Ο δήμαρχος του Severodonetsk ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη, αφού την Παρασκευή (24/6) τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να αμυνθούν ενάντια στους ανώτερους και καλύτερα οπλισμένους Ρώσους έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από τη δική τους στρατιωτική διοίκηση.
«Η πόλη βρίσκεται τώρα υπό την πλήρη κατοχή της Ρωσίας.
Προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους τάξη, από όσο ξέρω ότι έχουν διορίσει κάποιου είδους διοικητή», δήλωσε ο δήμαρχος Oleksandr Stryuk.
Ως το τελευταίο μεγάλο ουκρανικό οχυρό της επαρχίας Luhansk η πτώση και η αναγκαστική ουκρανική αντιμετώπιση θέτει τώρα το Luhansk σταθερά στον έλεγχο της Ρωσίας, μια βασική στρατηγική νίκη για τη Μόσχα, η οποία υποδηλώνει ότι όλο το Donbass θα είναι σύντομα το επόμενο.
Μεγάλος ο αριθμός των νεκρών
Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής για την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας, Serhiy Hayday, είπε στο CNN ότι ελήφθη η απόφαση να εκκενωθεί «επειδή ο αριθμός των νεκρών σε ανοχύρωτα εδάφη μπορεί να αυξάνεται καθημερινά».
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει δυνατότητα να φύγουν από την πόλη, οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να φύγουν μόνο προς την κατεύθυνση των κατεχόμενων εδαφών.
Θα διευκολύνουμε την εκκένωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ευκαιρία», σημείωσε ο Stryuk.
Ταυτόχρονα, ένας φιλορώσος διοικητής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης του εργοστασίου Azot - όπου εκατοντάδες Ουκρανοί άμαχοι ήταν εγκλωβισμένοι για εβδομάδες».
Η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι «εκκένωσε» περίπου 800 πολίτες από το χημικό εργοστάσιο.
Αλλά η πλευρά της Ουκρανίας αμφισβήτησε αυτό τον ισχυρισμό ως προπαγάνδα.
Παρόμοια η μορία του Lysychansk
«Η λαϊκή πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk και ο ρωσικός στρατός έχουν εισέλθει στην πόλη Lysychansk», ανέφερε μια δήλωση της πολιτοφυλακής των αυτονομιστών, η οποία περιγράφει «οδομαχίες» εκεί.
Όσο για το Severodonetsk και τα κτίριά του, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η πόλη έχει «σχεδόν μετατραπεί σε ερείπια» προτού την εγκαταλείψουν στους Ρώσους.
Είχε προπολεμικό πληθυσμό πάνω από 100.000 και πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να μένουν ακόμη 10.000 ή περισσότεροι άμαχοι.
Το πολιορκημένο Lysychansk είναι πιθανό να έχει παρόμοια μοίρα με το Severodonetsk, επίσης με τουλάχιστον 8.000 έως 15.00 άμαχους να παραμένουν εκεί.
Ορισμένες πηγές ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης υποστήριξαν ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός δεν θέλει να φύγει, ακόμη και όταν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τους παροτρύνουν να το πράξουν.
Τα τελεσίγραφα
Και με τις δύο πόλεις, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν συστηματικά βασικές γέφυρες στην περιοχή, ενώ εξέδιδαν τελεσίγραφα για τους Ουκρανούς μαχητές:
«Έχετε δύο επιλογές», προειδοποίησε τους Ουκρανούς υπερασπιστές ένας διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών που μάχονται για να καταλάβουν την πόλη.
«Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε».
Ωστόσο, κάθε σημαντική αποχώρηση του ουκρανικού στρατού χαρακτηρίζεται από την ηγεσία του ως απόσυρση σε πιο οχυρωμένες θέσεις και όχι ως ήττα.
Το Κίεβο, εν τω μεταξύ, συνέχισε να προτρέπει απεγνωσμένα τις χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, καθώς αντιμετωπίζουν τις πολύ καλύτερα εφοδιασμένες ρωσικές μονάδες πυροβολικού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών