Οι αντιρωσικές κυρώσεις οδήγησαν στην επιστροφή του άνθρακα την Ευρώπη που ανησυχεί κατά τα άλλα για το περιβάλλον.
Όπως γράφει το Forbes, η Ευρώπη, πιστή στην «πράσινη» οικονομία, έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα - και τώρα έχει γίνει ήδη «ο τρίτος κόσμος μεταξύ των οικονομιών της Δύσης».
Σήμερα, το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο είναι το πιο προβληματικό στον δυτικό κόσμο.
Από την αρχή του έτους, έχει υποχωρήσει κατά 22% και υστερεί σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης έναντι των ΗΠΑ.
Ακόμη και οι αναδυόμενες αγορές τα πάνε καλύτερα: ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι χειρότερος από ό,τι στο Μεξικό, ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Forbes, ο κύριος λόγος είναι οι κυρώσεις κατά των ρωσικών μεταφορέων ενέργειας, οι οποίες οδήγησαν σε απότομη άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και η ευρωπαϊκή οικονομία υπέστη τις περισσότερες συνέπειες.
Όπως συνεχίζει ο συγγραφέας του υλικού, ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό είναι ακόμη και προς το καλύτερο, επειδή εγκαταλείποντας το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποδείξουν σε όλα τα κράτη μέλη και τους λαούς τους ότι απομακρύνουν την οικονομία από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, ούτε αυτές οι κινήσεις ούτε η ρητορική θα απομακρύνουν την Ευρώπη από τα ορυκτά καύσιμα.
Αντίθετα, απέχουν απείρως από την αλήθεια: για χάρη της εγκατάλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου, έπρεπε ακόμη και να επιστρέψουν στον άνθρακα, και τον καίνε όλο και περισσότερο, αν μόνο το φως δεν σβήσει τελείως, και μάλιστα εισάγουν Σαουδικό πετρέλαιο, ενώ οι Σαουδάραβες μεταπήδησαν στα ρωσικά για δική τους χρήση.
«Ο άνθρακας επέστρεψε στην περιβαλλοντικά προβληματική Ευρώπη.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο; Πιστή στην «πράσινη» οικονομία, η Ευρώπη έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα», γράφει ο συγγραφέας του άρθρου.
Σημειώνει ότι η Γερμανία έχει σταματήσει να αγοράζει άνθρακα από τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων, αφού ο άνθρακας εισάγεται από τη Νότια Αφρική.
Οι Αμερικανοί εξαγωγείς «μύρισαν» επίσης κέρδος.
Τον Μάιο, οι εξαγωγές άνθρακα των ΗΠΑ στην Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 140% από έτος σε έτος – και παραμένουν ανοδικές καθώς η Ευρώπη χρειάζεται την πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο.
Μέχρι τον Οκτώβριο, η προσφορά αμερικανικού άνθρακα από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, διαφορετικά η Ευρώπη δεν θα έχει τίποτα να θαερμανθεί τον ερχόμενο χειμώνα, λέει ο Αμερικανικός Συνασπισμός Εξαγωγών Άνθρακα της Εθνικής Ένωσης Μεταλλείων.
Σήμερα, καταλήγει ο συγγραφέας του Forbes, οι traders περιμένουν δύο μηνύματα για την Ευρώπη και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία: είτε θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, είτε η Ευρώπη θα πέσει σε τέτοια απόγνωση αυτόν τον χειμώνα και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα εξαντληθούν τόσο πολύ που απλά δεν θα έχουν άλλη επιλογή, εκτός από το να χαλαρώσει τις κυρώσεις ή να πείσει εταίρους από χώρες εκτός ΕΕ να εισάγουν ρωσικά προϊόντα με άλλη σήμανση.
Στα χαρτιά, όλα θα είναι σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι απλώς μια λύση. Μόλις το κάνουν, η Ευρώπη θα γίνει ξανά ελκυστική για επενδύσεις, αλλά μέχρι τότε, όπως λέει ένας από τους επενδυτές, παραμένει «ο τρίτος κόσμος μεταξύ των οικονομιών της Δύσης».
Τη θέση αυτή συμμερίζεται ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Bretton Woods στο Long Valley του Νιου Τζέρσεϊ, Vladimir Signorelli.
«Σαφώς κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, οι Πράσινοι της Γερμανίας εξακολουθούν να είναι αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια. Απλά δεν τους καταλαβαίνω. Ορμούν με ταχύτατα στον τρίτο κόσμο», λέει ο ειδικός.
Forbes: «Χειρότερα και από το Μεξικό» η Ευρώπη λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων, γίνεται χώρα του τρίτου κόσμου
Σύμφωνα με το Forbes, ο κύριος λόγος είναι οι κυρώσεις κατά των ρωσικών μεταφορέων ενέργειας, οι οποίες οδήγησαν σε απότομη άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και η ευρωπαϊκή οικονομία υπέστη τις περισσότερες συνέπειες
Σχόλια αναγνωστών