Περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια δήλωσαν ότι θα δαπανήσουν έως το 2025 οι πλούσιες χώρες προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες της Αφρικής να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, καθώς η ήπειρος παλεύει με την ξηρασία, τους κυκλώνες και την ακραία ζέστη, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στη σύνοδο Africa Adaptation Summit στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Το ποσό που υποσχέθηκε το Πρόγραμμα - κοινή πρωτοβουλία μεταξύ χωρών και οργανισμών - αποτιμάται ως η μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής που έγινε ποτέ παγκοσμίως.
Το ήμισυ του ποσού δεσμεύεται από την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, μεταδίδει το Associated Press.
Η μαύρη ήπειρος ευθύνεται μόλις για το 3% έως 4% των εκπομπών, παρόλο που φιλοξενεί σχεδόν το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή ακριβώς επειδή είναι λιγότερο έτοιμη να προσαρμοστεί.
Οι αφρικανικές χώρες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες ή πλημμύρες, να αυξήσουν την κάλυψη των δέντρων, να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα και να επεκτείνουν τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η σύνοδος κορυφής διεξάγεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διαπίστωσε ότι οι πλούσιες χώρες δεν τήρησαν την υπόσχεση του 2009 να ξοδεύουν 100 δισ. δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην προσαρμογή σ' έναν πιο ζεστό πλανήτη.
Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι το 2020 δόθηκαν σε φτωχότερες χώρες 83,3 δισ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό όλων των εποχών, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερο από τις δεσμεύσεις.
Εάν πράγματι αποδεσμευτούν τα κονδύλια που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του Ρότερνταμ, επιτέλους θα επιτευχθεί ο στόχος δεκαετιών, αλλά οι αφρικανικές χώρες προειδοποιούν ότι και πάλι δεν είναι αρκετά.
«Η Αφρική δεν έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή», είπε ο Ακινουούμι Αντεσίνα, πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.
«Η ήπειρος λαμβάνει μόνο το 3% της συνολικής χρηματοδότησης για το κλίμα».
Η Αφρική θα χρειαστεί από 1,3 έως 1,6 τρισ. δολάρια αυτή τη δεκαετία για να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δηλαδή ετήσιο κόστος μεταξύ 140 και 300 δισ. δολαρίων.
Ο Αντεσίνα πρόσθεσε ότι το κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξηθεί έως το 2050, καθώς οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης γίνονται πιο έντονες.
Μετά από δεκαετίες διάψευσης των προσδοκιών για ικανή χρηματοδότηση από τα ανεπτυγμένα κράτη, που είναι και υπεύθυνα για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, πολλά αφρικανικά κράτη παραμένουν δύσπιστα ότι τα κεφάλαια τελικά θα φτάσουν στην ήπειρο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών