Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shoigou (Ρώσος υπουργός Άμυνας): Στοχεύστε με χειρουργικά πλήγματα τους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Shoigou (Ρώσος υπουργός Άμυνας): Στοχεύστε με χειρουργικά πλήγματα τους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Επικίνδυνη κλιμάκωση: Όσο η Ουκρανία χρησιμοποιεί τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που της παρέχουν οι ΗΠΑ, τόσο και η Ρωσία εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

To υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε επίσημη εντολή προς τα ρωσικά στρατεύματα να στοχοποιήσουν και πλήξουν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που παραχώρησαν οι δυνάμεις της Δύσης στην Ουκρανία, και ειδικότερα το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu δημοσίευσε τη συγκεκριμένη διαταγή σήμερα 19/7, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη κλιμάκωση της υπόγειας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ που λαμβάνει χώρα πάνω στο έδαφος της Ουκρανίας.
«Ο στρατηγός Sergey Shoigu ... έδωσε εντολή στους διοικητές να προχωρήσουν σε χειρουργικά πλήγματα και να συντρίψουν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πυροβολικού του εχθρού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με το TASS.
Τα πυραυλικά συστήματα Himars επιτρεπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύσουν πολύ πέρα ​​από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου, ενάντια σε κέντρα διοίκησης ή γραμμές ανεφοδιασμού, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες πολέμου.
Σε αυτό το σημείο εκτιμάται ότι τουλάχιστον οκτώ συστήματα Himars βρίσκονται στα χέρια της Ουκρανίας και άλλα 12 αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων.
Οι αξιωματούχοι του Κιέβου θεωρούν ότι πύραυλοι αυτοί που έχουν βεληνεκές 50 μιλίων μπορούν να αλλάξουν την εξέλιξη στα μέτωπα του πολέμου προς όφελος της Ουκρανίας, αλλά εξακολουθούν να πιέζουν τις ΗΠΑ να στείλουν συστήματα ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Το Πεντάγωνο είναι σε θέση να προσαρμόσει τους πυραύλους HIMARS ώστε να πλήττουν στόχους σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, αλλά δεν το κάνει επειδή η κυβέρνηση Biden δεν θέλει να προκαλέσει περαιτέρω τη Ρωσία σε μια ευρύτερη κλιμάκωση.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τους πυραύλους Himars από την περασμένη εβδομάδα πλήττοντας κατοικημένες περιοχές στο Donbass

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κατηγορούν την Ουκρανία ότι το κάνει για να επιτεθεί σε ζώνες αμάχων του Donbass.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky είχε δηλώσει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει τα συστήματα HIMARS για να εξαπολύσουν 30 πλήγματα εναντίον ρωσικών στόχων.
Η Ουκρανία είπε ότι οι πύραυλοι HIMARS χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή δύο αποθηκών πυρομαχικών βαθιά μέσα στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία είπε ότι τα πλήγματα έπληξαν μη στρατιωτικές υποδομές.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας «για να βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές του Donbass και να κάψει καλλιέργειες σιτηρών χώρους αποθήκευσης σιτηρών».
Όσο όμως η Ουκρανία χρησιμοποιεί τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που της παρέχουν οι ΗΠΑ, τόσο και η Ρωσία έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία.

Επικίνδυνη κλιμάκωση, με ουκρανικές απειλές για την Κριμαία

Πιθανότατα πίσω από το  σκεπτικό του Κρεμλίνου για στοχοποίηση των HIMARS και άλλων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με χειρουργικά πλήγματα από την πλευρά του ρωσικού στρατού, να είναι ο φόβος ότι οι πύραυλοι μπορούν να φτάσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.
Πριν δυο μέρες, για παράδειγμα, ένας ουκρανικός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ανοιχτά ότι ο ουκρανικός στρατός πρέπει να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Himars για να πλήξει ρωσικές εγκαταστάσεις εντός της Κριμαίας.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε όμως την άμεση αντίδραση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην προέδρου της Dmitry Medvedev, ο οποίος την επόμενη μέρα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Κριμαία θα σημάνει τη «Μέρα της Κρίσης» για την ουκρανική ηγεσία.  

Οι Ρώσοι πήραν το Seversk

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, σε εξέλιξη βρίσκεται προέλαση του ρωσικού στρατού στο Lugansk, όπου σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν σήμερα 19 Ιουλίου 2022, 254 οικισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Staromayorskoe και πλέον προχωρούν από πολλές πλευρές στην περιοχή Soledar, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δυσκολεύονται να συγκρατήσουν την επίθεση».
Επιπλέον, ένας εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Lugansk είπε ότι οι Ουκρανοί μαχητές είχαν ουσιαστικά χάσει την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εναέρια αναγνώριση με drones σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Τέλος, αργά το απόγευμα ο βοηθός υπουργός Εσωτερικών του LPR Vitaly Kiselev ανακοίνωσε ότι το Seversk έχει περάσει πλέον στον έλεγχο της ρωσικών δυνάμεων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης