Σύμφωνα με εκτιμήσεις προερχόμενες από το τελευταίο World Economic Outlook του ΔNT, η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη το 18,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ο Felix Richter της Statista, τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα έχει γίνει ο παγκόσμιος βιομηχανικός κόμβος και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών, μετατρεπομένη έτσι από αναδυόμενη αγορά σε οικονομική υπερδύναμη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις προερχόμενες από το τελευταίο World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη το 18,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση την ισοδυναμία αγοραστικής δύναμης (PPP).
Πριν 20 χρόνια αντιπροσώπευε μόλις το 8,1%, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να είναι ακομη τότε οι οικονομικές υπερδυνάμεις, μίλια μπροστά από την οικονομική παραγωγή της Κίνας.
Τα τελευταία 20 χρόνια όμως, οι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουν την οικονομική τους υπεροχή να αμφισβητείται, καθώς αναδύθηκαν νέες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες.
Συγκεκριμένα, το μερίδιο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε από 19,8% σε 15,8% στη 20ετία 2002-2022 ενώ το μερίδιο της ΕΕ μειώθηκε από 19,9% σε 14,8% την ίδια περίοδο.
Το χάσμα μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και ΕΕ πιθανότατα θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια, προς όφελος της Κίνας καθώς ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς, οι οικονομίες τους απειλούνται μάλιστα με εύφεση, ενώ η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με μονοψήφιους μεν αλλά αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών