Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev προειδοποίησε ότι πυρηνικά ατυχήματα μπορεί να συμβούν και στα ευρωπαϊκά εδάφη εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να κατηγορεί το Κίεβο για τον βομβαρδισμό της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο της Zaporizhzhia, ο Medvedev, επί του παρόντος αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, τόνισε ότι οι πύραυλοι και οι οβίδες πλησιάζουν περισσότερο τον αντιδραστήρα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και την αποθήκευση ραδιενεργών ισοτόπων.
Πυρηνική τραγωδία
Υποστήριξε επίσης ότι το Κίεβο και οι «οι δυτικοί προστάτες τους» φαίνονται έτοιμοι να οργανώσουν μια νέα τραγωδία, παρόμοια με το περιβόητο ατύχημα του Chernobyl το 1986.
«Λένε ότι είναι η Ρωσία. Είναι ένα προφανές, 100% ψέμα, ακόμη και για το ανόητο ρωσοφοβικό κοινό. Ακόμα και ο ΟΗΕ δεν το πιστεύει. Λένε ότι αυτό συμβαίνει κατά λάθος. Υποτίθεται ότι δεν το ήθελαν. Τι μπορείτε να πείτε; ... Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης πυρηνικούς σταθμούς. Και εκεί είναι πιθανά ατυχήματα», είπε ο Medvedev.
Την Πέμπτη (11/8), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres προέτρεψε να σταματήσουν αμέσως όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες στο εργοστάσιο της Zaporizhzhia, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης.
Ο Guterres εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση που εκτυλίσσεται μέσα και γύρω από τον πυρηνικό σταθμό και κάλεσε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό που βρίσκονται εκεί να αποσυρθούν.
Επίσης, ο Rafael Grossi, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), επιδιώκει να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό εν μέσω νέων βομβαρδισμών, όπως γράφει η Daily Sabah.
Ανά πάσα στιγμή το...ατύχημα
Ο Grossi,είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια της πυρηνικής τοποθεσίας με βάση μια προκαταρκτική εκτίμηση, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων και τη διεθνή ασφάλεια, Bonnie Jenkins, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την πρόταση της Ουκρανίας να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από το εργοστάσιο.
Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης φέρεται να έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές, προκαλώντας ανησυχίες για μία πυρηνική καταστροφή.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στην πυρηνική εγκατάσταση.
Η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της εγκατάστασης στις 4 Μαρτίου, περίπου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της επίθεσής της κατά της Ουκρανίας.
Επιβεβαίωση από Guardian
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έχει δεσμευτεί να στοχεύσει ρωσικά στρατεύματα στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia που βάλλουν κατά ουκρανικών πόλεων, όπως αποκαλύπτει ο Guardiam
«Κάθε Ρώσος στρατιώτης που είτε πυροβολεί στο σταθμό είτε πυροβολεί κάτω από την κάλυψη του σταθμού πρέπει να καταλάβει ότι γίνεται ειδικός στόχος για τις ειδικές υπηρεσίες μας, για τον στρατό μας», είπε ο Zelensky σε μια δήλωσή του.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετά από πολλά επεισόδια τις τελευταίες εβδομάδες. Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον σταθμό στις αρχές του πολέμου.
Τα κράτη των G7 κάλεσαν τη Μόσχα να αποσυρθεί από το εργοστάσιο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής.
Η δήλωση αυτή προφανώς γίνεται από τον Ουκρανό πρόεδρο για να απειλήσει ακόμα και με πιθανότητα πυρηνικής καταστροφής και να εκβιάσει την ΕΕ.
Μέχρι τώρα η Ουκρανία αρνούνταν πως βομβαρδίζει την περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου.
Σχόλια αναγνωστών