(upd) Μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση διαμορφώνεται στην περιοχή του Ειρηνικού, καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τις προκλήσεις.
Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ την Κυριακή (28/8/2022) διήλθαν από τα στενά της Ταϊβάν την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός 7ος Στόλος.
«Τα καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Ticonderoga USS Antietam (CG 54) και USS Chancellorsville (CG 62) πραγματοποιούν μια τακτική διέλευση από τα στενά της Ταϊβάν στις 28 Αυγούστου (τοπική ώρα) μέσω υδάτων όπου ισχύουν η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και διελεύσεις ανοικτής θάλασσας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο », ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο στόλος.
«Η διέλευση των πλοίων μέσω των στενών της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», ανέφερε η ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Tass.
«Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών πετά, πλέει και επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Μετά την επίσκεψη Pelosi
Αναφορές για τη διέλευση από αμερικανικά πολεμικά πλοία επιβεβαιώθηκαν και από το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.
Τα καταδρομικά του Πολεμικού Ναυτικού είχαν προορισμό νότια, ανέφερε το υπουργείο.
Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια διέλευση από τότε που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ΗΠΑ Nancy Pelosi ταξίδεψε στην Ταϊβάν στις 2-3 Αυγούστου, επιδεινώνοντας τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Η Κίνα ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και είναι έτοιμες να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση.
Επίσκεψη – πρόκληση
Σημειώνεται ότι η Κίνα εξέλαβε ως πρόκληση και επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις την επίσκεψη της Pelosi στην Ταϊβάν, και αντέδρασε διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στην ιστορία στρατιωτικά γυμνάσια στα Στενά της Ταϊβάν και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις στη νήσο.
Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των περίπου 23 εκατ. κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.
Από την πλευρά της, η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου.
Συνεχείς προκλήσεις
Τέτοιες επιχειρήσεις συνήθως χρειάζονται από οκτώ έως 12 ώρες για να ολοκληρωθούν και παρακολουθούνται στενά από τον κινεζικό στρατό.
Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, και ενίοτε αυτά από συμμαχικά κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, διαπλέουν τακτικά μέσα από τα Στενά τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.
Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη της Pelosi, μια ομάδα πέντε άλλων αμερικανών νομοθετών επισκέφθηκε επίσης την Ταϊβάν, με τον στρατό της Κίνας να απαντά πραγματοποιώντας περισσότερες ασκήσεις.
Η γερουσιαστής Marsha Blackburn, Αμερικανίδα νομοθέτης στις επιτροπές Εμπορίου και Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, έφτασε στην Ταϊβάν την Πέμπτη (25/8) για την τρίτη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου αυτόν τον μήνα.
Η κυβέρνηση Biden διατηρεί στα ύψη την ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, που έχει φουντώσει από τις επισκέψεις, επαναλαμβάνοντας ότι τέτοια ταξίδια είναι ρουτίνα.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται από το νόμο να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.
Τα Στενά της Ταϊβάν ήταν συχνή πηγή στρατιωτικής έντασης από τότε που η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949 μετά την ήττα σε έναν εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές, οι οποίοι ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Η Κίνα έστειλε πυρηνικά βομβαρδιστικά
Η Κίνα απάντησε στις αμερικανικές προκλήσεις στην Ταϊβάν, που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν την επίσκεψη της γερουσιαστή Marsha Blackburn στην Ταϊπέι.
Τουλάχιστον 35 μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν στον εναέριο χώρο της νήσου ενώ παράλληλα 8 πλοία του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού περιπολούσαν στα ανοιχτά του νησιού.
Σύμφωνα με το Fox News, «η Κίνα έστειλε τέσσερα βομβαρδιστικά, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά κοντά στην Ταϊβάν το Σάββατο (27/8), μία ημέρα αφότου η Blackburn συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ταϊβάν στην Ταϊπέι».
Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι παρακολουθούσε συνολικά 21 αεροσκάφη και πέντε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού κοντά στο νησί.
Αυτό ήταν μέρος του συνεχιζόμενου μηνύματος και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης της Nancy Pelosi στις 2 Αυγούστου.
Όσο για τη Blackburn, ηγήθηκε της τέταρτης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ταϊβάν μόνο για τον μήνα Αύγουστο, δηλώνοντας έντονα ότι η Ουάσιγκτον δεν υποχωρεί ακόμη και μετά τις ημέρες μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της Pelosi, η Κίνα ξεκίνησε τις μεγαλύτερες ασκήσεις με ζωντανά πυρά γύρω από την Ταϊβάν στην πρόσφατη ιστορία .
«Ο Xi Jinping (Κινέζος πρόεδρος) δεν με τρομάζει» , είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος ενώ αναφερόταν στην Ταϊβάν ως «χώρα» σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen: «Δεν θα υποκύψω ποτέ στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», είπε.
«Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα στους (Ταϊβανέζους) και στο δικαίωμά τους στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Ο Xi Jinping δεν με τρομάζει».
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι χρησιμοποίησε την επίσκεψη Pelosi στις αρχές Αυγούστου για να δημιουργήσει μια κρίση.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν την ίδια στιγμή δηλώσει ρητά ότι οι ασκήσεις του κινεζικού στρατού ήταν μια «πρόβα» για αναγκαστική επανένωση.
Σχόλια αναγνωστών