Η Τουρκία θα επαναλάβει τα αιτήματα και τις προσδοκίες της από τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τις διαδικασίες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, οι οποίες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalın.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από μια διάσκεψη στην Άγκυρα, ο Kalin είπε ότι καθώς το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ασφάλειας και όχι ένας οργανισμός οικονομικής συνεργασίας, αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να τερματίσουν την ύπαρξη τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στις χώρες τους όπως PKK, PYD, YPG και FETÖ, (Gullen).
Η Άγκυρα αναμένει επίσης πλήρη αποτροπή τυχόν συγκέντρωση χρημάτων, στρατολόγηση προσωπικού, άλλες δραστηριότητες και προπαγάνδα κατά της Τουρκίας, πρόσθεσε.
Δεν είναι ιστορική καμπή η Σύνοδος της Μαδρίτης
«Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι η διαδικασία δεν θα προχωρήσει έως ότου εξαλειφθούν τέτοιες απειλές κατά της ασφάλειας της Τουρκίας σε αυτές τις χώρες», είπε ο Kalin.
Οι δηλώσεις έγιναν καθώς ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sedat Önal είχαν συνομιλίες στις Βρυξέλλες σχετικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Επέκρινε επίσης την πρόσφατη εκδήλωση στην οποία το PKK πρόβαλε τη λεγόμενη σημαία και τον αρχηγό του σε κτίρια στη Στοκχόλμη.
«Η προβολή εικόνων που ανήκουν στην τρομοκρατική ομάδα PKK σε κτίρια στη Στοκχόλμη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της έκτασης στην οποία αναπτύσσεται το PKK σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε Kalin, γράφει η Daily Sabah.
Μιλώντας για την επικείμενη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, είπε: «Η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης είναι, φυσικά, μια εξαιρετικά σημαντική σύνοδος κορυφής στην ιστορία του ΝΑΤΟ.
Διότι εδώ θα συζητηθούν διεξοδικά τόσο η αναθεώρηση της στρατηγικής, όσο και ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, η επισιτιστική ασφάλεια, η τρομοκρατία, η κυβερνοασφάλεια και άλλα θέματα ασφάλειας.
Η σύνοδος κορυφής είναι εξαιρετικά σημαντική από αυτή την άποψη.
Ωστόσο, δεν βλέπουμε τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης ως ιστορική καμπή για τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών