Η Δύση είχε σταματήσει να παράσχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν την ίδια τη Ρωσία ή βάσεις της στην προσαρτημένη Κριμαία
Οι εικόνες καταστροφής μπορεί να αποτυπώνουν ένα πλήγμα μεγάλης εμβέλειας με δυνατότητα να αλλάξει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, εικόνες που κυκλοφόρησαν από την ανεξάρτητη δορυφορική εταιρεία Planet Labs έδειξαν τρεις σχεδόν πανομοιότυπους κρατήρες που είχαν χτυπήσει με ακρίβεια κτίρια στη ρωσική αεροπορική βάση Saki.
Η βάση, στη νοτιοδυτική ακτή της Κριμαίας είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ υπάρχουν ευδιάκριτα σημάδια τουλάχιστον οκτώ κατεστραμμένων πολεμικών αεροσκαφών.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές και είπε ότι οι εκρήξεις που υπήρξαν στη βάση την Τρίτη 9/8 ήταν τυχαίες.
Από τη μεριά της, ούτε η Ουκρανία ανέλαβε δημόσια την ευθύνη για την επίθεση ούτε είπε ακριβώς πώς έγινε.
«Επίσημα, δεν επιβεβαιώνουμε ή διαψεύδουμε τίποτα.
Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι μπορεί να είχε συμβεί... έχοντας κατά νου ότι υπήρχαν πολλά επίκεντρα εκρήξεων ακριβώς την ίδια στιγμή», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Mykhailo Podolyak σε μήνυμά του στο Reuters.
Μεγάλη η ζημιά στο Saki
Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι το μέγεθος της ζημιάς και η φαινομενική ακρίβεια του χτυπήματος υποδηλώνουν μια ισχυρή νέα ικανότητα με δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις.
Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, χρησιμοποιεί τη χερσόνησο ως βάση για τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα και ως κύρια οδό ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις της που κατέχουν τη νότια Ουκρανία, όπου το Κίεβο σχεδιάζει μια αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες.
Μυστήριο η «επίθεση»
Το πώς ακριβώς έγινε η επίθεση παραμένει μυστήριο.
Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν ότι μπορεί να ήταν δολιοφθορά από εισβολείς.
Αλλά οι σχεδόν πανομοιότυποι κρατήρες πρόσκρουσης και οι ταυτόχρονες εκρήξεις φαίνεται να δείχνουν ότι χτυπήθηκε από ένα όπλο μεγάλης εμβέλειας, ικανό να αποφύγει τις ρωσικές άμυνες.
Βέβαια, με δεδομένο ότι απέχει σχεδόν 200 χιλιόμετρα μακριά από τα κύρια οπλικά συστήματα της Ουκρανίας… θεωρείται απίθανο να ταξιδέψει πύραυλος από την Ουκρανία με κατεύθυνση προς την Κριμαία χωρίς να τον αναγνωρίσουν τα ρωσικά ραντάρ και η αεράμυνα.
Ωστόσο τελευταία υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί έχουν χορηγήσει στους Ουκρανούς συστήματα παρεμβολών στα ρωσικά ραντάρ…
Πυροδότηση πυρομαχικών
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι υπήρξε «πυροδότηση αρκετών πυρομαχικών αεροσκαφών» στον χώρο του αεροδρομίου, όπως και ότι δεν υπήρξε «καμία επίπτωση της πυρκαγιάς στον χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών στο αεροδρόμιο» και καμία ζημιά σε αεροσκάφη.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σχολίασε την πυρκαγιά στον χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου «Σάκι» στην Κριμαία, μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας.
«Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια της ανάφλεξης, ωστόσο για μια ακόμη φορά υπενθυμίζει τους κανόνες πυρασφάλειας και την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους που δεν επιτρέπεται», έγραψε σε ανάρτησή της στο Telegram, όπως μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, σε μήνυμά του δεν αναφέρθηκε στις εκρήξεις, αλλά έκανε πολλές αναφορές στην σημασία της απελευθέρωσης της Κριμαίας από την ρωσική κατοχή.
«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία - με την απελευθέρωσή της» είπε σε μια του αναφορά ο πρόεδρος Zelensky.
Νέα φάση στον πόλεμο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να εισέλθει σε νέα φάση τις επόμενες εβδομάδες.
Η Ουκρανία απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις πίσω από την πρωτεύουσα Κίεβο τον Μάρτιο και από τα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης Χάρκοβο τον Μάιο.
Η Ρωσία κατέλαβε περισσότερα εδάφη στα ανατολικά σε τεράστιες μάχες που σκότωσαν χιλιάδες στρατιώτες και στις δύο πλευρές τον Ιούνιο.
Έκτοτε, οι γραμμές του μετώπου ήταν σε μεγάλο βαθμό στατικές, αλλά το Κίεβο λέει ότι προετοιμάζει μια μεγάλη ώθηση για να ανακαταλάβει τις νότιες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, το κύριο τμήμα εδάφους που κατελήφθη από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου που κατείχε η Μόσχα.
Η Ρωσία ενίσχυσε αυτές τις περιοχές, αλλά η άμυνά της εξαρτάται από το να μπορεί να ελέγχει τις γραμμές ανεφοδιασμού για να εφοδιάζει τα στρατεύματά της με χιλιάδες οβίδες την ημέρα που οι βαριές δυνάμεις πυροβολικού της έχουν συνηθίσει να εκτοξεύουν.
Το Κίεβο ελπίζει ότι η άφιξη τον περασμένο μήνα αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων ικανών να πλήξουν ρωσικούς στόχους πίσω από την πρώτη γραμμή θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ του.
Αλλά μέχρι στιγμής η Δύση είχε σταματήσει να παράσχει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν βαθιά στην ίδια τη Ρωσία ή να χτυπήσουν πολλές βάσεις της Μόσχας στην προσαρτημένη Κριμαία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών