Εκατομμύρια Γερμανοί βιώνουν συνθήκες που δεν περίμεναν και στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν αν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση το χειμώνα - ή αν μπορούν καν να τα βγάλουν πέρα μπροστά στο κύμα πληθωρισμού, φτάνοντας να κόψουν ακόμη και τα... ντους, ως απάντηση στις ελλείψεις ενέργειας και στην κρίση του κόστους ζωής, όπως αποκαλύφθηκε σε έρευνα!
Τι αποκαλύπτει έρευνα του INSA
Δημοσκόπηση που διεξήχθη από το INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild διαπιστώνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών κάνουν τώρα πιο σύντομο ντους ως απάντηση σε πολλές κυβερνητικές εκκλήσεις να το κάνουν.
Το 62% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι μείωσε τον χρόνο του ντους και κάνει ντους λιγότερο συχνά σε σύγκριση με μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ, το 35% δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τη ρουτίνα καθαρισμού του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι ανήκουν στην ομάδα με το χαμηλότερο εισόδημα είπαν ότι είχαν αλλάξει τη συμπεριφορά τους πιο σημαντικά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
Το 45%, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, δήλωσαν επίσης ότι προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα, όπως η αγορά μιας γεννήτριας ρεύματος έκτακτης ανάγκης.
Ο πανικός σπρώχνει τους Γερμανούς στις σόμπες και τα καυσόξυλα
Όπως τονίσαμε προηγουμένως, λέγεται στους Γερμανούς ότι θα πρέπει να δεχτούν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου για να υποστηρίξουν το «σημερινό πράγμα».
Πολλοί απάντησαν με πανικό αγοράζοντας σόμπες και καυσόξυλα, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι προμήθειες σε όλη τη χώρα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Αμβούργου προειδοποίησε τους Γερμανούς ότι το ζεστό νερό θα μπορούσε να περιοριστεί σε μερίδες και να εισαχθούν όρια στη μέγιστη θερμοκρασία δωματίου ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.
Στους Γερμανούς έχει επίσης πει επανειλημμένα να κάνουν λιγότερα ντους για εξοικονόμηση ενέργειας, με τη φωτογραφία να τρέχει ακόμη και ένα άρθρο που πρότεινε να πλένεις λιγότερο σε κάνει να μυρίζεις καλύτερα.
Ένας υπουργός της κυβέρνησης υποστήριξε επίσης ότι οι Γερμανοί πρέπει να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας κλείνοντας απλώς τη θέρμανση και φορώντας πιο ζεστά πουλόβερ.
Χρειάζεστε πραγματικά ντουζ καθημερινά;
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αφού ο Klaus Mueller, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, ρώτησε τους συμπατριώτες του, «αν χρειάζεται πραγματικά να κάνετε ένα ζεστό ντους επτά ημέρες την εβδομάδα – με θέρμανση φυσικού αερίου».
Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης κατοικιών της Γερμανίας, ο οποίος κατέχει περίπου 490.000 ακίνητα πρόκειται να επιβάλει ενεργειακό δελτίο που θα μειώσει τη θέρμανση στους ενοικιαστές τη νύχτα ως απάντηση στην πτώση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Όπως τονίσαμε την περασμένη εβδομάδα, πόλεις σε όλη τη Γερμανία σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αθλητικούς χώρους και εκθεσιακούς χώρους ως «χώρους προθέρμανσης» αυτόν τον χειμώνα για να βοηθήσουν τους παγωμένους πολίτες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Γερμανία εισήγαγε το 55% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία μαζί με το ένα τρίτο του πετρελαίου της και το 45% του άνθρακα της.
Scholz: "Δεν θα περπατήσετε ποτέ μόνοι σας"
Εν τω μεταξύ, χθες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Olaf - Scholz (SPD) υποσχέθηκε στους πολίτες: "Δεν θα περπατήσετε ποτέ μόνοι σας", σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Bild.
Στην εσπευσμένα συγκληθείσα συνέντευξη Τύπου, η καγκελάριος ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης για όλους τους πολίτες.
Ο Scholz είχε προηγουμένως διακόψει τις διακοπές του και έσπευσε στο Βερολίνο για να παρουσιάσει το πακέτο ανακούφισης.
Η Bild εξηγεί τι σχεδιάζεται.
- Επίδομα στέγασης: Θα αναδιοργανωθεί την 1η Ιανουαρίου, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μόνιμο επίδομα θέρμανσης. Θα υπάρξουν επίσης επιδοτήσεις για τους φοιτητές.
- Εισόδημα του πολίτη: θα αντικαταστήσει το Hartz IV το 2023. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Hubertus Heil (SPD), η κανονική τιμή (σήμερα 449 ευρώ/μήνα) θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 50 ευρώ.
- Ενοίκια: Όπως και στην πανδημία της Κορόνα, ο Scholz θέλει να αποτρέψει, για παράδειγμα, την ειδοποίηση των ενοικιαστών που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Για το σκοπό αυτό, ο συνασπισμός για το φανάρι συζητά το πάγωμα των καταγγελιών.
- Ενεργειακό κόστος: Προβλέπεται επίσης βοήθεια για τους πελάτες φυσικού αερίου που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους (ώστε να μην καταγγελθούν). H κυβέρνηση συζητά επί του παρόντος δύο μοντέλα: 1ο/ Άτοκα δάνεια από την κρατική τράπεζα KfW για τους ιδιοκτήτες των οποίων οι ενοικιαστές δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και 2ο/ Οι φτωχοί ενοικιαστές και ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν απευθείας αίτηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια.
- Λεωφορεία/Τρένα: Το εισιτήριο των 9 ευρώ λήγει στις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με την επικεφαλής της διάσκεψης των υπουργών Μεταφορών, Maike Schaefer (51, Πράσινοι), συζητείται ένα "κοινωνικά διαβαθμισμένο" εισιτήριο σύνδεσης.
- Uniper: Ο απειλούμενος με πτώχευση προμηθευτής φυσικού αερίου διασώζεται με 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει το 30% της εταιρείας.
Ταυτόχρονα, η Uniper θα έχει τη δυνατότητα να μετακυλήσει τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στους πελάτες από την 1η Σεπτεμβρίου/1 Οκτωβρίου. Πρόσθετο κόστος σύμφωνα με τον Scholz για μια τετραμελή οικογένεια/έτος: 200 έως 300 ευρώ.
- Εταιρείες: Τα προγράμματα επιδοτήσεων για τις "πολύ ενεργοβόρες επιχειρήσεις" θα παραταθούν και μετά τον Σεπτέμβριο.
Είναι άσκοπο να πληρώσει και η Ελλάδα την θέρμανση των Γερμανών
«Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θέλει να υποχρεώσει και τις 27 χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών» γράφει η Süddeutsche Zeitung και αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν, ανάμεσα σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα σημειώνει:"Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα ληφθεί απόφαση όχι μόνο εναντίον των συνηθισμένων διαφωνούντων, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που δεν θέλουν να δώσουν στην Κομισιόν πρόσθετες εξουσίες, αλλά και εναντίον των χωρών της Νότιας Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι του φάνηκε «περίεργο» το γεγονός ότι η Κομισιόν παρουσίασε την πρόταση χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις.
Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα θα πήγαινε στην ηλεκτροπαραγωγή.
Συνεπώς, η εξοικονόμηση θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοικοκυριών και των καταστημάτων.
Επιπλέον, μια εξοικονόμηση 15% στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι μπορείς να κατευθύνεις 15% περισσότερο στη Γερμανία διότι δεν υπάρχουν αγωγοί για αυτό".
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο, για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι.
Η κυβέρνηση στην Αθήνα μάλλον θέλει να αποφύγει αυτή την εντύπωση, εξαιτίας της ανάμνησης της κρίσης του ευρώ, όταν οι Γερμανοί επέβαλλαν σκληρά μέτρα λιτότητας στους Έλληνες».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών