Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βέλη» Putin κατά Ουκρανίας από το Ιράν - «Δεν τήρησε την ειρηνευτική συμφωνία»

«Βέλη» Putin κατά Ουκρανίας από το Ιράν - «Δεν τήρησε την ειρηνευτική συμφωνία»
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βλέπει καμία επιθυμία από την Ουκρανία να εκπληρώσει τους όρους της προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας
Σχετικά Άρθρα

Τα βέλη του κατά της ηγεσίας της Ουκρανίας έστρεψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin από το Ιράν.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βλέπει καμία επιθυμία από την Ουκρανία να εκπληρώσει τους όρους της προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως τη χαρακτήρισε, που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο.
Ο Putin, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε τηλεοπτικά σχόλια μετά την επίσκεψή του στο Ιράν, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρονται να μεσολαβήσουν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην οποία οι δυνάμεις της Μόσχας εισέβαλαν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ουκρανική κυβέρνηση στις παρατηρήσεις του Putin τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.
Ο Ρώσος πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν τήρησε τους όρους μιας προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας που, όπως είπε, είχε «πρακτικά επιτευχθεί» τον Μάρτιο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Το τελικό αποτέλεσμα φυσικά… εξαρτάται από την προθυμία των συμβαλλομένων μερών να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Σήμερα βλέπουμε ότι οι δυνάμεις στο Κίεβο δεν έχουν τέτοια επιθυμία».
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο, με τις δύο πλευρές να υποβάλλουν προτάσεις, αλλά χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.
Τότε, ο Zelensky δήλωσε ότι μόνο ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες μπορεί να είναι αξιόπιστο.
Ο Putin συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Ali Khamenei στην Τεχεράνη την Τρίτη, εμβαθύνοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκονται και οι δύο υπό δυτικές κυρώσεις.

Εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα - Συνάντηση με τον Erdogan

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ιράν, ο Putin συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan για να συζητήσουν μια συμφωνία που θα επαναφέρει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες τώρα είναι αποκλεισμένες από τη Ρωσία.
Η Ρωσία ήταν έτοιμη να διευκολύνει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ήθελε επίσης να αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, δήλωσε ο Putin, ο οποίος προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση Rossiya να απαντά σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης στο τέλος της επίσκεψής του στο Ιράν.
Την Τρίτη ο Ρώσος ηγέτης είχε πει ότι δεν έχουν επιλυθεί ακόμη όλα τα ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές σιτηρών, «αλλά το γεγονός ότι υπάρχει κίνηση είναι ήδη καλό».
Μετά τις συνομιλίες τόσο με τον Erdogan όσο και με τον πρόεδρο του Ιράν, ο Putin δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται από την προθυμία της Δύσης να υποχωρήσει σε κάποιο έδαφος.
«Θα διευκολύνουμε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά προχωράμε από το γεγονός ότι θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί που σχετίζονται με τις αεροπορικές παραδόσεις για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών», είπε.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει χρησιμοποιήσει τις καλές της σχέσεις τόσο με το Κρεμλίνο όσο και με το Κίεβο για να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για μια συμφωνία σχετικά με έναν ασφαλή τρόπο παράδοσης των σιτηρών.
Την Τετάρτη, ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες αναμένεται να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη μαζί με εκπροσώπους της Τουρκίας και του ΟΗΕ, με τις ελπίδες να αυξάνονται για μια ανακοινωθείσα συμφωνία.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το αδιέξοδο στα σιτηρά είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς ανθρώπους».
Και ένα έγγραφο που συμβουλεύτηκε το AFP την Τρίτη έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να ξεμπλοκαριστούν περιουσιακά στοιχεία σε ρωσικές τράπεζες που συνδέονται με το εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων.
Ήταν η πρώτη προσωπική συνάντηση του Putin με έναν ηγέτη του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και ήταν ένα αιχμηρό μήνυμα προς τη Δύση σχετικά με τα ρωσικά σχέδια για τη δημιουργία στενότερων στρατηγικών δεσμών με το Ιράν, την Κίνα και την Ινδία για να αντισταθμιστούν οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης