Tον στόχο για την ανάπτυξη εγκαταλείπει η Κίνα και διαμηνύει ότι θα προσπαθήσει σκληρά να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την οικονομία φέτος, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά από τη συνεδρίαση του Πολίτμπιρο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκκλήσεις να πετύχει τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης για το έτος.
Κατά το β΄ εξάμηνο του 2022, η Κίνα θα πρέπει να σταθεροποιήσει την απασχόληση και τις τιμές, να διατηρήσει τις οικονομικές δραστηριότητες σε λογικό εύρος και να προσπαθήσει να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα", τόνισε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μετά τη συνεδρίαση του 25μελούς πολίτμπιρο, υπό την προεδρία του Xi Jinping, για να αξιολογηθεί η πορεία της οικονομίας.
Ανέφικτος ο στόχος του 5,5%
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο απέφυγε οριακά τη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, λόγω των εκτεταμένων περιορισμών για την COVID-19 και οι αναλυτές ανέφεραν ότι ο στόχος ανάπτυξης του Πεκίνου για ολόκληρο το έτος περίπου 5,5% φαινόταν όλο και πιο ανέφικτος.
Οι Κινέζοι ηγέτες «έδειξαν ότι δεν θα ξεκινήσουν μαζικά μέτρα τόνωσης μόνο για να πετύχουν τον εθνικό στόχο», ανέφερε η Capital Economics, ενώ σημείωσε ότι το Πεκίνο είπε ότι θα εργαστεί για να σταθεροποιήσει την αναξιοπαθούντα αγορά ακινήτων, η οποία σέρνει πολύ τη δραστηριότητα στο παρελθόν. έτος.
«Αναμένουμε επίσημη αύξηση του ΑΕΠ το 2022 το πολύ 4% και πιστεύουμε ότι, στην πραγματικότητα, η οικονομία μπορεί να μην αναπτυχθεί καθόλου φέτος».
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε μόνο κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υποδεικνύοντας τεράστια πίεση το δεύτερο εξάμηνο, εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση, αβεβαιοτήτων από τον πόλεμο της Ουκρανίας και ανησυχιών για επαναλαμβανόμενα lockdown λόγω COVID.
Πακέτο - μαμούθ 148 δισ. δολ. για να σωθούν τα ακίνητα
Το Πεκίνο επιδιώκει να κινητοποιήσει δάνεια έως και 1 τρισεκατομμύριο Rmb (148 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη ακινήτων, στην πιο μεγάλη προσπάθειά του να αναζωογονήσει τον κλάδο που έχει πληγεί από τα υψηλά χρέη, αλλά και την απόφαση πολλών δανειοληπτών να μποϊκοτάρουν τις αποπληρωμές στεγαστικών δανείων μετά από παρατεταμένες καθυστερήσεις ανάπτυξης.
Ο τομέας ακινήτων της Κίνας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η εκτεταμένη ύφεση του εμπορίου, παράλληλα με τα κυλιόμενα lockdown λόγω Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα, επηρέασε τον κλάδο, αφήνοντας πολλά project ημιτελή.
Το σχέδιο διάσωσης
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Folks της Κίνας θα υποβάλει αρχικά περίπου 200 δισ. Rmb δάνεια χαμηλού επιτοκίου, με χρέωση περίπου 1,75% σε κρατικές επιχειρηματικές τράπεζες, με βάση πληροφορίες των Financial Times.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το προκαταρκτικό τους κεφάλαιο έως και 5 φορές για να ενισχύσουν ένα σύνολο περίπου 1 τρισ. και να καλύψουν εν μέρει το κενό χρηματοδότησης.
Κίνημα... δεν πληρώνω στην Κίνα - Μποϊκοτάζ πληρωμών στεγαστικών απειλεί με κραχ την αγορά κατοικίας
Διαστάσεις παίρνει το μποϊκοτάζ στεγαστικών δανείων από αγοραστές κατοικιών στην Κίνα, το οποίο ώθησε το Πεκίνο να προσπαθήσει να αποφύγει ένα δυνητικά καταστροφικό κραχ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι ακινήτων στην Κίνα αρνούνται τώρα επίσης να αποπληρώσουν τραπεζικά δάνεια λόγω απλήρωτων λογαριασμών που τους οφείλονται, σημάδι ότι το μποϊκοτάζ δανείων που ξεκίνησε από τους αγοραστές κατοικιών αρχίζει να εξαπλώνεται.
