Ο Vinnik, Ρώσος ειδικός πληροφορικής, συνελήφθη στην Ελλάδα το 2017 ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος
Σύμφωνα με τον Γάλλο δικηγόρο του, Frederic Belot, ο Vinnik μόλις στάλθηκε στην Ελλάδα.
Ο Belot πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εκδώσει σύντομα τον Ρώσο στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανακριτικού Τμήματος του Εφετείου του Παρισιού, ο Vinnik έπρεπε να εκδοθεί στην Ελλάδα.
«Παρόλα αυτά, δεν αφέθηκε ελεύθερος», είπε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι η κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν επισήμως το αίτημα έκδοσης ήταν ένα τέχνασμα απόσπασης της προσοχής που αποσκοπούσε στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο Vinnik, Ρώσος ειδικός πληροφορικής, συνελήφθη στην Ελλάδα το 2017 ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, μέσω του μη υφιστάμενου πλέον ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης BTC-e.
Η Γαλλία τον κατηγορεί επίσης για ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμό.
Σύμφωνα με γαλλικές εισαγγελικές Αρχές, ο Vinnik δημιούργησε το λογισμικό Locky για να προκαλέσει ζημιά σε 200 ιδιώτες και επιχειρήσεις στη Γαλλία από το 2016 έως το 2018.
Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας αποφάσισε να εκδοθεί ο Vinnik πρώτα στη Γαλλία, μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τέλος στη Ρωσία.
Τον Δεκέμβριο του 2020, δικαστήριο του Παρισιού τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο άνω των 100.000 ευρώ.
Ο ίδιος ο Vinnik είπε στην Ελλάδα ότι θα συμφωνούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να εμφανιστεί ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου.
Στη Ρωσία, κατηγορείται για υπεξαίρεση πάνω από 600.000 ρούβλια και απάτη αξίας 750.000 εκατομμυρίων ρούβλιων.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Στα τέλη του 2020, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα είχε αναφέρει ότι θα πράξει ότι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσει τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη Alexander Vinnik.
Στο μεταξύ οι συνήγοροι υπεράσπισης του Alexander Vinnik δεν θεωρούν τετελεσμένη την απόφαση όσον αφορά την έκδοση του στις ΗΠΑ και προτίθενται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να μην εκδοθεί.
Μάλιστα, ο τότε επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης δεν είχε βρήκε στοιχεία που να στοιχειοθετούν την διάπραξη εγκληματικής πράξης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών