«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο», αλλά «πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να μην οδηγηθούμε σε πόλεμο επειδή δεν καταφέραμε να περιορίσουμε την εδαφική επέκταση», τόνισε ο αρχηγός του βρετανικού γενικού επιτελείου.
«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο», αλλά «πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να μην οδηγηθούμε σε πόλεμο επειδή δεν καταφέραμε να περιορίσουμε την εδαφική επέκταση», τόνισε ο αρχηγός του βρετανικού γενικού επιτελείου, συγκρίνοντας την κατάσταση με αυτή που επικρατούσε το 1937 λίγο πριν από τον Δεύτερο Κόσμο Πόλεμος ενάντια στη ναζιστική Γερμανία.
Στην ομιλία του αυτή, που σηματοδότησε την ανάληψη των καθηκόντων του νωρίτερα τον Ιούνιο, στο think tank του Royal United Services Institute (RUSI), είπε ότι είναι «επικίνδυνο» να υποθέσει κανείς ότι η ρωσική επιθετικότητα θα τελειώσει με την Ουκρανία: «Η Ρωσία θα αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά από την Ουκρανία από όσο πριν».
«Η ρωσική εισβολή μας θυμίζει το απόφθεγμα ότι αν θέλει κανείς να αποφύγει τον πόλεμο, είναι καλύτερα να προετοιμαστεί για πόλεμο», δήλωσε ο Βρετανός στρατηγός, ζητώντας τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και την προετοιμασία τους για μάχη μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Για τον στρατηγό, «η κινητοποίηση είναι τώρα η κύρια προσπάθεια.
Κινητοποιούμε τον στρατό για να βοηθήσουμε στην αποφυγή πολέμου στην Ευρώπη, όντας έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
«Θα είναι μια σκληρή δουλειά, μια προσπάθεια που περιλαμβάνει όλες τις γενεές και περιμένω από όλες τις τάξεις να προετοιμαστούν, να εκπαιδευτούν και να εμπλακούν».
Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής
Αυτές οι δηλώσεις γίνονται καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, που συναντώνται σε σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη και θα αποφασίσουν να μεταμορφώσουν τη δύναμη αντίδρασης της Συμμαχίας και να φέρουν «πολύ πάνω από» 300.000 άνδρες, έναντι 40.000 σήμερα, τον αριθμό των στρατιωτών σε υψηλό επίπεδο προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.
Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα είναι «η μεγαλύτερη αναμόρφωση της συλλογικής μας άμυνας μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο».
Ο αρχηγός του βρετανικού στρατού υπερασπίστηκε επίσης τη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών να εξοπλίσουν στρατιωτικά την Ουκρανία, θεωρώντας ότι η εισβολή στη Ρωσία αντιπροσώπευε «ένα ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο» για τις «αρχές της κυριαρχίας και της δημοκρατίας».
«Τώρα είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες που μας καθορίζουν.
Τώρα είναι η ώρα να βοηθήσουμε τους γενναίους Ουκρανούς συμμάχους μας στην γενναία μάχη τους», είπε.
«Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε με τους φίλους και τους εταίρους μας για να διατηρήσουμε την ειρήνη σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών