Ο Επίτροπος για την Οικονομία δήλωσε ότι μόνο ελάσσονες αλλαγές γίνονται αποδεκτές στα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης θέλοντας να δεσμεύσει προκαταβολικά τη νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τη Gιorgia Meloni η οποία αναμένεται να εκλεγεί τον ερχόμενο μήνα
Σε πρωτοφανή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή κυρίαρχου κράτους της Ένωσης – που θυμίζει βέβαια την περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους - προχώρησε ο πολιτικός βραχίονας της ΕΕ καθώς με «όπλο» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης επιχειρεί εκ των προτέρων να ακυρώσει το οικονομικό πρόγραμμα της νέας δεξιάς πολιτικής συμμαχίας που αναμένεται να αναλάβει την εξουσία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
« Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει αποδεκτές μόνο περιορισμένες διορθώσεις στα σχέδια εθνικά σχέδια που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni, καθώς το κόμμα που είναι φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει μείζονες αλλαγές..
«Η επιτυχία αυτού του έκτακτου ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας θα καθοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εάν η Ιταλία θα πετύχει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Gentiloni, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, σε
Επισήμανε ότι χωρίς την επιτυχία του ιταλικού σχεδίου ανάκαμψης καταρρέει συνολικά το ευρωπαϊκό σχέδιο, επισήμανε, εν είδει προειδοποιητικής βολής.
Στοχευμένες διορθώσεις
«Αν υπάρχει μία πρόταση συγκεκριμένη, στοχευμένη, που ένας κράτος θέλει να τροποποιήσει, να διορθώσει, οι πόρτες στις Βρυξέλλες είναι ανοιχτές - αλλά είναι ανοιχτές για στοχευμένες και περιορισμένες διορθώσεις, όχι για να ξανασκεφτούμε και να ξαναρχίσουμε από την αρχή ένα πρόγραμμα από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας», υπογράμμισε με νόημα ο Επίτροπος.
Το πρόγραμμα της Meloni και οι αγορες
Μια δεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία της Giorgia Meloni, του ακροδεξιού κόμματος "Αδελφοί της Ιταλίας", δήλωσε στο προεκλογικό της πρόγραμμα ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας εάν κερδίσει την εξουσία μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.
Αυτό θα προκαλούσε αναταράξεις στην αγορά και θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, να παγώσει τις πληρωμές από το ταμείο ανάκαμψης, εάν η Ρώμη κάνει πίσω στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις
Άνοδος του πολιτικού ρίσκου
Ο Gentiloni είπε ότι οι Βρυξέλλες λένε σε όλες τις χώρες της ΕΕ ότι «σε μια στιγμή τέτοιας αβεβαιότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία», συμπεριλαμβανομένων των «…τρελαμένων τιμών στην ενέργεια», οι κυβερνήσεις πρέπει να «επιταχύνουν» τα σχέδια ανάκαμψης που χρηματοδοτούνται από την κοινή έκδοση χρέους.
Η Moody's Investors Service μείωσε τις προοπτικές της Ιταλίας σε αρνητικές στις 6 Αυγούστου, επικαλούμενη την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας μετά την πτώση της κυβέρνησης του Mario Draghi και λόγω των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δύσκολη η δημοσιονομική προσαρμογή
Σε ανάλυση του Reuters την Τετάρτη 17 Αυγούστου επισημαίνεται ότι πιθανή νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, έχει πολύ γενναιόδωρα δημοσιονομικά σχέδια τα οποία θα ανατρέψουν τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή.
Τίθενται για πρώτη φορά με τόσο αδρό τρόπο πολιτικά όρια στις επιδιώξεις για πειθάρχηση του Νότου των χρεών στη λιτότητα των «πλεονασματικών» κρατών του Βορρά.
Γιατί θέλουν να αποτρέψουν τη νίκη της Meloni
Ενας συνασπισμός από δεξιά κόμματα αναμένεται να αναδειχθεί νικητής μετά την εκλογική αναμέτρηση, όπου η Giorgia Meloni των εθνικιστών «Αδελφών της Ιταλίας» θα αναλάβει πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.
Η μεγάλη δοκιμασία για εκείνην και την κυβέρνησή της θα είναι τόσο το υψηλό δημόσιο χρέος όσο και η στενή παρακολούθηση των τεκταινομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση - όπως δείχνουν και ο ιπροειδοποιητικές βολές του Gentiloni.
Η αιφνίδια απομάκρυνση του Mario Draghi από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο άνοιξε τον δρόμο για να συγκροτηθεί ακόμη μία ιταλική κυβέρνηση.
Μια συμμαχία μεταξύ των «Αδελφών της Ιταλίας», της αντιμεταναστευτικής Lega και της Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Silvio Berlusconi , αναμένεται να συγκεντρώσει το 49% των ψήφων, όπως αποτυπώνεται μεσοσταθμικά στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή πολύ υψηλότερο ποσοστό από τους διχασμένους αντιπάλους τους.
Ανατροπή της ατζέντας του Mario Draghi
Το κόμμα της Meloni, το οποίο έχει ρίζες στον μεταπολεμικό ιταλικό νεοφασισμό, τάσσεται κατά της ατζέντας Draghi, ενώ στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει και την ενιαία Ευρώπη.
Αναμένεται πως θα εξασφαλίσει το 24% των ψήφων.
Σε υψηλή προτεραιότητα στα σχέδια της σύμπραξης είναι η περικοπή της φορολογίας, ούτως ώστε να ενισχυθεί η καταναλωτική δαπάνη.
Η .. ατίθαση οικονομική πολιτική
Κι ενώ ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει επισήμως το πρόγραμμά της, στα σχέδιά της εμπεριέχονται ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής του 15% για αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα έως και 100.000 ευρώ τον χρόνο, εν συγκρίσει με τις 65.000 ευρώ σήμερα.
Ένα πιο τολμηρό σχέδιο για την επέκταση του μέτρου, ώστε να υπαχθούν σε αυτήν όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, θα οδηγήσει σε μείωση των κρατικών εσόδων κατά σχεδόν 40 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ή παραπάνω από το 2% του ιταλικού ΑΕΠ – η εκτίμηση ανήκει στον καθηγητή Οικονομικών Massimo Balantini.
Δαπάνες και χρέος
Μια τέτοια προοπτική θα δυσκόλευε την Ιταλία να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο φέτος διαμορφώνεται στο 147% του ΑΕΠ.
Επιπροσθέτως, ο σχηματισμός της Meloni επιδιώκει να τροποποιήσει το επενδυτικό σχέδιο των 200 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο συμφώνησαν Ρώμη και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Ιδιωτικοποιήσεις και ενεργειακή κρίση
Οντως ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πλέον ότι απαιτούνται περισσότερα κονδύλια για υποδομές ενέργειας
Ωστόσο, οποιεσδήποτε αλλαγές χρειάζονται τη στήριξη των Βρυξελλών, θέτοντας σε κίνδυνο την κατανομή των χρημάτων μέσω τυο Ταμείου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για να αναθερμανθεί η ιταλική οικονομία.
Η Meloni, επιπλέον, τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης ανάμειξης του κράτους στον οικονομικό προγραμματισμό.
Και κάτι τέτοιο πιθανώς να διακύβευε τις συμπεφωνημένες ιδιωτικοποιήσεις, όπως είναι εκείνη της διαδόχου της Alitalia, ΙΤΑ, καθώς και της παμπάλαιης τράπεζας Monte dei Paschi di Siena.
Οι αντιδράσεις των επενδυτών στην αγορά χρέους - Οπως το 2018 - 2019;
Παρά ταύτα, η Ιταλία χρειάζεται την αρωγή των επενδυτών για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.
Οι ανησυχίες των αγορών είχαν υποχρεώσει έναν προηγούμενο αντισυστημικό πρωθυπουργό να περικόψει τα δαπανηρά δημοσιονομικά σχέδιά του το 2018 και το 2019 – να δούμε εάν το σενάριο θα επαναληφθεί.
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε τον Ιούλιο πως θα παρέμβει να ενισχύσει χώρες δεχόμενες κερδοσκοπικές επιθέσεις, μόνον εάν αυτές συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και δεν προκαλέσουν διόγκωση των δημοσίων οικονομικών τους.
Συν τοις άλλοις, η ανοδική πορεία των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων με τη διαφορά έναντι των 10ετών γερμανικών να διπλασιάζεται στις 200 μονάδες βάσης σε ένα έτος, υποδηλώνει ότι δεν μπορεί η Ιταλία να θεωρήσει δεδομένες τις αγορές.
Τέτοιες εξωτερικές πιέσεις θα θέσουν σε δοκιμασία την οποιαδήποτε ριζοσπαστική προσέγγιση των δημοσιονομικών της - και στο πλαίσιο αυτό εντασσονται και οι απαράδεκτες... νουθεσίες τις Κομισιόν διά στόματος Gentiloni
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών