Η ΕΕ ζήτησε από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να εγκαταλείψουν την πολεμική ρητορική, καθώς η Ένωση και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν κρίσιμες συνομιλίες με τις δύο πλευρές σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια.
Η ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών, η οποία συχνά απειλεί τη σταθερότητα των Βαλκανίων, εξελίχθηκε σε βίαιες διαδηλώσεις και αναταραχές στα σύνορα τον Ιούλιο.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι ωθεί τους συμμάχους της Μόσχας στη Σερβία σε επίθεση, όπως γράφουν οι Financial Times.
Το Βελιγράδι από την πλευρά του αρνείται ότι πυροδοτεί εντάσεις.
Ένα βήμα πριν από την καταστροφή
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić δήλωσε πως αυτή η αναταραχή είναι «ένα βήμα πριν από την καταστροφή».
Η ΕΕ ανακοίνωσε την Κυριακή (14/8/2022) ότι η πρόσφατη αύξηση της εμπρηστικής ρητορικής μεταξύ αξιωματούχων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, «ιδιαίτερα οι δηλώσεις για πόλεμο και σύγκρουση στα Δυτικά Βαλκάνια προκαλούν μεγάλη ανησυχία».
Τόσο ο Kurti όσο και ο Vučić θα παραστούν στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.
Η αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο σύγκρουσης στην περιοχή έρχεται καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες για την ασφάλεια από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή του Putin στη χώρα αυτή.
Φυτίλι
«Είναι ένα πραγματικό φυτίλι», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
«Παρακολουθούμε την Ουκρανία, φυσικά, αλλά ανησυχούμε εξαιρετικά και για τα Βαλκάνια», συνέχισε.
Ο Kurti χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης για να προειδοποιήσει για πιθανή επίθεση από τη Σερβία, υποστηρίζοντας ότι ο Putin ενθάρρυνε το Βελιγράδι και θέλει να «επεκτείνει τον πόλεμο» πέρα από την Ουκρανία.
Η Σερβία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου από τότε που η πρώην επαρχία της κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008.
Αυτό έγινε εννέα χρόνια μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος έληξε αφού το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία.
Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου είναι Αλβανοί, αλλά η χώρα φιλοξενεί μια μικρή ομάδα Σέρβων.
Το Βελιγράδι κατηγορεί την Πρίστινα για διακρίσεις κατά της σερβικής μειονότητας.
Αναταραχή
Στις 31 Ιουλίου, Σέρβοι διαδηλωτές απέκλεισαν τα συνοριακά περάσματα και πυροβόλησαν αστυνομικούς ως απάντηση στους νέους κανόνες που επιβάλλουν σε όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου —συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων— να κατέχουν έγγραφα ταυτότητας και πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.
Υπό την πίεση των Βρυξελλών, η εντολή καθυστέρησε κατά 30 ημέρες.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες «θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για οποιαδήποτε κλιμάκωση που οδηγεί σε αυξημένες εντάσεις και, ενδεχομένως, βία στην περιοχή».
«Και τα δύο μέρη πρέπει να βάλουν αμέσως ένα τέλος στις αμοιβαίες εχθροπραξίες και τις επικίνδυνες δηλώσεις και να ενεργήσουν υπεύθυνα», είπε ο αξιωματούχος.
Ο Vučić και ο Kurti θα συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στις 17 Αυγούστου, προτού πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell την επόμενη ημέρα.
Σε ετοιμότητα και το...ΝΑΤΟ
Οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί επίσημα σε μια διαδικασία διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ, ενώ το ΝΑΤΟ έχει ακόμα περίπου 3.700 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο.
Λίγες ώρες μετά τις πρώτες αναφορές για διαταραχές στα σύνορα τον περασμένο μήνα, το ΝΑΤΟ εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «παρακολουθεί στενά» και ότι «είναι έτοιμο να παρέμβει εάν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα».
Η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει ένα ασφαλές περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ», ανέφερε η δήλωση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών