Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς σήμερα, Σάββατο 10/9, σύμφωνα με το βρετανικό πρωτόκολλο και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο να τελεί σε εθνικό πένθος.
Το Συμβούλιο Διαδοχής στο Λονδίνο συνεδρίασε στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα (13:00 ώρα Ελλάδας).
Η ανακοίνωση της ανακήρυξής του διαβάστηκε από το μπαλκόνι του ανακτόρου St. James, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών.
Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του Καρόλου.
Είχε προηγηθεί μια τελετή στο παλάτι St. James, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Διαδοχής και πριν από την ανακήρυξη του Καρόλου ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.
Καθήκοντα και βαριές ευθύνες
Ο νέος βασιλιάς δήλωσε ότι «συνειδητοποιεί βαθύτατα» τα «καθήκοντα και τις βαριές ευθύνες» που συνδέονται με το νέο αξίωμά του, κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του Συμβουλίου.
«Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη όσον αφορά τη διάρκεια και την αφοσίωσή της (…)
Έχω βαθύτατη συνείδηση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και της βαριάς ευθύνης που μου μεταβιβάστηκαν», είπε ο 73χρονος βασιλιάς.
«Προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος που ανατέθηκε σε εμένα και για το οποίο τώρα θα αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου», πρόσθεσε.
Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων.
Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας William, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Liz Truss και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Gordon Brown, David Cameron, Boris Johnson, Teresa May.
Οι σημαίες που κυματίζουν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Καρόλου ως βασιλιά ήταν να εγκρίνει την κήρυξη δημόσιας αργίας την ημέρα που θα κηδευτεί η μητέρα του.
Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις.
Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του.
Ακολούθως, το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.
Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς μέσα σε έξι χρόνια.
Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.
Για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, την Παρασκευή 9/9 ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους "God save the King" (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά), εκδοχή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστώντας το"God save the Queen" (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.
Οι 8 εξουσίες του
Ρόλος στο Κοινοβούλιο
Το κοινοβούλιο είναι η ανώτατη νομοθετική αρχή στη Βρετανία και περιλαμβάνει τη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Βουλή των Λόρδων και το Στέμμα -άλλος όρος για την μοναρχία.
Το Στέμμα είναι η πιο παλιά συνιστώσα του βρετανικού συστήματος διακυβέρνησης, αλλά οι εξουσίες του έχουν εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό τιμητικές.
Διορισμός κυβέρνησης
Την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο μονάρχης καλεί τον αρχηγό του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες έδρες βουλευτών στην Βουλή των Κοινοτήτων να αναλάβει την πρωθυπουργία και να σχηματίσει κυβέρνηση.
Έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου ή διάλυση του κοινοβουλίου
Ο μονάρχης κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου κάθε χρόνο σε μια τελετή γεμάτη παραδόσεις, που ονομάζεται η Ομιλία του Θρόνου, και προχωράει στην ανάγνωση των σχεδίων της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες.
Αυτό το μεγάλο ετήσιο γεγονός αρχίζει εν γένει με την άφιξη του μονάρχη στο Ουέστμινστερ, με πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Φορώντας το αυτοκρατορικό στέμμα, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα εισέρχεται στην Βουλή των Λόρδων.
Ο αξιωματούχος του κοινοβουλίου που είναι γνωστός ως "Black Rod" πηγαίνει τότε να καλέσει τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου αυτοί του κλείνουν συμβολικά την πόρτα στο πρόσωπο, σε μια ένδειξη ανεξαρτησίας από τη μοναρχία. Το Στέμμα διαλύει με την ίδια επισημότητα το κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.
Βασιλική έγκριση
Όταν ένα σχέδιο νόμου εγκρίνεται από την Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων, αυτό επιδίδεται στον μονάρχη για να επικυρωθεί και να αποκτήσει την ισχύ νόμου.
Αν και ο βασιλιάς μπορεί να αρνηθεί να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια τυπική διαδικασία. Ο τελευταίος μονάρχης που αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του ήταν η βασίλισσα Άννα, το 1708.
Εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' δεχόταν τους πρωθυπουργούς μία φορά την εβδομάδα, σε μια ακρόαση κατά τη διάρκεια της οποίας αυτοί την ενημέρωναν για τα σχέδιά τους και τις ανησυχίες τους.
Η συνάντηση αυτή γινόταν όλο και περισσότερο μέσω τηλεδιάσκεψης προς το τέλος της βασιλείας της.
Μου λένε τι συμβαίνει ή αν έχουν προβλήματα, και μερικές φορές μπορώ επίσης να τους βοηθήσω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δήλωνε η εκλιπούσα βασίλισσα σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε το 1992, σημειώνοντας ότι αυτοί γνωρίζουν ότι μπορώ να είμαι αμερόληπτη.
Αξιώματα
Ο μονάρχης έχει την εξουσία να διορίσει Λόρδους στο κοινοβούλιο, αλλά η εξουσία αυτή ασκείται μόνον βάσει της γνώμης των υπουργών της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς απονέμει επίσης προσωπικά τον τίτλο του ιππότη, τιμώντας αυτούς που είχαν σημαντική συμβολή στην βρετανική κοινωνία, σε όλους τους τομείς. Η κυβέρνηση παραδίδει στον μονάρχη κάθε χρόνο κατάλογο με τους υποψηφίους προς έγκριση για δημόσιες τιμές.
Συνταγματικές κρίσεις
Ο μονάρχης έχει την εξουσία να ασκήσει τα βασιλικά του προνόμια "σε περίπτωση σοβαρής συνταγματικής κρίσης"- τότε εξουσιοδοτείται να διαφωνήσει με την γνώμη των υπουργών, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην σύγχρονη εποχή.
Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας
Ως κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο βασιλιάς έχει την εξουσία να διορίζει επισκόπους και αρχιεπισκόπους, αλλά ακόμη και σε αυτό, αυτή του η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τη γνώμη εκκλησιαστικής επιτροπής.
Βασιλιάς Κάρολος Γ' προς τον βρετανικό λαό: Θα σας υπηρετήσω με αφοσίωση, πρίγκιπας της Ουαλίας ο William
Στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος την Παρασκευή 9/9 , ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.
Επρόκειτο για την πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ, την οποία διαδέχεται στον θρόνο. Ντυμένος με μαύρο κοστουμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη βασίλίσσα Ελισάβετ, λέγοντας ότι αποτέλεσε πάντοτε πηγή έμπνευσης για την οικογένειά του.
«Στη διάρκεια της υπηρεσίας της βασίλισσας Ελισάβετ είδαμε αυτή τη διαρκή αγάπη για την παράδοση μαζί με αυτή την ατρόμητη αγκαλιά της προόδου που μας κάνει σπουδαίους ως έθνη.
Η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ενέπνευσε έγιναν σήμα κατατεθέν της βασιλείας της.
Αποτίω φόρο τιμής στη μνήμη της μητέρας μου και τιμώ τη ζωή της υπηρεσίας της.
Ξέρω ότι ο θάνατός της φέρνει μεγάλη θλίψη σε τόσους πολλούς από εσάς. Και μοιράζομαι αυτή την αίσθηση της απεριόριστης απώλειας με όλους σας.
Όταν η Βασίλισσα ανέβηκε στο θρόνο, η Βρετανία και ο κόσμος εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τις στερήσεις και τα επακόλουθα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούσαν να ζουν σύμφωνα με τις συμβάσεις των προηγούμενων εποχών.
Τα τελευταία 70 χρόνια είδαμε την κοινωνία μας να αλλάζει.
Οι θεσμοί του κράτους άλλαξαν με τη σειρά τους.
Όμως, μέσα από όλες τις αλλαγές και τις προκλήσεις, το έθνος μας και η ευρύτερη οικογένεια των Βασιλείων - για τα ταλέντα, τις παραδόσεις και τα επιτεύγματα των οποίων είμαι τόσο ανέκφραστα περήφανος - έχουν ευημερήσει και ακμάσει.
Οι αξίες μας παρέμειναν και πρέπει να παραμείνουν σταθερές.
Ο ρόλος και τα καθήκοντα της Μοναρχίας παραμένουν επίσης, όπως και η ιδιαίτερη σχέση και ευθύνη του Κυρίαρχου απέναντι στην Εκκλησία της Αγγλίας - την Εκκλησία στην οποία η πίστη μου είναι τόσο βαθιά ριζωμένη.
Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες.
Δεν θα μπορώ πλέον να δίνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά.
Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων. Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου.
Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα.
Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασίλισσα σύζυγός μου.
Ξέρω ότι θα φέρει στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ», ανέφερε ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο κόσμος «αγκάλιασε» τον Κάρολο έξω από το Μπάκιγχαμ.
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, με τη νέα ιδιότητα του βασιλιά, ο Κάρολος έφτασε στο Λονδίνο και μετέβη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ήταν συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου, που έσπευσε να συλλυπηθεί, να χαιρετήσει, να αγκαλιάσει τον νέο μονάρχη.
Εμφανώς συγκινημένος, ο Κάρολος χαιρέτησε το πλήθος, ενώ βίντεο που έχει ανέβει στα social media τον δείχνει να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στην κάμερα, καθώς όμως γυρνά την πλάτη για να εισέλθει στο Μπάκιγχαμ, έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, φαίνεται σαν να προσπαθεί να σκουπίσει το δακρυσμένο πρόσωπό του.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών