Ο ρόλος του Erdogan στις συζητήσεις μεταξύ Johnson και Zelensky
Η προαναφερόμενη πεποίθηση αποτελεί ένα γενικότερο συμπέρασμα από τα ουκρανικά ΜΜΕ, τα οποία υποστηρίζουν ότι μετά την εμφάνιση του Johnson στο Κίεβο προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky όλα άλλαξαν για το ουκρανικό ζήτημα.
Όπως αναφέρει η Ukrainska Pravda εκείνη την εποχή, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson, «εμφανίστηκε στην πρωτεύουσα σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, έφερε δύο απλά μηνύματα.
Το πρώτο είναι ότι ο Putin είναι εγκληματίας πολέμου, θα πρέπει να πιέζεται, όχι να γίνεται διαπραγμάτευση μαζί του.
Και το δεύτερο είναι ότι ακόμα κι αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπογράψει κάποιες συμφωνίες για εγγυήσεις με τον Putin, δεν είναι [το ΗΒ και οι ΗΠΑ] .
Το εξαχθέν συμπέρασμα ήταν πως το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούσε ότι ενώ η Δύση είχε «προτείνει» στον Zelensky να παραδοθεί τον Φεβρουάριο, τώρα το κλίμα είχε αλλάξει και ο Putin μετά και τις επιτυχίες των Ουκρανών στα πεδία μάχης δεν φάνταζε και τόσο ισχυρός.
Οι συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη δια μέσω του Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, όμως μετά βαΐων και κλάδων απέτυχε παταγωδώς να πείσει τις δύο αντικρουόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
Μέσα στο συνεχιζόμενο κύμα των ρωσικών επιθέσεων και την αντεπίθεση του Putin η Βρετανία έδειχνε να βρίσκεται στη πρώτη θέση των χωρών που εναντιώνονται στην αιματηρή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία μιας και οι παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Στάχτη στα μάτια το Ουκρανικό εξαιτίας του Partygate;»
Μία διαφορετική ανάγνωση από τον Βρετανικό Τύπο κάνει λόγο και για το γεγονός πως το Ην.Βασίλειο ουσιαστικά έπαιξε τα «ρέστα» του στο ζήτημα της Ουκρανίας μιας και το σκάνδαλο Partygate του πρωθυπουργού Johnson στο εσωτερικό της χώρας κυριολεκτικά «έκαιγε» το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο επιθυμούσε μία αλλαγή της στάσης των Βρετανών πολιτών απέναντι στη Κυβέρνηση.
Αυτός ενδεχομένως να ήταν και ο βασικός λόγος που η Βρετανία επέδειξε τόσο σταθερή και προσηλωμένη αντίσταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μιας και η υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής απέναντι στον Πούτιν αποτελούσε μετά και το «γκρέμισμα» στις δημοσκοπήσεις, μονόδρομο με αρκετούς στο Ηνωμένο Βασίλειο να επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη πολιτική αποτελούσε και μία στάση της Βρετανικής Κυβέρνησης, ή εάν θέλετε προβολής ισχύος προκειμένου η Βρετανία να αναλάβει εκ νέου ηγετικό ρόλο στα διεθνή τεκταινόμενα.
«Η επιβεβαίωση από τον Ατλαντικό»
Από την άλλη πλευρά η πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Fiona Hill, περιέγραψε τις βασικές στιγμές στον Ρωσο – Ουκρανικό πόλεμο και τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία.
Μάλιστα εξέδωσε και την ακόλουθη βασική επιβεβαίωση στο περιοδικό Foreign Affairs του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR):
Σύμφωνα με πολλούς πρώην ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ με τους οποίους μιλήσαμε, τον Απρίλιο του 2022, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές φάνηκε να συμφώνησαν προσωρινά στα περίγραμμα μιας ενδιάμεσης διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Αυτή η επιβεβαίωση από την πλευρά των ΗΠΑ - ότι υπήρχε μια δοκιμαστική συμφωνία στο τραπέζι για ειρήνη μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, με την πρώτη να αποσυρόταν, όταν έλεγχε μέρος του Ντονμπάς και σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία δεν θα επιδίωκε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και αντ' αυτού θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες.
Βέβαια, όπως αναφέρουν διεθνή και ουκρανικά ΜΜΕ η παράλειψη εκ μέρους του Foreign Affairs είναι ο ρόλος του Johnson και όσα έπραξε ή δεν έπραξε για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία η οποία έως και σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα αποτελέσει μέλος του ΝΑΤΟ με την ουκρανική ηγεσία και τις Βρυξέλλες να έχουν «κολλήσει» στις διαπραγματεύσεις και την Ρωσία έτοιμη να επεκτείνει τις πολεμικές της δραστηριότητες στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών