Ναυάγησαν οι συνομιλίες της Σρι Λάνκα με το ΔΝΤ, αλλά αναμένεται να συνεχιστούν
Ωστόσο, το ΔΝΤ υποσχέθηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις 20 Ιουνίου.
«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ουσιαστικά με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού για τη διευκόλυνση διευρυμένης χρηματοδότησης ή συμφωνία EFF», ανέφερε.
Το EFF ιδρύθηκε για να βοηθήσει τις χώρες με «σοβαρές ανισορροπίες πληρωμών», σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Επιπλέον, παρέχει υποστήριξη για πολιτικές «που απαιτούνται για τη διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Οικονομική κρίση - Μη βιώσιμο το χρέος
Η Σρι Λάνκα, ένα νησιωτικό έθνος 22 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία του το 1948, η οποία την οδήγησε σε μεγάλες δυσκολίες στην πληρωμή των καυσίμων και την ανάγκασε να μην πληρώσει κάποιο εξωτερικό χρέος.
Υπό τον φόβο της έλλειψης καυσίμων, η Σρι Λάνκα έχει επιβάλει περιορισμούς στις προμήθειες, περιορίζοντας τη χρήση τους για δημόσιες υπηρεσίες όπως τρένα και λεωφορεία και σε αυτές που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, ανέφερε το Reuters.
Η απαγόρευση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Σημειώνοντας ότι το δημόσιο χρέος αξιολογείται ως μη βιώσιμο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η έγκριση ενός πακέτου από το εκτελεστικό συμβούλιο θα απαιτούσε «επαρκείς διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από τους πιστωτές της Σρι Λάνκα ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα αποκατασταθεί».
«Εύθραυστο κράτος»
Η αποτυχία συμφωνίας για το πακέτο διάσωσης, διέψευσε τις προσδοκίες ενός ειδικού που μίλησε νωρίτερα σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, Shanta Devarajan, είχε εκτιμήσει ότι η Σρι Λάνκα ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ.
«Η Σρι Λάνκα είναι πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού που ονομάζεται συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με το Ταμείο για το σύνολο των πολιτικών και προγραμμάτων που θα αναλάμβανε η Σρι Λάνκα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να καταστήσει βιώσιμο το δημοσιονομικό χρέος», δήλωσε ο Devarajan στο «Squawk Box Asia» του CNBC την Πέμπτη.
Ο καθηγητής εντόπισε τη γένεση του σημερινού προβλήματος στις φορολογικές περικοπές πριν από τρία χρόνια.
«Είμαστε σε αυτό το χάος αυτή τη στιγμή... γιατί τον Νοέμβριο του 2019, η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους.
συντελεστής φόρου προστιθέμενης αξίας πήγε από 15% σε 8%,» εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει ένα «εύθραυστο κράτος».
«Έχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή.
Δεν είναι μόνο οι διαμαρτυρίες στους δρόμους, αλλά… οι ουρές για καύσιμα», είπε, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχουν αντιπαραθέσεις με τον στρατό και την αστυνομία σε διάφορα σημεία.
«Άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, υπήρξαν πυροβολισμοί.
Επομένως, αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε ο Devarajan.
Η Σρι Λάνκα έχει κλείσει τα σχολεία σε αστικές περιοχές και οι αξιωματούχοι προέτρεψαν τους κατοίκους της χώρας να εργάζονται από το σπίτι.
*Ένα εύθραυστο κράτος ή αδύναμο κράτος (fragile state) είναι μια χώρα που χαρακτηρίζεται από αδύναμη κρατική ικανότητα ή αδύναμη κρατική νομιμοποίηση αφήνοντας τους πολίτες ευάλωτους σε μια σειρά σοκ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών