Η στρατιωτική διοίκηση της Κίνας δεν επικοινωνεί με τις ΗΠΑ ανάφερε το Politico εν μέσω της έντασης που έχει ξεσπάσει στην Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της αμερικανίδας Pelosi της Προέδρου της Βουλής και της απάντησης των Κινέζων με ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Αποτελεί κατάντια το γεγονός αυτό, οι κινέζοι να μην απαντούν στον αμερικανικό στρατό... τόσο πολύ ξεθωριάζει η αίγλη του αμερικανικού στρατού....
Εκπρόσωποι της κινεζικής στρατιωτικής διοίκησης δεν απαντούν στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επικοινωνήσουν μαζί τους εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από την Ταϊβάν.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ανώτατα στελέχη του κινεζικού στρατού δεν απάντησαν σε πολυάριθμες κλήσεις από τους Αμερικανούς ομολόγους τους, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Άμυνας Lloyd Austin και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγό Mark Milley, σύμφωνα με πηγές της.
Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι «η σιωπή της Κίνας αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης μιας ήδη τεταμένης κατάστασης».
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η τελευταία επαφή μεταξύ των αρχηγών των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου, όταν πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ και του αρχηγού του Μικτού Επιτελείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.
Η επικοινωνία αφορούσε «τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας».
Όπως τονίζει το Politico, η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να επικοινωνήσει «ακόμη και με πιθανούς αντιπάλους όπως η Κίνα», προκειμένου να αποτρέψει μια στρατιωτική σύγκρουση.
Η Κίνα ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή ή κατάργηση οκτώ μηχανισμών συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της επίσκεψης στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Pelosi, η οποία κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην ιεραρχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Οι κινέζοι ακύρωσαν συναντήσεις εκπροσώπων των στρατιωτικών τμημάτων, τερμάτισαν τις απευθείας γραμμές επικοινωνίας μεταξύ περιφερειακών στρατιωτικών διοικήσεων, ανέστειλαν την συνεργασία στο πλαίσιο του μηχανισμού θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.
Η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν
Η Ταϊβάν είναι αυτοδιοικούμενη από το 1949, όταν τα απομεινάρια των δυνάμεων του Κουομιντάγκ με επικεφαλής τον Τσιάνγκ Κάι -σεκ (1887-1975) κατέφυγαν στο νησί μετά την ήττα τους στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο.
Έκτοτε, η Ταϊβάν έχει διατηρήσει τη σημαία και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά της πρώην Δημοκρατίας της Κίνας, τα οποία υπήρχαν στην ηπειρωτική χώρα πριν έρθουν στην εξουσία οι κομμουνιστές.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Κίνας, αυτή είναι μια από τις επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών