Ανεξάρτητα από περαιτέρω όγκους παραδόσεων από τη Ρωσία, οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία θα παραμείνουν υψηλές, γράφει το Der Tagesspiegel.
Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Γερμανικών Οικονομικών στην Κολωνία, το κόστος ζωής στη χώρα αυξάνεται και οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.
Ως αποτέλεσμα, η απώλεια της οικονομικής παραγωγής θα ανέλθει σε περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός των ανέργων το 2023 μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 300 χιλιάδες άτομα.
Το Ινστιτούτο Γερμανικών Οικονομικών στην Κολωνία αναμένει έτσι σημαντικές οικονομικές συνέπειες από τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές της ενέργειας, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Το υψηλό επίπεδο τιμών επιβαρύνει τα νοικοκυριά μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της αύξησης των τιμών καταναλωτή», είπαν οι συντάκτες της ανάλυσης, η οποία περιήλθε στην κατοχή της Deutsche Presse-Agentur με έδρα το Βερολίνο.
«Συνολικά, το κόστος ζωής αυξάνεται σημαντικά».
Όπως εξηγείται στο άρθρο, οι ερευνητές ανέλυσαν διάφορα σενάρια για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ξεκινώντας από μια υψηλή τιμή αναφοράς.
Για παράδειγμα, η τιμή του φυσικού αερίου από μόνη της έχει ήδη αυξηθεί 5 φορές σε ένα χρόνο μεταξύ 2020 και 2021.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο Γερμανικών Οικονομικών τονίζει ότι δεν πρόκειται για προβλέψεις, αλλά για πιθανά σενάρια.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 50% από το δεύτερο έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ότι δεν θα ομαλοποιηθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Στο τέλος του 2023, η τιμή του φυσικού αερίου θα εξακολουθεί να είναι διπλάσια από τη μέση ετήσια τιμή το 2021.
Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο υπολογισμού, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί ελαφρά (κατά 10%) το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα υποχωρήσει ξανά το 2023, αλλά στη συνέχεια θα εξακολουθεί να είναι 45% πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο το 2021.
Αυτές είναι ρεαλιστικές υποθέσεις, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Thomas Obst.
Για παράδειγμα, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο.
Οι ειδικοί έχουν προτείνει μικρότερη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αφού μεταφέρεται με πλοία και όχι με αγωγούς, και ως εκ τούτου είναι ευκολότερο να αντικατασταθεί.
Οι ερευνητές συνέκριναν το πρόσθετο οικονομικό κόστος που θα συνεπάγονταν αυτά τα γεγονότα σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.
Το βασικό σενάριο υποθέτει ότι μέχρι το τέλος του 2023, η τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο και η τιμή του πετρελαίου κατά περίπου ένα πέμπτο, σε κάθε περίπτωση, σε σύγκριση με το επίπεδο του δεύτερου τριμήνου του 2022.
«Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά διαχειρίσιμη», περιγράφει ο Obst αυτό το μοντέλο υπολογισμού.
Υπό αυτές τις υποθέσεις, το αέριο που λείπει μπορεί να αντικατασταθεί εν μέρει και οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπορούν να γεμίσουν σε μεγάλο βαθμό.Ταυτόχρονα, η βιομηχανία και οι καταναλωτές θα πρέπει να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.
Πλήγμα στην Οικονομία
Οι συνέπειες για τη γερμανική οικονομία θα είναι ξεκάθαρα ορατές στο πρώτο σενάριο σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου της Κολωνίας, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,9% φέτος και 1,3% την επόμενη.
Η οικονομική παραγωγή θα υποφέρει επίσης, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,2% φέτος και 1,3% το επόμενο έτος, με τους ερευνητές να εξαιρούν τον πληθωρισμό από αυτούς τους υπολογισμούς.
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι θα έχουν λιγότερα χρήματα στη διάθεσή τους, θα αγοράζουν επίσης σημαντικά λιγότερα: η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,1% σε σχέση με τη βασική περίπτωση.
Οι εταιρείες, με τη σειρά τους, θα έχουν λιγότερα χρήματα για να επενδύσουν.
Θα μειωθούν κατά 0,4% το 2022 και κατά 3,1% το 2023.
Στο δεύτερο σενάριο, οι ειδικοί υποθέτουν πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου και την περαιτέρω μείωση τους.
Ειδικότερα, πιστεύουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα διπλασιαστεί και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2023.
Ο υποτιθέμενος διπλασιασμός των τιμών του φυσικού αερίου έγινε πρόσφατα εμφανής στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, λέει ο Obst:
Οι τιμές συναλλαγών για μελλοντικές παραδόσεις, τα λεγόμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, έχουν διπλασιαστεί περίπου από τα μέσα Ιουνίου.
Επιπλέον, σε αυτό το σενάριο, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 30%.
Στο τέλος του 2023, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι 4 φορές η μέση ετήσια τιμή το 2021 και η τιμή του πετρελαίου θα είναι περίπου 72% υψηλότερη από ό,τι το 2021.
Στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο έντονες, σημειώνει η Der Tagesspiegel.
Οι ειδικοί υποθέτουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1% φέτος και 4% το επόμενο έτος, και πάλι σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2023 το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2%.
Συνολικά, οι απώλειες στην οικονομική παραγωγή θα είναι περίπου 70 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 0,4% και 4,2% φέτος και το επόμενο έτος.
Αντίστοιχα, το 2023 η ανεργία μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερα από 300 χιλιάδες άτομα, τονίζει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η κατάσταση θα επανέλθει στο φυσιολογικό όχι νωρίτερα από το 2024 .
«Ομαλοποίηση δεν σημαίνει επιστροφή στα προπολεμικά επίπεδα», τόνισε ο Obst.
Αναμένει πλήρη αναμόρφωση της ενεργειακής υποδομής, για παράδειγμα, μέσω της κατασκευής τερματικών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
«Κοστίζει χρήμα και χρόνο, ειδικά επειδή το LNG είναι πιο ακριβό από το φυσικό αέριο» , είπε.
Η επιστροφή σε μια σταθερή κατάσταση σε αυτή την περίπτωση θα σήμαινε ότι «η αβεβαιότητα θα εξαφανιστεί ξανά, θα ξέρουμε ξανά από πού αντλούμε ενέργεια και να υποθέσουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να είναι».
Αυτά τα δύο σενάρια δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές απώλειες παραγωγής σε περίπτωση πλήρους παύσης των προμηθειών φυσικού αερίου, δεδομένου ότι, από την άποψη του Ινστιτούτου της Κολωνίας, οι συνέπειές τους θα ήταν πολύ περίπλοκες και ως εκ τούτου δύσκολο να αναπαρασταθούν σε μοντέλα για υπολογισμό, γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.
«Ανεξάρτητα από αυτό, οι καταναλωτές και οι παραγωγοί θα πρέπει να προετοιμαστούν να διατηρήσουν υψηλές τιμές», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.
«Τα πακέτα βοήθειας που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής μπορούν να αντισταθμίσουν μόνο εν μέρει την αναμενόμενη πρόσθετη επιβάρυνση του κόστους».
Der Tagesspiegel: Η οικονομική κρίση θα κοστίσει στη Γερμανία 70 δισεκ. ευρώ και 300.000 νέους ανέργους
Το Ινστιτούτο Γερμανικών Οικονομικών στην Κολωνία αναμένει έτσι σημαντικές οικονομικές συνέπειες από τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές της ενέργειας
Σχόλια αναγνωστών