Για πρώτη φορά από το 1918 η Ρωσία αθέτησε πληρωμές ομολόγων
Το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται τις αιτιάσεις περί χρεοκοπίας και εξηγεί ότι δεν είναι δικό της πρόβλημα, το γεγονός ότι η Euroclear δεν αποδέχεται τις πληρωμές των ευρωομολόγων.
Οι πληρωμές τόκων συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων έπρεπε να καταβληθούν στις 27 Μαΐου και υπόκεινται σε περίοδο χάριτος που έληξε το βράδυ της Κυριακής.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ομολογιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμη τις πληρωμές, αφού οι προσπάθειες της Ρωσίας να πληρώσει στο νόμισμα ρούβλι μπλοκαρίστηκαν από διεθνείς κυρώσεις.
Συμβολική αθέτηση πληρωμών
Ωστόσο, η αθέτηση πληρωμών είναι ως επί το πλείστον συμβολική προς το παρόν, και ελάχιστη σημασία έχει για τους Ρώσους, οι οποίοι σύμφωνα με το Bloomberg είναι αντιμέτωποι με άλλης φύσεων οικονομικά προβλήματα.
Τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν άκυρη την άδεια πληρωμής των κατόχων ομολόγων, γεγονός που επέτρεψε στη Ρωσία να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν νέο μηχανισμό για να πληρώσει το κουπόνι των ευρωομολόγων σε ρούβλια. Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov είπε ότι αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση χρεοκοπία. Σύμφωνα με τον Siluanov, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαγειρεύουν πλασματικά εμπόδια στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας προκειμένου να «το βάλουν την ετικέτα «default».
Οι σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μαζί με τα αντίμετρα από τη Μόσχα, έχουν ουσιαστικά εξοστρακίσει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο έχει καταφέρει να βρει τρόπους να πληρώνει τους ομολογιούχους σε πολλές περιπτώσεις.
Ωστόσο, οι προσπάθειες παράκαμψης των κυρώσεων δέχθηκαν περαιτέρω πλήγμα στα τέλη Μαΐου, όταν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέτρεψε τη λήξη μιας βασικής εξαίρεσης.
Η εξαίρεση είχε προηγουμένως επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να επεξεργάζεται πληρωμές σε κατόχους ομολόγων σε δολάρια μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, κατά περίπτωση.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov έκανε λόγο για εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής από τη Ρωσία.
Η Μόσχα κατέβαλε τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε ρούβλια στον εγχώριο διακανονισμό, αλλά τα δύο εν λόγω ομόλογα δεν υπόκεινται σε ρήτρα για ρούβλι, που θα επέτρεπε τη μετατροπή των πληρωμών σε εγχώριο νόμισμα στο εξωτερικό.
Η Ρωσία έχει τα χρήματα να πληρώσει... αλλά δεν την αφήνει η Δύση
Το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο δύο πηγές, ότι Ταϊβανοί κάτοχοι ρωσικών ευρωομολόγων δεν έχουν λάβει τους τόκους που οφείλονται στις 27 Μαΐου, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισέλθει στην πρώτη αθέτηση του εξωτερικού χρέους της από το 1918, παρά το γεγονός ότι έχει άφθονα μετρητά και προθυμία να πληρώσει.
Ο Siluanov φέρεται να δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι το μπλοκάρισμα των πληρωμών δεν συνιστά πραγματική χρεοκοπία, η οποία συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα απροθυμίας ή αδυναμίας πληρωμής, και χαρακτήρισε την κατάσταση «φάρσα».
Σύμφωνα με τον Siluanov, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατασκευάζουν πλασματικά εμπόδια στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας προκειμένου να «βάλουν την ετικέτα «default».
Άλλες πληρωμές 2 δισ. δολαρίων πρέπει να καταβληθούν πριν από το τέλος του έτους, αν και ορισμένα από τα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το 2014 επιτρέπεται να πληρωθούν σε ρούβλια ή άλλα εναλλακτικά νομίσματα, σύμφωνα με τα συμβόλαια.
Αν και οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι πληρωμές έχουν πράγματι ανασταλεί λόγω των διεθνών κυρώσεων, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιβεβαιωθεί η αθέτηση.
Πιέσεις στο ρούβλι
Πιέσεις δέχεται το ρούβλι, καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη κρατική χρεοκοπία εδώ και δεκαετίες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής ομολόγων, ύψους 100 εκατ.ευρώ περίπου.
Το ρούβλι υποχωρούσε 0,5% έναντι του δολαρίου στα 53,68, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου.
Έναντι του ευρώ υποχωρεί 0,6% στα 56,43,
Το ρούβλι, το οποίο έγινε μακράν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, στηρίζεται στα υψηλά έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές εμπορευμάτων, τη μείωση των εισαγωγών και την απαγόρευση στα νοικοκυριά να αποσύρουν αποταμιεύσεις σε ξένο νόμισμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών