Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συγκρατήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση.
Η ζωή και οι αγορές συνεχίζονται.
Η άνοδος της αγάπης και του σεβασμού για τη βασίλισσα Ελισάβετ και οι ένθερμες ελπίδες που επιθυμούμε για τη βασιλεία του Καρόλου Γ΄, χρησιμεύουν ως κάτι που αποσπά την προσοχή από την οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το έθνος.
Ο πληθωρισμός, η ύφεση και η ενεργειακή αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να διαταράσσουν την πραγματικότητα.
Οι κυνικοί μπορεί να υποστηρίξουν ότι η απόφαση της νέας πρωθυπουργού Liz Truss να περιοδεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Πρίγκιπα Κάρολο αυτή την εβδομάδα, είναι με την ελπίδα η λάμψη του νέου βασιλιά θα πέσει πάνω της.
Και γιατί όχι;
Θα το χρειαστεί.
Τα οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτώνται από το πόσο καιρό παραμένει σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια και από το εάν η νέα κυβέρνηση Truss μπορεί να πείσει τις αγορές να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια της.
Οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτα μέτρα
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συγκρατήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση.
Κάτι τέτοιο θα εξαλείψει την οικονομική δυσπραγία για εκατομμύρια Βρετανούς.
Θα μειώσει τον κίνδυνο ύφεσης και τον πληθωρισμό.
Δεν έχουν δοθεί αριθμοί, αλλά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί μια «τρύπα» 150-200 δις. λιρών στα οικονομικά του κράτους κατά το επόμενο έτος που μπορεί να καλυφθεί μόνο με πρόσθετο δανεισμό.
Αυτό εγείρει κάθε είδους ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου: για πόσο καιρό μπορεί να το αντέξει το έθνος;
Βραχυπρόθεσμη κατάσταση
Βραχυπρόθεσμα, η κρίση αφορά τη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.
Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει.
Τα νέα από την Ουκρανία υποδηλώνουν μια σημαντική ρωσική αντιστροφή.
Μεσοπρόθεσμη κατάσταση
Τα ενεργειακά σοκ τείνουν να είναι βραχύβια, καθώς νέες πηγές εναλλακτικού ενεργειακού εφοδιασμού παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο.
Η μεγάλη ανησυχία είναι εάν η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει το δελτίο και τις διακοπές ρεύματος και πόσο βαθιά θα είναι η ενεργειακή ζημιά στην οικονομία.
Μακροπρόθεσμη κατάσταση
Μακροπρόθεσμα, οι τιμές της ενέργειας θα ομαλοποιηθούν.
Η Ευρώπη θα δημιουργήσει μια νέα ενεργειακά ασφαλή οικονομία και η Ρωσία θα επιλέξει να πουλήσει την ενέργειά της σε έναν μόνο αγοραστή, την Κίνα, η οποία είναι απίθανο να θέλει να πληρώσει το επιτόκιο της αγοράς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών