Το ράλι του ρουβλίου αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στις προσπάθειες των τραπεζών να φύγουν από τη Ρωσία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η παραπάνω εξέλιξη παραδόξως δεν είναι θετική, αφού οι δυτικές τράπεζες είναι αναγκασμένες να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.
«Δεν ακούμε συχνά τους τραπεζίτες να ντρέπονται για την αύξηση των κερδών τους.
Όμως, ο Johann Strobl, διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής Raiffeisen International Bank, ακουγόταν σχεδόν εξοργισμένος εξηγώντας τα εξαιρετικά ισχυρά κέρδη της τράπεζας, με «οδηγό» τις δραστηριότητές της στη Ρωσία», αναφέρει το Bloomberg. .
«Αν και είμαστε φυσικά στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε αποτελέσματα ρεκόρ… είδαμε μια ασυνήθιστη, υψηλή συνεισφορά από τη Ρωσία και μια άνευ προηγουμένου ανατίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ», δήλωσε ο Strobl στην κλήση κερδών του δεύτερου τριμήνου της τράπεζας αυτή την εβδομάδα.
Το ράλι του ρουβλίου αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στις προσπάθειες των τραπεζών να εξέλθουν από τη χώρα.
Οι εταιρείες που επέλεξαν να φύγουν γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.
H γαλλική τράπεζα Societe Generale επιβεβαίωσε πλήγμα 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προ φόρων, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου την Τετάρτη.
Άλλοι που ενεργούν με πιο αργούς ρυθμούς, είδαν τα ανοίγματα και τα κέρδη να αυξάνονται, καθώς το ρωσικό νόμισμα ενισχύεται.
Μένουν Ρωσία οι τράπεζες;
Το ερώτημα είναι εάν αυτά τα κέρδη θα μπορούσαν να δελεάσουν τις τράπεζες να διατηρήσουν τις ρωσικές δραστηριότητές τους.
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι απίθανο: Μπορεί να ξεφύγουν με μικρότερες απώλειες εάν ενεργήσουν γρήγορα, αλλά χωρίς να διαφαίνεται τέλος στην επιθετικότητα της Ρωσίας, εξακολουθούν να είναι δεσμευμένοι να αποχωρήσουν, λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Οι πολιτικές και ρυθμιστικές πιέσεις δεν εξαφανίζονται - ακόμα κι αν το δημόσιο συμφέρον έχει εξασθενίσει ελαφρώς - και οι οικονομικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν γρήγορα να επιδεινωθούν ξανά.
Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι μειώνονται.
Η Citigroup έχει μειώσει τα δάνεια και έχει διώξει πελάτες με αποτέλεσμα να «ξεφορτωθεί» 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων σε τοπικό νόμισμα το δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, οι συναλλαγματικές κινήσεις αύξησαν το μέγεθος του εναπομείναντος ρωσικού ενεργητικού της κατά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με καθαρή ανάπτυξη 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Raiffeisen, η οποία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία σε σχέση με το μέγεθός της, μείωσε τα δάνεια στη χώρα κατά 22% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά είδε το ενεργητικό της να αυξάνεται κατά 3,1 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά γιατί το ρωσικό νόμισμα αυξήθηκε κατά περίπου 40% έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο, μειώνοντας τα δάνεια σε τοπικό νόμισμα και εστιάζοντας στην απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων πελατών, οι τράπεζες μειώνουν τις πιθανές ζημίες τους από μια ενδεχόμενη έξοδο.
Η περίπτωση της Unicredit
Η εικόνα για την ιταλική UniCredit είναι πιο περίπλοκη.
Μείωσε τον ρωσικό δανεισμό της κατά 2,7 δισ. ευρώ σε τοπικό νόμισμα το δεύτερο τρίμηνο, αλλά το ισχυρό ρούβλι αύξησε την αξία των ιδίων κεφαλαίων της στη ρωσική επιχείρηση στα 3,5 δισ. ευρώ από περίπου 2 δισ.ευρώ. Τελικά, κατάφερε να μειώσει τις απώλειες κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ σε 3,5 δισ. ευρώ.
Κατέγραψε επίσης μεγάλη ανάκαμψη στα ρωσικά κέρδη και επειδή άλλα τμήματα της δραστηριότητας της UniCredit είχαν υψηλές επιδόσεις, οι ζημιές της στη Ρωσία αποτελούν πλέον ένα πολύ μικρότερο ποσοστό του συνολικού κεφαλαίου της.
«Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη του β' τριμήνου στηρίζει το σχέδιο της UniCredit να μην πουλήσει τη ρωσική θυγατρική της με οποιοδήποτε κόστος – σε αντίθεση με την κίνηση της Societe Generale», έγραψε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Tomasz Noetzel.
Και οι τρεις τράπεζες επιμένουν ότι εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους εξόδου από τη χώρα.
Αλλά όχι μόνο είναι δύσκολο να βρεθεί ένας αποδεκτός αγοραστής, αλλά οι κυρώσεις και τα κυβερνητικά συμφέροντα εντός και εκτός Ρωσίας αποτελούν μεγάλα και απρόβλεπτα εμπόδια.
Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να βρουν λύσεις για τα ρωσικά ανοίγματά τους, παρά τη φαινομενική τοπική ανάκαμψη και κερδοφορία.
Η οικονομία της χώρας αποδυναμώνεται και οδεύει προς μια σοβαρή ύφεση το 2023, κάτι που θα καθιστούσε τα εναπομένοντα ανοίγματα πιο ριψοκίνδυνα – αυτό είναι λιγότερο σημαντικό για τη Raiffeisen, επειδή η ρωσική θυγατρική της είναι ξεχωριστά κεφαλαιοποιημένη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών