Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συζητά η Ουκρανία την πρόταση Ρωσίας - Τουρκίας, για τη δημιουργία «διαδρόμου σιτηρών»

Συζητά η Ουκρανία την πρόταση Ρωσίας - Τουρκίας, για τη δημιουργία «διαδρόμου σιτηρών»
Κατά τα τουρκικά media, η Ουκρανία έχει δεχτεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες με Ρωσία, Τουρκία που θα εμπλέκουν και τον ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών
Σχετικά Άρθρα
Την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας, πιθανόν και με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΟΗΕ σε κορυφαίο επίπεδο, με σκοπό να διευκολυνθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Αυτό ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Milliyet, επικαλούμενη πηγές του Γραφείου του Προέδρου της Τουρκίας Tayip Erdogan.
Το θέμα της δημιουργίας ενός «διαδρόμου για τα ουκρανικά σιτηρά» συζητήθηκε στις 8 Ιουνίου σε επαγές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Sergei Lavrov και Mevlut Cavusoglu που έλαβαν χώρα στην Άγκυρα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Μόσχα θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά εάν το Κίεβο εκκαθαρίσει τα λιμάνια του από τις νάρκες που το ίδιο τοποθέτησε και θα μπορούσε να εξασφαλίσει επίσης την εξαγωγή αγαθών μέσω λιμένων που ελέγχονται από τη Ρωσία, όπως το Berdyansk και η Μαριούπολη. O Vladimir Putin υπενθύμισε ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2020 και χαρακτήρισε μπλόφα τις δηλώσεις για το φερόμενο μπλοκάρισμα των σιτηρών από τη Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια.
Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το τηλεοπτικό κανάλι TRT, επικαλούμενο πηγές της τουρκικής προεδρικής διοίκησης, μετέδωσε ότι ο μηχανισμός για την εφαρμογή του οδικού χάρτη για την προμήθεια ουκρανικών σιτηρών είναι έτοιμος κατά 80-90% και, με την επίτευξη των σχετικών συμφωνιών, θα μπoρούσε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.
Αν τελικά η κυβέρνηση της Ουκρανίας που προς το παρόν δεν θέλει να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού και  αναζητά άλλες λύσεις για να εξάγει τα σιτηρά της, αποδεχτεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες, στη συνάντηση ενδέχεται να παραστούν ο Τούρκος πρόεδρος Τayip Εrdogan και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, δηλώνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα. 
Αναμένεται ότι εάν ο μηχανισμός της Κωνσταντινούπολης αρχίσει να λειτουργεί, 35-40 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών θα καταστεί δυνατό να εξαχθούν στις παγκόσμιες αγορές μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων τους επόμενους 6-8  μήνες.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα πλοία μπορούν να αρχίσουν να εξάγουν σιτηρά από την Ουκρανία εντός ενός μήνα αφού ο μηχανισμός μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ θα λειτουργήσει στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει σαν βασικό του στόχο να αναχωρήσουν τα πρώτα εμπορικά πλοία από τα λιμάνια της Οδησσού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης