Οι υψηλές τιμές προκαλούνται από την έλλειψη στην προσφορά πετρελαίου, σημείωσε το πρακτορείο.
Οι τιμές του πετρελαίου Brent ενδέχεται να ανέλθουν στα 135 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους εν μέσω ανεπαρκούς προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, προβλέπει η συμβουλευτική εταιρεία IHS Markit (μέρος της S&P Global) στην αναλυτική της έκθεση.
Επί του παρόντος, η τιμή του πετρελαίου Brent είναι 110 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2022, η τιμή μπορεί να αυξηθεί στα 136,3 δολάρια ανά βαρέλι, πιστεύουν οι ειδικοί της IHS.
Γενικά, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα 135 δολάρια το βαρέλι και κατά μέσο όρο για το έτος θα είναι 122 δολάρια το βαρέλι, προσθέτει η IHS.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι υψηλές τιμές προκαλούνται από την έλλειψη προσφοράς πετρελαίου
Οι ειδικοί αναφέρουν τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία λόγω κυρώσεων, τη χαμηλή πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για την ιρανική πυρηνική συμφωνία, η οποία δεν θα επιτρέψει την κυκλοφορία του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά, καθώς και τη μείωση της ελεύθερης παραγωγικής ικανότητας στον ΟΠΕΚ+ χώρες ως παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.
Σύμφωνα με την IHS, από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η ποσότητα της ελεύθερης παραγωγικής ικανότητας στις χώρες του ΟΠΕΚ+ εκτιμάται σε 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους, ο οργανισμός αναμένει ότι ο αριθμός θα μειωθεί στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα διατηρήσουν την ευκαιρία να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.
Οι ειδικοί της IHS εφιστούν την προσοχή στον μετασχηματισμό της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου
Για παράδειγμα, το πετρέλαιο από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα πωλείται πλέον φθηνότερα από τις πρώτες ύλες από άλλες χώρες, καθώς υπάρχουν λιγότεροι αγοραστές για αυτό το πετρέλαιο λόγω του τόπου προέλευσής του, σημειώνει το πρακτορείο.
Σύμφωνα με την IHS, αυτό αποτελεί ένδειξη «κατακερματισμού της αγοράς πετρελαίου».
«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου που ξέραμε δεν υπάρχει πλέον», καταλήγουν οι ειδικοί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών