Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «όχι» του Putin σε συμφωνία με Ουκρανία - Το πρόβλημα δεν ήταν το ΝΑΤΟ, ήθελε προσάρτηση - Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Το «όχι» του Putin σε συμφωνία με Ουκρανία - Το πρόβλημα δεν ήταν το ΝΑΤΟ, ήθελε προσάρτηση - Διαψεύδει το Κρεμλίνο
Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου του είχε προτείνει να δεχθεί τη συμφωνία με την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Ένα άγνωστο παρασκήνιο από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Και όπως προκύπτει, στόχος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, δεν ήταν η απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από τα σύνορα του, αλλά η προσάρτηση περιοχών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται ανθρώπους κοντά τη ρωσική ηγεσία, ο επικεφαλής απεσταλμένος της Ρωσίας για την Ουκρανία, Dmitry Kozak, είπε στον Putin -καθώς ξεκίνησε ο πόλεμος- ότι είχε συνάψει μια προσωρινή συμφωνία με το Κίεβο που θα ικανοποιούσε το αίτημα της Ρωσίας να μείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ, αλλά ο Putin την απέρριψε και συνέχισε τη στρατιωτική του εκστρατεία.
Ο ουκρανικής καταγωγής απεσταλμένος, Dmitry Kozak, είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι πιστεύει πως η συμφωνία -που είχε συνάψει αίρει- την ανάγκη της Ρωσίας να επιδιώξει μια μεγάλης κλίμακας κατοχή της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Μάλιστα, η σύσταση του Kozak στον Putin να υιοθετήσει τη συμφωνία αναφέρεται για πρώτη φορά από το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι ο Putin είχε επανειλημμένως δηλώσεις πριν την εισβολή ότι το ΝΑΤΟ πλησίαζε τα σύνορα της Ρωσίας, δεχόμενο νέα μέλη από την ανατολική Ευρώπη και ότι η συμμαχία ετοιμαζόταν να δεχθεί και την Ουκρανία. Ο Putin είχε δημόσια δηλώσει ότι αυτό αντιπροσώπευε μια υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία, και στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκασμένος να αντιδράσει.
Ωστόσο, όταν ο Kozak του παρουσίασε τη συμφωνία, ο Putin ισχυρίστηκε ότι οι παραχωρήσεις που είχε διαπραγματευτεί ο πρώτος, δεν είχε προχωρήσει αρκετά και ότι είχε επεκτείνει τους στόχους του ώστε να συμπεριλάβει την προσάρτηση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας, ανέφεραν οι πηγές. Το αποτέλεσμα ήταν η απόρριψη της συμφωνίας.
Δύο από τις τρεις πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η ώθηση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας δόθηκε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Μέσα σε λίγες μέρες, ο Kozak πίστεψε ότι είχε τη συμφωνία της Ουκρανίας με τους κύριους όρους που ζητούσε η Ρωσία και συνέστησε στον Putin να υπογράψει μια συμφωνία.
«Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, δόθηκε λευκή επιταγή στον Kozak: του έδωσαν το πράσινο φως, πήρε τη συμφωνία. Την έφερε πίσω και του είπαν να ξεκαθαρίσει. Όλα ακυρώθηκαν. Ο Putin απλά άλλαξε το σχέδιο καθώς προχωρούσε», δήλωσε μια από τις πηγές κοντά στη ρωσική ηγεσία.
Η τρίτη πηγή -που ενημερώθηκε για τα γεγονότα από άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις μεταξύ Kozak και Putin- διέφερε ως προς το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι ο Kozak είχε προτείνει τη συμφωνία στον Putin και την είχε απορρίψει, λίγο πριν την εισβολή.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Στον αντίποδα το Κρεμλίνο διαψεύδει τις εν λόγω πληροφορίες, με τον Dmitry Peskov να δηλώνει: «Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι απολύτως ανακριβείς πληροφορίες».

H αντίδραση του Κιέβου

Από την πλευρά του Κιέβου, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, υποστήριξε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τις διαπραγματεύσεις ως προπέτασμα καπνού για να προετοιμαστεί για την εισβολή της, αλλά δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την ουσία των συνομιλιών ούτε επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη μια προκαταρκτική συμφωνία. «Σήμερα καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα ότι η ρωσική πλευρά δεν ενδιαφερόταν ποτέ για μια ειρηνική διευθέτηση» υποστήριξε ο Podolyak.
Reuters_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης