Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε νέα του τηλεοπτική συνέντευξη στο RTL σημείωσε εκ νέου ότι πριν από το καλοκαίρι οι αρχηγοί των κρατών-μελών είχαν ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, ενώ ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία η Commission κινήθηκε γρήγορα όπως η αποθήκευση φυσικού αερίου.
Ο Βέλγος αξιωματούχος άφησε εκ νέου αιχμές για την πρόεδρο της Commission λέγοντας επί της ουσίας, πως η Επιτροπή υπολειτουργεί.
«Για παράδειγμα στην αποθήκευση του φυσικού αερίου, υπήρχε καλή συνεργασία της Επιτροπής και των κρατών-μελών» είπε ο Michel.
Αποσύνδεση
Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι «μπορούμε να αντιδράσουμε στον φαύλο κύκλο, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν διάφορες πιθανές τεχνικές σε σχέση με αυτό και πρέπει να ενεργήσουμε σε αυτόν τον τομέα», συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε επίσης να ενεργήσουμε στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει να αποσυνδέσουμε τον αντίκτυπο του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια»
Υπολειτουργεί η Commission
.Σε ερώτηση για τη σχέση του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανέφερε ότι υπάρχει μία πολύ καλή επαγγελματική σχέση, αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα, εξηγώντας ότι το Συμβούλιο, η Comission και το κοινοβούλιο είναι οι πυλώνες που κάνουν την ΕΕ να λειτουργεί.
Όσον αφορά στον Vladimir Putin, τόνισε ότι «δεν επιτίθεται μόνο στον ουκρανικό λαό.
Επιτίθεται στο δημοκρατικό μοντέλο, επιτίθεται στην ελευθερία, γιατί είναι ένας απολυταρχικός ηγέτης».
Σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η συμβουλή στον Πρόεδρο της Ρωσίας, απάντησε «να αποσύρει τα στρατεύματα».
Μεταβαίνει εσπευσμένα στο Κατάρ
Στο Κατάρ μεταβαίνει εσπευσμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας για την ενεργειακή κρίση, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ο Michel αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ την Τρίτη (6/9), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο από τον κύριο προμηθευτή της, τη Ρωσία με το κόστος ενέργειας να αυξάνεται καθώς οι ρωσικές ροές μειώνονται.
Η κρατική εταιρεία QatarEnergy, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, διαπραγματεύεται με πολλούς ευρωπαίους αγοραστές εδώ και μήνες, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιες νέες συμφωνίες.
Ο φόβος των ελλείψεων
«Ο Charles Michel θα συναντήσει αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να συζητήσουν και να επανεξετάσουν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Παλαιστίνη-Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κατάρ. είπε στο Reuters.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, φοβούνται τις χειμερινές ελλείψεις φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια να κρατήσει κλειστό τον μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη.
Δεσμεύεται με συμβόλαια το Κατάρ
Η Ρωσία παρέχει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Οι περισσότεροι τρέχοντες όγκοι φυσικού αερίου του Κατάρ είναι δεσμευμένοι σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, κυρίως με αγοραστές στην Ασία, την οποία το εμιράτο είπε ότι θα τιμήσει.
Ωστόσο, η QatarEnergy θα μπορούσε να αρχίσει να προμηθεύει τη Γερμανία με αέριο από το εργοστάσιο φυσικού αερίου Golden Pass στο Τέξας, στο οποίο κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο από το 2024, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κατάρ σε γερμανική εφημερίδα τον Μάιο.
Επιπλέον, το Κατάρ αναζητά νέους πελάτες για μια σημαντική επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου, η οποία θα ενισχύσει τις εξαγωγές του κατά περίπου 63% και πρόκειται να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο στις αρχές του 2027.
Σχόλια αναγνωστών