Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ρυθμούς Fed κινήθηκε η Wall - Στο κόκκινο οι δείκτες - Μεγάλος χαμένος ο ενεργειακός κλάδος

Σε ρυθμούς Fed κινήθηκε η Wall - Στο κόκκινο οι δείκτες - Μεγάλος χαμένος ο ενεργειακός κλάδος
Αρνητικά πρόσημα σημειώθηκαν στη Wall Street, σήμερα, Τετάρτη, στον απόηχο των χλιαρών και ουδέτερων ανακοινώσεων της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα, όσο και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.
Μεγάλος χαμένος της σημερινής συνεδρίασης ο ενεργειακός κλάδος. Παράλληλα, ο Dow έκλεισε στο -0,19% και στις 13.077 μονάδες. Ο S&P 500 τερμάτισε στο -0,31% και στις 1.409 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,29% στις 2.982 μονάδες.
Άνοδο +2,26%, στα 3,17 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 3,13 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 3,20 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό 0 - 0,25% ανακοίνωσε πως διατηρεί τα επιτόκια η νομισματική επιτροπή (FOMC) της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, της Fed, τονίζοντας παράλληλα πως θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015. H Fed ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια (mortgage-backed securities), ύψους 40 δισ. δολ, μέχρις ότου βελτιωθεί ουσιαστικά η αμερικανική αγορά εργασίας. Η ανεργία στις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά υψηλή, προειδοποίησε εκ νέου η Fed.
Ταυτόχρονα, η αμερικανική τράπεζα γνωστοποίησε πως διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα Operation Twist (ανταλλαγή βραχυπρόθεσμων ομολόγων με μακροπρόθεσμα), ύψους 45 δισ. δολ, μέχρι τα τέλη του έτους. Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με μετριοπαθείς ρυθμούς, επανέλαβε η Fed.
Παράλληλα, μήνυση εις βάρος της Bank Of America κατέθεσε εκ μέρους των Fannie Mae και Freddie Mac η αμερικανική κυβέρνηση, ζητώντας αποζημίωση ύψους 1 δισ. δολαρίων. Κατά τις πληροφορίες η μήνυση αφορά στο γεγονός πως η BofA παρουσίασε εσφαλμένα στοιχεία για την ποιότητα των δανείων που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο 2007 -2009. Οι κρατικές Fannie Mae και Freddie Mac δεν δανείζουν απευθείας σε καταναλωτές αλλά αγοράζουν στεγαστικά δάνεια από τράπεζες, τα οποία τιτλοποιούν και στη συνέχεια τα πωλούν σε επενδυτές.
Επίσης, «απίθανη η ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας έπειτα από ένα τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης», επισήμανε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, J. Stiglitz.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο νομπελίστας οικονομολόγος τόνισε πως οι πολιτικές της Fed για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι αναποτελεσματικές.
Ωστόσο, κατά 5,896 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών σε πετρέλαιο σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (Energy Information Administration-ΕΙΑ).
Σύμφωνα με του αναλυτές στο Platts η άνοδος αναμενόταν στα 1,8 εκατ. βαρέλια. Η εβδομαδιαία παραγωγή πετρελαίου άγγιξε τα 375.126 εκατ. βαρέλια. Αύξηση παρουσίασαν και τα αποθέματα βενζίνης, τα οποία αυξήθηκαν στα 1,439 εκατ. βαρέλια, ενώ η εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση κατά 0,6 εκατ.
Την ίδια στιγμή, κατά 5,7% αυξήθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον μήνα Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Οι πωλήσεις οικιών διαμορφώθηκαν στις 389.000, ενώ η εκτίμηση προέβλεπε 2.000 πωλήσεις λιγότερες. Παράλληλα, η μέση τιμή άγγιξε τις 242.400 δολάρια, μειωμένη κατά 3,2%.
Τέλος, αύξηση κατέγραψε ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας των ΗΠΑ για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς σκαρφάλωσε στις 51,3 μονάδες, έναντι των 51,1 μονάδων για τον Σεπτέμβρη, επίδοση που αποτελούσε την χαμηλότερη των τελευταίων τριών ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 51,5 μονάδες από 52,3, ενώ παράλληλα, ο δείκτης των εξαγωγών άγγιξε τις 48,1 μονάδες από τις 48,0. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης της παραγωγής αυξήθηκε στις 51,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης της απασχόλησης στις 52,1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης