο Hajdaj στο AFP.
Οι μάχες του πολέμου επικεντρώνονται σήμερα στην ανατολική ουκρανική περιοχή Ντονμπάς.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική στη στρατηγικής σημασίας πόλη Sjewjerodonezk στο Luhansk, όπου ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει εδώ και μέρες το χημικό εργοστάσιο Asot. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται εκεί.
Ο ουκρανικός στρατός δέχεται επί του παρόντος πυρά κατά ρωσικών μονάδων από το γειτονικό Lyssychansk.
Οι συνθήκες για τους αμάχους είναι καταστροφικές στο Lyssychansk.
Στην πόλη δεν υπάρχει ούτε υποδοχή κινητής τηλεφωνίας ούτε πρόσβαση στην παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι υπόλοιποι πολίτες μαγειρεύουν με φωτιές και αναζητούν καταφύγιο σε υπόγεια.
Σύμφωνα με τον Hajdaj, "περίπου το 10%" των κατοίκων εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών