Η Fed θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της μέχρι να «νικηθεί το τέρας του πληθωρισμού», με την κυριαρχία του δολαρίου να σημαίνει, προειδοποίησε ο Paul Krugman, ότι η Fed έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία,
Η Fed θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της μέχρι να «νικηθεί το τέρας του πληθωρισμού», με την κυριαρχία του δολαρίου να σημαίνει, προειδοποίησε ο Paul Krugman, ότι η Fed έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία,
Που οφείλεται το ράλι του δολαρίου
Το εντυπωσιακό ράλι του δολαρίου φέτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Ο δείκτης του δολαρίου, σημείωσε άνοδο 13% στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή.
Επιπροσθέτως, όπως σημείωσε ο Krugman σε ένα άρθρο για τους New York Times τη Δευτέρα, αν και η άνοδος του δολαρίου οφείλεται εν μέρει στην αυστηροποίηση της Fed, άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, αύξησαν τα επιτόκια κατά παρόμοιο ποσό.Αλλά είναι το δολάριο που οδήγησε το ευρώ προς τα κάτω και όχι το αντίστροφο.
Ο Krugman σημείωσε, ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιστορία του δολαρίου ως κυρίαρχου νομίσματος, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανατροπή στην αγορά συναλλάγματος.
Παρόλο που οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ –κάτω από 40% το 1960– εξακολουθεί να είναι πιο βολικό το παγκόσμιο εμπόριο να διεξάγεται σε δολάρια.
«Όταν ένα νόμισμα έχει καθιερώσει παγκόσμια κυριαρχία, αυτή η κυριαρχία τείνει να διαιωνίζεται.
Η πραγματοποίηση συναλλαγών σε δολάρια είναι φθηνότερη, επειδή τόσοι άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούν δολάρια, ενώ ο δανεισμός σε δολάρια τείνει να είναι φθηνότερος επειδή μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου τιμολογείται σε δολάρια και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης ενθαρρύνει την τιμολόγηση σε δολάρια». είπε ο Κρούγκμαν.
Συναλλαγές σε δολάρια
Παράλληλα, η προαναφερόμενη τάση παρατηρείται επίσης στο χρέος και τις μετοχές, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χρέους είναι σε δολάρια ΗΠΑ, ενώ και οι αμερικανικές μετοχές τείνουν να είναι πιο προσιτές στους διεθνείς επενδυτές από τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι μετοχές της ευρωζώνης κατανέμονται ανά χώρα.
Επιπροσθέτως, ο Krugman εξήγησε την υπερβολική επιρροή του δολλαρίου στους ισολογισμούς άλλων χωρών, γεγονός που οδήγησε ορισμένους οικονομολόγους να υποστηρίξουν, ότι η Fed πρέπει να λαμβάνει υπόψη την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας όταν εκδίδει αυξήσεις επιτοκίων.
Εν κατακλείδι, ο Κρούγκμαν αμφιβάλλει, ότι αυτό θα είναι δυνατό έως ότου οι κεντρικοί τραπεζίτες αισθανθούν ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο: «Δεν νομίζω ότι η Fed θα ακούσει - ακόμα. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για την πιθανότητα ο υψηλός πληθωρισμός να εδραιωθεί στην οικονομία των ΗΠΑ και αυτή η ανησυχία θα κυριαρχήσει σε οτιδήποτε άλλο έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι κατεβαίνοντας», προειδοποίησε ο γνωστός Νομπελίστας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών