Η Ρωσία και το Ιράν ενισχύουν τις σχέσεις τους υπό το πρίσμα των δυτικών κυρώσεων κατά των δύο κρατών, κάτι που ανησυχεί την Ουάσιγκτον, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το άρθρο, «το Ιράν και η Ρωσία σφυρηλατούν στενότερους δεσμούς από ποτέ, καθώς η διεθνής απομόνωσή τους οδηγεί τους δύο ένθερμους εχθρούς των ΗΠΑ σε μεγαλύτερη εμπορική και στρατιωτική συνεργασία, ανησυχώντας την Ουάσιγκτον».
«Τα δύο κράτη μοιράζονται μια αντίθεση σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την αμερικανική ηγεσία και αμφότερα πλήττονται από σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Αλλά μέχρι φέτος, οι σχέσεις τους είχαν επιβαρυνθεί από αντίθετες ατζέντες στη Συρία, από την ιστορική υποψία του Ιράν για ξένη παρέμβαση και από τον ρωσικό ιστορικό ρόλο ως κυρίαρχη δύναμη στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο».
Περιορίζεται ο αντίκτυπος των κυρώσεων
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «μια στενότερη συμμαχία Ρωσίας-Ιράν θα βοηθούσε και τις δύο χώρες να περιορίσουν τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων βρίσκοντας νέες αγορές για τα προϊόντα τους και ενισχύοντας τη στρατιωτική συνεργασία».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το άρθρο «συνολικά, το διμερές εμπόριο είναι αυξημένο κατά 10% μεταξύ Ρωσίας και Ιράν φέτος.
Το 2021, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 80% στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Ρωσία».
Εξάλλου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Ιούλιο, το Ιράν έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σιταριού στον κόσμο.
Αυτόν τον μήνα, η Ρωσία έστειλε έναν ιρανικό δορυφόρο στο διάστημα - ένα σπάνιο επίτευγμα για το διαστημικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Και την περασμένη εβδομάδα, ο ιρανικός στρατός πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τις ρωσικές δυνάμεις.
«Βαθιά απειλή»
Επιπλέον η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών θα μπορούσε να βοηθήσει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία και τις περιφερειακές δραστηριότητες της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, χαρακτήρισε πρόσφατα την άνθηση της σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ιράν «βαθιά απειλή».
Οι αυξανόμενοι δεσμοί υπογραμμίστηκαν από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi ταξίδεψε στη Μόσχα τον Ιανουάριο, καθώς οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν για περισσότερα οικονομικά μέτρα και στρατιωτική συνεργασία.
Ακόμα στενότερη συνεργασία
Αρκετοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η διακρατική σχέση έχει πολύ δρόμο να διανύσει πέρα από την επισιτιστική και τη στρατιωτική συνεργασία.
Η Κίνα διαπραγματεύτηκε πέρυσι μη πετρελαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τεχεράνη, σύμφωνα με τα Τελωνειακά Στατιστικά στοιχεία του Πεκίνου, και οι δύο χώρες έχουν μια εμπορική συμφωνία 25 ετών αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα είναι επίσης σημαντικός καταναλωτής ρωσικού πετρελαίου, το οποίο αποφεύγεται σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου.
Ο Esfandyar Batmanghelidj, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Bourse & Bazaar, μιας δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνεται στην οικονομική διπλωματία, είπε ότι μια ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία - της οποίας η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη φαίνεται να πλησιάζουν στην οριστικοποίηση - θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερες ρωσικές επενδύσεις στο Ιράν.
Οι Ρώσοι έχουν συρρέει στην Ισλαμική Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες, συχνά για να συζητήσουν τρόπους αποφυγής των κυρώσεων, λένε Ιρανοί επιχειρηματίες.
Τα ρωσικά ακούγονται συχνά στα καταστήματα και τα ξενοδοχεία της Τεχεράνης αυτές τις μέρες, καθώς το Ιράν παραμένει ανοιχτό στους Ρώσους ταξιδιώτες αποκομμένους από μεγάλο μέρος της Δύσης.
Σχόλια αναγνωστών