Mε νέο άρθρο του κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και μάλιστα στην πρώτη σελίδα, επανέρχεται το Politico, μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για το σκάνδαλο των υποκλοπών…
Όπως επισημαίνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να εκτρέψει τις έντονες επιθέσεις προς το πρόσωπό του σε σχέση με το «σπειροειδές σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών», κατηγορώντας ξένες οντότητες ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης και αυξανόμενων απειλών από την Τουρκία.
Στη συνέχεια, η συντάκτρια Νεκταρία Σταμούλη επισημαίνει πως νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αρχηγός της ΕΥΠ και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης έχασαν τις δουλειές τους μετά τις αποκαλύψεις ότι το τηλέφωνο αρχηγού του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν.
«Αν μη τι άλλο» λέει το Politico, «πρόκειται για μια δαιδαλώδη υπόθεση, με την κεντροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραδέχεται ότι η υπηρεσία πληροφοριών διεξήγαγε νόμιμη υποκλοπή, αρνούμενη οποιαδήποτε ανάμειξη με αυτό που αποκαλεί… ξεχωριστή παράνομη υπόθεση και αφορά το λογισμικό κατασκοπείας που ονομάζεται Predator».
Ωστόσο, «ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: γιατί είχε παραβιαστεί το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, της αριστερής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε το χακάρισμα “εγκληματική πράξη” και είπε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από τον Μητσοτάκη θα πρέπει να οδηγήσει στην παραίτησή του».
«Δεν θέλει εκλογές»
Παρά τον σάλο που έχει προκληθεί, λέει το Politico, ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να παραμείνει στην κυβέρνηση και να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για να εξασφαλίσει σταθερότητα απέναντι στις απειλές από ξένες δυνάμεις που δεν κατονομάζονται.
«Γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί πιστεύουν ότι αυτό αυξάνει την ικανότητά τους να ασκούν επιρροή», είπε.
Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να ηρεμήσουν γιατί οι γείτονες της Ελλάδας, αναφερόμενος στην Τουρκία, παραμένουν απρόβλεπτοι».
«Ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας (ΕΥΠ), λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της χώρας, παρά το σκάνδαλο, σε μια, όπως είπε, νόμιμη αλλά πολιτικά απαράδεκτη επιχείρηση».
«Στο σκοτάδι (;)»
Σύμφωνα με το Politico, «ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι αγνοούσε προσωπικά την υποκλοπή και ότι δεν θα την είχε εγκρίνει αν γνώριζε.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, ωστόσο, αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο Μητσοτάκης πιέστηκε από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων να απαντήσει γιατί ο Ανδρουλάκης ήταν υπό παρακολούθηση.
Σημειώνεται πως ο Ανδρουλάκης υπέβαλε μήνυση στους εισαγγελείς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας στις 26 Ιουλίου για το spyware Predator και ζήτησε να μάθει τους λόγους για το χακάρισμα της υπηρεσίας πληροφοριών».
Πίεση λόγω Predator
«Τον Απρίλιο, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είπε ότι είχε ειδοποιηθεί από την ομάδα Citizen Lab ότι το τηλέφωνό του είχε γίνει στόχος παρακολούθησης από το λογισμικό Predator από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η κυβέρνηση παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Βουλής ότι και αυτός ήταν υπό επιτήρηση από την ΕΥΠ, σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.
Η Αθήνα, ωστόσο, χωριστά αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το λογισμικό Predator.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης κατάλαβε από δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση τον είχε κατασκοπεύσει.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε τον ισχυρισμό και τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν ελάχιστη σημασία σε αυτό.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκρυψε την εταιρεία που λειτουργεί και πουλά το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, παρόλο που τα γραφεία της απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο Ανδρουλάκης επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα την Πέμπτη, λέγοντας ότι συνωμοτούσαν εναντίον του» καταλήγει το Politico.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών