Η πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ έως και 1,5% στο χειρότερο δυνατό σενάριο.
Αυτό αναφέρει έγγραφο της Κομισιόν που θα δημοσιευτεί σε δυο μέρες σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα τρία σενάρια
Το χειρότερο δυνατό σενάριο θα υλοποιηθεί αν ο επόμενος χειμώνας έχει μεγάλα κρύα και η Ευρώπη δεν λάβει προληπτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αναφέρει το έγγραφο.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως αν ο χειμώνας δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς, η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Μόσχα θα μειώσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ μεταξύ 0,6% και 1%.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ σχεδιάζει να απευθύνει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη - που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν τη μείωση των χρήσεων θέρμανσης και ψύξης - για να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής φυσικού αερίου για την Ευρώπη.
«Μια συντονισμένη απάντηση της ΕΕ πριν από το χειμώνα και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών μπορεί να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας», αναφέρει η Κομισιόν στο προσχέδιο του σχετικού εγγράφου του, που έχει τίτλο «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα».
Συν τοις άλλοις, η Κομισιόν εκτιμά ότι η λήψη προληπτικών μέτρων για μείωση της ζήτησης στην περίπτωση ενός μέσου χειμώνα μπορεί να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της διακοπής των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου στο ΑΕΠ στο 0,4%.
Η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ αυτόν τον χειμώνα είναι να διασφαλίσει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει την αιχμή της ζήτησης για θέρμανση και ενέργεια. Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πέρσι ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι την περίοδο 2016-2018, επί του παρόντος ευθυγραμμίζονται με τον ιστορικό μέσο όρο, πάνω από 63%, ή ίσο με 46 ημέρες χειμερινής κατανάλωσης, αναφέρει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, 20/7.
Τι θα γίνει αν διακοπούν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου
Η ΕΕ ανησυχεί ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό μπλοκ ως αντίποινα για τα έξι πακέτα κυρώσεων που η Ευρώπη της έχει επιβάλλει.
Αυτή τη στιγμή έχει κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1 για συντήρηση. Ο αγωγός παρέδιδε φυσικό αέριο μόνο κατά το 40% της χωρητικότητάς του πριν από την έναρξη των επισκευών και δεν είναι γνωστό σε ποιο όγκο θα αρχίσει να παρέχει ξανά φυσικό άεριο σην Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας.
Οι προσομοιώσεις της Επιτροπής και των διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου δείχνουν ότι αν πράγματι διακοπούν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου τον Ιούλιο, τα αποθέματα της ΕΕ θα καλυφθούν στο 65%-71% στις αρχές Νοεμβρίου, κάτω από τον στόχο του 80%. Θα υπάρξει δηλαδή ένα κενό 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπό κανονικές καιρικές συνθήκες και με συνεχώς υψηλή την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2023 να κινδυνεύουν να έχουν αδειάσει εντελώς οι αποθήκες φυσικού αερίου για πολλά κράτη μέλη, αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου της Κομισιόν.
«Αν υποθέσουμε ότι οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου παραμείνουν επίμονα στενές, η αναπλήρωση των αποθεμάτων το καλοκαίρι του 2023 θα ήταν πολύ δύσκολη και αυτό με τη σειρά του θα βλάψει τις προετοιμασίες για την επόμενη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η Επιτροπή.
«Τα επίπεδα πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης τον Οκτώβριο του 2023 θα είναι μόνο 41%».
Οι περικοπές στις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν επηρεάσει 12 κράτη μέλη και έχουν οδηγήσει τη Γερμανία να αυξήσει τον συναγερμό της για κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού τον περασμένο μήνα.
Οι συνολικές ροές από τη Ρωσία τον Ιούνιο τον τελευταίο καιρό έχουν μειωθεί χαμηλότερα κι απο το 30% του μέσου όρου από το 2016 έως το 2021, σύμφωνα με το έγγραφο.
www.bankingnews.gr
Κομισιόν: Στο 1,5% η πτώση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο
Τις επιπτώσεις της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε διάφορα σενάρια εκτιμά η Κομισιόν
Σχόλια αναγνωστών