Σε μια τρομακτική μελέτη περίπτωσης για το τι συμβαίνει όταν ένα σχέδιο ponzi αντιστρέφεται, εκατοντάδες εργολάβοι στον κλάδο ακινήτων παραπονέθηκαν ότι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους επειδή οι οι μεγάλοι όμιλοι, συμπεριλαμβανομένου του China Evergrande Group εξακολουθούν να τους οφείλουν χρήματα, ανέφερε το Caixin.
Παρόμοια με τους αγοραστές κατοικιών που έχουν πάρει θέση και αρνούνται να πληρώσουν για ακίνητα που παραμένουν ημιτελή, μια ομάδα μικρών επιχειρήσεων και προμηθευτών κυκλοφόρησε μια επιστολή στο Διαδίκτυο λέγοντας ότι θα σταματήσουν να αποπληρώνουν χρέη μετά την ταμειακή κρίση της Evergrande που τους επηρέασε άμεσα.
«Αποφασίσαμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε όλα τα δάνεια και συμβουλεύουμε τους ομολόγους μας να αρνηθούν τυχόν αιτήματα πληρωμής με πίστωση ή εμπορικό λογαριασμό», ανέφερε η ομάδα στην επιστολή της 15ης Ιουλίου, η οποία στάλθηκε στο γραφείο του ομίλου στο Hubei.
«Η Evergrande θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για κάθε συνέπεια που θα ακολουθήσει λόγω της αλυσιδωτής αντίδρασης της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Τα σημάδια του κραχ
Όπως το θέτει το Bloomberg, «η διαμαρτυρία για τις πληρωμές είναι το πιο πρόσφατο σημάδι για το πώς ένα κίνημα αγοραστών κατοικιών μποϊκοτάρουν τα στεγαστικά δάνεια σε ημιτελή σπίτια στην Κίνα.
Επίσης, αυτό εξαπλώνεται και αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει άλλους τομείς της οικονομίας».
Ναι, είναι, και αυτός είναι επίσης ο λόγος που το Πεκίνο πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση, επειδή αυτό που συμβαίνει στην Κίνα είναι πολύ χειρότερο από αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2020 όταν ο παγκόσμιος πιστωτικός μηχανισμός σταμάτησε.
Η εξέλιξη υπογραμμίζει το δίλημμα για την κυβέρνηση του Xi Jinping καθώς παλεύει με ποιους θα διασώσει, καθώς βαθαίνει η κρίση ιδιοκτησίας της χώρας: η ανακούφιση για ορισμένους δανειολήπτες θα μπορούσε να προκαλέσει απειλές μη πληρωμής από πολλούς άλλους.
Το μποϊκοτάζ των στεγαστικών δανείων, το οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου, έχει αυξηθεί γρήγορα σε τουλάχιστον 301 έργα σε περίπου 91 πόλεις.
Οι διαμαρτυρίες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στον τομέα των ακινήτων και απειλούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες αναζωογόνησης της αγοράς εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τώρα εμπλέκονται εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια.
Κλυδωνίζεται το τραπεζικό σύστημα
Οι κινεζικές τράπεζες ισχυρίζονται ότι οι κίνδυνοι από τις μη πληρωμές στεγαστικών δανείων είναι ελεγχόμενοι και μέχρι στιγμής έχουν αποκαλύψει μόνο 2,1 δισεκατομμύρια γιουάν (311 εκατομμύρια δολάρια) πιστωτικών κεφαλαίων σε κίνδυνο.
Ωστόσο, η GF Securities αναμένει ότι έως και 2 τρισεκατομμύρια γιουάν στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το μποϊκοτάζ.
Συνολικά, οι κινεζικές τράπεζες διαθέτουν 38 τρισεκατομμύρια γιουάν εκκρεμών στεγαστικών στεγαστικών δανείων και 13 τρισεκατομμυρίων γιουάν δανείων προς τους μεγάλους ομίλους της χώρας.
Σχόλια αναγνωστών