Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ έτοιμη για ρήξη με τις ΗΠΑ: Γιατί αλλάζει το κλίμα σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία, οι φόβοι για το σενάριο καταστροφής

Η ΕΕ έτοιμη για ρήξη με τις ΗΠΑ: Γιατί αλλάζει το κλίμα σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία, οι φόβοι για το σενάριο καταστροφής
Πώς και γιατί αλλάζει το κλίμα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία στις κοινωνίες της Γηραιάς Ηπείρου
Σχετικά Άρθρα

Ο πληθωρισμός, μια καταστροφική επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και η προοπτική της οικονομικής ύφεσης δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συνεχίσουν να βοηθούν στην Ουκρανία υπό τη σημαία των ΗΠΑ και της οδηγούν να επεργάζονται σενάρια απεμπλοκής τους....
Οι επικριτές της άνευ ετέρου σύμπλευσης με τις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών με γνώση της διαπλοκής των οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και παρακολουθούν τη σταδιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης στο ζήτημα που προκαλείται τόσο από την κόπωση που προκαλείται από το σημαντικό οικονομικό πλήγμα - το οποίο οι ΗΠΑ βεβαίως δεν υφίστανται - αλλά και από τη βαθιά ανησυχία για την εξέλιξη της γεωπολιτικής σύγκρουσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022.

Οι πολιτικές διαφωνίες

Μεταξύ αυτών που άσκησαν κριτική αυτή την εβδομάδα ήταν ο Jeremy Corbyn, πρώην επικεφαλής των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Gerhard Schröder, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. και η Marine Le Pen, η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Γαλλία.
Σε αυτήν τη λίστα μπορούμε να προσθέσουμε διαφορετικούς αντιπάλους της στάσης της Δύσης, όπως τον Viktor Orban, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Giuseppe Conte, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που βοήθησε στην ανατροπή του Mario Draghi και την Alice Schwarzer, η κυρίαρχη μορφή του γερμανικού φεμινισμού.
Εκτός από τον Orban, βέβαια, καμία από αυτές τις πολιτικές προσωπικότητες δεν κατέχει κυβερηνικό θώκο.

Η γερμανική περίπτωση

Εξαιρετικά ζωτικής σημασίας, κατά τη γνώμη μου, ήταν οι παρατηρήσεις τον Ιούνιο του Jens Plötner, συμβούλου διεθνούς του Olaf Scholz, του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου της Γερμανίας.
Δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη μελλοντική σχέση της Δύσης με τη Ρωσία παρά στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Η ψυχραιμία στη Γερμανία, την ατμομηχανή της οικονομίας της ΕΕ, δεν περισσεύει καθώς εξαρτάται στενά από τα ρωσικά καύσιμα και μπορεί να υποστεί συντριπτική ζημία επειδή πλησιάζει ο ευρωπαϊκός χειμώνας.

Η ρωσική στρατηγική ανάλυση

Σε μία εξαιρετική ανάλυση για το Carnegie Endowment for Worldwide Peace, ο Sergey Vakulenko περιγράφει το θέμα:
Στο πλαίσιο της στρατηγική της Ρωσίας, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια ακραία οικονομική και πολιτική κριση εντός του χειμώνα είτε ια οδηγηθούν κακήν κακώς σε εκεχειρία, ικανοποιώντας μια σειρά από απαιτήσεις του Κρεμλίνου για την Ουκρανία και άρση των κυρώσεων.

Και εντός των ΗΠΑ

Επιπροσθέτως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την πολιτική συγκυρία και την κοινή γνώμη εντός των ΗΠΑ, χωρίς το ναυτικό των οποίων η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
Η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια εξασθένισης.
Οι εντάσεις με την Κίνα αυξάνονται.
Οι ενδιάμεσες εκλογές απέχουν μόλις τρεις μήνες και οι Ρεπουμπλικάνοι, πολλοί με την υποστήριξη του Donald Trump, διεκδικούν σημαντικές εκλογικές νίκες
Economy Declines in US, Rises in Europe, Shows Mixed Results in LatAm
Η κόπωση της Δύσης…

Για την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι έχει αναγκη πολλά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σε δυτική βοήθεια , αυτές είναι ανησυχητικές τάσεις.
Μια άλλη ανησυχία στο Κίεβο πρέπει να είναι η πιθανότητα να ξεθωριάζει η σύμπλευση του δυτικού κοινού που καταγράφηκε μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
Πληροφορίες από την υπηρεσία Newswhip που παρακολουθεί τις τάσεις των παγκόσμιων ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η υποστήριξη και το ενεργό ενδιαφέρον των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία μειώθηκε απότομα
Τα ενημερωτικά άρθρα για την Ουκρανία μειώθηκαν από το ανώτατο όριο μετά την εισβολή μόλις περίπου 77.000 την ημέρα τον Μάρτιο σε 10.000 τον Ιούνιο.

Αντεχει η ρωσικη΄οικονομία

Παρόλα αυτά, οι δυτικές κυβερνήσεις επιμένουν να παρέχουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία.
Ένα κίνητρο είναι ότι πιστεύουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις τους επηρεάζουν την έκβαση της σύγκρουσης με τη Ρωσία .
Οι επικριτές αυτής της τακτικής υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις βλάπτουν την Ευρώπη περισσότερο από τη Ρωσία.
Παρ 'όλα αυτά, το Κρεμλίνο έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κρύψει επίσημα ρωσικά στατιστικά στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν μια αρκετά σωστή εικόνα των τάσεων στο οικονομικό σύστημα και τα δημόσια ταμεία.

Η αξιολόγηση

Ίσως η πληρέστερη και πιο πρόσφατη αξιολόγηση των ρωσικών οικονομικών τάσεων εμφανίστηκε τον τελευταίο μήνα σε μια έρευνα από τον Jeffrey Sonnenfeld και 4 διαφορετικούς φοιτητές του Yale College.
Κατέληξαν στο εξής:
Οι αποχωρήσεις των επιχειρήσεων (δυτικών) και οι κυρώσεις ακρωτηριάζουν καταστροφικά το ρωσικό οικονομικό σύστημα.
- Η στρατηγική θέση της Ρωσίας ως εξαγωγέα εμπορευμάτων έχει επιδεινωθεί αμετάκλητα.
- Ανεξάρτητα από κάποια παρατεταμένη περίοδο σταθεροποίησης, οι ρωσικές εισαγωγές έχουν σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει
- Οι κατασκευές κατοικιών έχουν σταματήσει εντελώς
- Τα ταμιακά διαθέσιμα του Κρεμλίνου είναι σε πολύ πιο δεινή κατάσταση από ό,τι είναι ευρέως γνωστό.
Ισχύουν όμως τα παραπάνω;

Ο κίνδυνος αυτοεξαπάτησης

Μια πανομοιότυπη αξιολόγηση φαίνεται σε αυτή τη ανάρτηση από τον Josep Borrell, επικεφαλής διεθνούς κάλυψης της ΕΕ.
Θα λέγατε, σωστά, θα το έλεγε αυτό, έτσι δεν είναι;
Στην πραγματικότητα, η αξιολόγηση του Borrell ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτή πολλών αξιοσέβαστων αμερόληπτων οικονομικών ιδρυμάτων στα δυτικά κατάη.
Συνοψίζοντας, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένας σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη, με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες
Ωστόσο, το ρωσικό οικονομικό σύστημα βρίσκεται κάτω από λιγότερο έντονη πίεση από αυτό που θεωρούν οι περισσότεροι υπερασπιστές των δυτικών κυρώσεων.
Ukraine's Economy Will Collapse Without More Aid Now - Revista de Prensa
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης