Να αποσύρει το στρατό του από την Ουκρανία κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, o οποίος ανακοίνωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στην Μαδρίτη πως την ερχόμενη Τρίτη 5 Ιουλίου θα υπογραφεί επισήμως το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.
«Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένεται να υπογράψουν επίσημα το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ την Τρίτη.
Οι πρόεδροι και των δύο σκανδιναβικών χωρών θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αλλά η πραγματικότητα» είναι ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Συμφωνήσαμε να προσκαλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να συμμετάσχουν στη συμμαχία μας και συμφωνήσαμε στη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ουκρανίας» τόνισε ο Stoltenberg, αναφέροντας πως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να στηρίξουν την Ουκρανία έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης.
Βίαιος πόλεμος
Ο Stoltenberg χαρακτήρισε απολύτως απαράδεκτο τον «βίαιο πόλεμο» του Putin κατά της Ουκρανίας και τον κάλεσε να αποσύρει το στρατό του.
«Είναι ο Πρόεδρος Putin που θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του και να βάλει αμέσως τέλος σε αυτόν τον πόλεμο τερματίζοντας τις επιθέσεις σε ένα δημοκρατικό κυρίαρχο έθνος που προκαλεί τόσα δεινά στην Ουκρανία» υποστήριξε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Όπως είπε, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε σε μια θεμελιώδη αλλαγή στην αποτροπή και στην άμυνα της Συμμαχίας.
Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ζούμε σε έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο, με την Ευρώπη να βιώνει τις πιο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
«Γνωρίζουμε ότι μπορεί η κατάσταση να επιδεινωθεί.
Διότι αν γίνει ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, τότε θα δούμε βάσανα, ζημιές, θάνατο και καταστροφή σε κλίμακα που είναι πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι βλέπουμε στην Ουκρανία σήμερα» σημείωσε ο Stoltenberg, επισημαίνοντας πως το ΝΑΤΟ έχει δύο καθήκοντα: το ένα είναι να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία και το άλλο να αποτρέψει την κλιμάκωση πέρα από την Ουκρανία.
«Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης στο πεδίο» είπε ο Stoltenberg.
Μάλιστα είπε πως το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία του στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας με περισσότερους από 40.000 στρατιώτες «για να αποτρέψει κάθε περιθώριο λανθασμένης εκτίμησης ή παρανόησης στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ».
Επισιτιστική κρίση - Συνδρομή από Ελλάδα
Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ασχολήθηκαν με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση «η οποία είναι άμεσο αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
«Ο αντίκτυπος της επισιτιστικής κρίσης είναι σοβαρός καθώς αφορά ορισμένους από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο» υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως συζητήθηκαν οι προσπάθειες να μετριαστεί η κρίση και να αρχίσουν να εξάγοντα τα σιτηρά από την Ουκρανία είτε μέσω ξηράς είτε μέσω θαλάσσης.
Μάλιστα ο Stoltenberg υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία, προκειμένου να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που βρίσκονται υπό ρωσικό αποκλεισμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών