Στα τέλη Μαΐου, η πτώση σε σχέση με τα επίπεδα χρήσης των προηγούμενων χρόνων δεν ξεπερνούσε το 10%.
Για τις τέσσερις εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν στις 21 Αυγούστου, η βιομηχανική χρήση φυσικού αερίου διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 940 GWh ημερησίως, σημειώνοντας έτσι πτώση κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το διάστημα 2018-2021.
Στα τέλη Μαΐου, η πτώση σε σχέση με τα επίπεδα χρήσης των προηγούμενων χρόνων δεν ξεπερνούσε το 10%.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι γερμανικές εταιρείες ανταποκρίνονται στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, είτε μειώνοντας τη χρήση αερίου είτε αντικαθιστώντας το με κάποια άλλη ενεργειακή πηγή, όπως πετρέλαιο ή άνθρακα ή ΑΠΕ.
Τακτική ενημέρωση στο εξής
Τα στοιχεία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης που έχει αποφασίσει να κάνει η αρμόδια εποπτική αρχή φυσικού αερίου της Γερμανίας, η Βundesnetzagentur, για τα επίπεδα της κατανάλωσης και τα αποθέματα, λόγω της κατάστασης ανάγκης που έχει κηρύξει η χώρα δεδομένης της αυξημένης εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, θα «ανεβαίνουν» σε ειδική πλατφόρμα, κάθε Πέμπτη, προκειμένου το κοινό και η αγορά να ενημερώνεται.
Στην σημερινή ανακοίνωση της εποπτικής αρχής επισημαίνεται πως «η κατάσταση (στο μέτωπο του φυσικού αερίου) παραμένει τεταμένη και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωση της», με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες αυξημένες τιμές.
Η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, παραμένει στο μίνιμουμ του 20% της χωρητικότητας, ενώ τα αποθέματα της χώρας έχουν αυξηθεί περίπου στο 81% χάρη στις εντατικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών