Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη πληθωρισμού στην Τουρκία έφθασε στο 100% - Στο 90% τον προσδιορίζει η Κεντρική Τράπεζα

Έκρηξη πληθωρισμού στην Τουρκία έφθασε στο 100% - Στο 90% τον προσδιορίζει η Κεντρική Τράπεζα
Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης και Κεντρική Τράπεζα δίνουν αισθητά υψηλότερες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό από την στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα

Ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη έτρεχε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 99,11% ενώ η αύξηση των τιμών σε σχέση με τον πρoηγούμενο μήνα ήταν 4,09%.
Οι συγκεκριμένοι αρισθμοί ανακοινώθηκαν από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρει το BBC, και εμφανίζουν απόκλιση σε σχέση με τις εκτιμήσεις 10 οικονομικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, τα οποία κατά μέσο όρο εκτίμησαν ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο θα κλείσει στο 81%.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα μπήκε σε έναν ατέρμονο κύκλο διολίσθησης.
Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει σταδιακά το βασικό επιτόκιο της κατά 500 μονάδες βάσης στο 14%, μετά από ένα κύκλο χαλάρωσης που επεδίωξε ο πρόεδρος Tayip Erdogan.
Σταδιακά ο πληθωρισμός ενισχύθηκε περαιτέρω όταν άρχισαν να βαραίνουν πάνω στην οικονομία της Τουρκίας, οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης, που οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυαίμων.

Νέα ιστορικά υψηλά σε σχέση με το 1998;

Σε κάθε περίπτωση τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι τα υψηλότερα στα οποία φτάνει ο ο πληθωρισμός σην Τουρκία από τον Αύγουστο του 1998, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 81,4% και η Τουρκία πάλευε να τερματίσει μια δεκαετία υψηλού πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση είπε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια, με σκοπό την ενίσχυση του δανεισμού, την τόνωση της παραγωγής και των εξαγωγών και στοχεύει στην επίτευξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών.
Ο Erdogan έχει δηλώσει ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός να πέσει στα «κατάλληλα» επίπεδα μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του επόμενου έτους, ενώ η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της δηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός στα τέλη του 2022 θα φτάνει το 60,4%, έναντι 42,8% της προηγουμένης πρόβλεψης.
Η τριμηνιαία παρουσίαση της κεντρικής τράπεζας έδειξε ότι πάντως το εκτιμώμενο εύρος του ετήσιου πληθωρισμού θα φτάσει το 90% στις αρχές του φθινοπώρου πριν υποχωρήσει αργότερα, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές του Επαγγελματικού  Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βουλευτές και οικονομολόγοι της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TUIK).
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης