Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Τα σχέδια Putin και Xi Jinping να θέσουν τους όρους μιας νέας διεθνούς τάξης στη σύνοδο στο Μπαλί

G20: Τα σχέδια Putin και Xi Jinping να θέσουν τους όρους μιας νέας διεθνούς τάξης στη σύνοδο στο Μπαλί
Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το πρόγραμμα των δύο ηγετών δημοσιεύματα κάνουν λόγω για σινο-ρωσικό μέτωπο ρητής αμφισβήτησης της αμερικανικής ηγεμονίας
Σχετικά Άρθρα

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την παρουσία τους τους στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στο Μπαλί στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2022 προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους ενάντια στους κανόνες του διεθνούς συστήματος που υπαγορεύονται από τη Δύση και να επιβεβαιώσουν τον σημαντικό ρόλο των δύο δυνάμεων διεθνώς, ανέφερε το Σάββατο η China South Morning Post.

Αμφισβήτηση της Δύσης

«Η φυσική παρουσία των δύο ηγετών στη σύνοδο κορυφής μπορεί επίσης να διαβαστεί ως μια μορφή αντίστασής τους στη δυτική κυριαρχία στο σύστημα της διεθνούς πολιτικής», σύμφωνα με τον Nur Rachmat Yuliantoro, λέκτορα διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Gadjah Mada στο Ινδονησία, όπως είπε.
Επισημαίνει ότι «ο Xi θα χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός για να δηλώσει άμεσα τη θέση του Πεκίνου σε διάφορα πολιτικά, οικονομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας στον κόσμο σήμερα».

Ισχύς και ανοιχτές θύρες

Εάν ο Κινέζος ηγέτης συμετάσχει στη σύνοδο στο Μπαλί, αυτό θα είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας.
«Η απόφαση του Xi έχει σκοπό να αντανακλά μια θέση ισχύος και ανοικτών θυρών για την εμβάθυνση και την επανέναρξη της επικοινωνίας με τον κόσμο γενικότερα σε επίπεδα που υπήρχαν πριν από την πανδημία», ο Brian Wong,, γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής της Oxford Political Review, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Συμβολική εμφάνιση

«Η απόφαση του Putin να επισκεφθεί ενδεχομένως το Μπαλί], από την άλλη πλευρά, είναι ακόμη πιο συμβολικά φορτισμένη - είναι μια προσπάθεια εκ μέρους μιας από απομινωμένης από τη Δύση Ρωσίας να αποδείξει ότι εξακολουθεί να έχει βασικό λόγο και μερίδιο στη διεθνή τάξη».
Σύμφωνα με τον Κινέζο πολιτικό επιστήμονα Pang Zhongying, «οι δυτικές χώρες είχαν απαιτήσει η Ινδονησία να αποκλείσει τη Ρωσία, αλλά η Ινδονησία αντιστάθηκε στην πίεση, επομένως αυτή είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία».
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Πέμπτη 18 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας σχεδίαζαν να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής.
Ούτε το Κρεμλίνο ούτε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα αυτά τα σχέδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης