Πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, ενόψει της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, στην Ταϊβάν…
Ειρήσθω εν παρόδω, η Federal Reserve έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να μειώσει τον πληθωρισμό σε αποδεκτά επίπεδα, καθώς η οικονομία κινείται σε ύφεση.
«Βλέπουμε ένα bear market ράλι στο χρηματιστήριο, καθώς η απαισιοδοξία έφτασε σε ακραία επίπεδα και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια υποχωρούν» δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance Chris Zaccarelli.
«Πιστεύουμε ότι το ράλι θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, αλλά καθώς οι τιμές των μετοχών ανακάμπτουν και γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οδεύουμε προς μια πιο τυπική ύφεση» πρόσθεσε.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,14%, στις 32.798 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,28%, στις 4.118 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,18%, στις 12.368 μονάδες
Στα μάκρο, περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψαν τα μεγέθη της μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς ο PMI του Institute for Supply Management, ένα βασικό μέτρο για την μεταποιητική δραστηριότητα, ανήλθε στο 52,8 τον Ιούλιο.
Υπενθυμίζεται πως κάθε μέτρηση πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη για τον κλάδο, ωστόσο κινείται πτωτικά ανερχόμενος σε χαμηλότερα επίπεδα από το 53 τον Ιούνιο, όπως και κάτω από όταν ξεκίνησε το έτος σε περίπου 58.
Στα εμπορεύματα, η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ, με το ολλανδικό TTF στα 201 ευρώ με άνοδο 5%.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να υποχωρεί 1% στα 97,55 δολ. το βαρέλι και το brent στα 103,5 δολ. το βαρέλι με απώλειες 0,4%.
Η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα στραφεί στον OPEC+, ο οποίος πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη 3/8.
Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές - O DAX +0,4%
Με συγκρατημένη άνοδο υποδέχονται τον Αύγουστο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα κέρδη της Παρασκευής.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,03%, στις 13.479 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,13%, στις 7.413 μονάδες.
Στις 6.436 μονάδες με πτώση 0,2% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,11%, στις 22,429 μονάδες.
Στο εταιρικό μέτωπο, τα κέρδη τριμήνου παραμένουν στο επίκεντρο, με την HSBC να ανακοινώνει πτώση 15% στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, καθώς αυξήθηκαν οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες.
Ωστόσο, η πτώση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν και η τράπεζα δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την πληρωμή τριμηνιαίων μερισμάτων το επόμενο έτος.
Η Heineken, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, σημείωσε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου εξαμήνου, αλλά υποβάθμισε τον στόχο περιθωρίου κέρδους για το 2023 λόγω υψηλότερου κόστους.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 1,6% τον Ιούνιο του 2022 και ετήσια πτώση 8,8%.
Την ίδια στιγμή, συρρίκνωση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο 2022 με τα εργοστάσια να αναγκάζονται να αποθηκεύουν τα προϊόντα που δεν πουλήθηκαν λόγω της ασθενούς ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να υποχωρήσει σε ύφεση.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,1 τον Ιούνιο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 49,6 μονάδες. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020 που ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό δύο και πλέον ετών, στις 46,3 μονάδες. Τον Ιούνιο, είχε διαμορφωθεί στις 49,3.
«Η μεταποίηση στην ευρωζώνη βυθίζεται σε μια ολοένα και πιο απότομη πτωτική πορεία, εντείνοντας τους κινδύνους ύφεσης στην περιοχή.
Οι νέες παραγγελίες ήδη μειώνονται με ρυθμό που, εξαιρουμένων των μηνών του lockdown της πανδημίας, είναι ο πιο απότομος από την κρίση χρέους του 2012, με τα χειρότερα πιθανόν να έπονται», σχολίασε ο Chris Williamson επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 42,6 μονάδες από τις 45,2, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να καταλαμβάνει τον κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για ανάκαμψη σύντομα.
Η S&P Global ανακοίνωσε ότι η παραγωγή μειωνόταν σε όλες τις χώρες στις οποίες διενεργείται η σχετική έρευνα, εκτός της Ολλανδίας, και ότι ο ρυθμός μείωσης ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικός στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία – τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρωπαϊκού μπλοκ.
www.bankingnews.gr
Πτώση στη Wall, με το βλέμμα στην επίσκεψη Pelosi στην Ταϊβάν – Στο -0,28% ο S&P 500, o Nasdaq -0,18%
Αρνητικά πρόσημα στo αμερικανικό χρηματιστήριο...
Σχόλια αναγνωστών