Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία «κρέμασε» την Ουκρανία - Ακόμα δεν έχει στείλει τα όπλα που υποσχέθηκε - Έντονες αντιδράσεις στο Κίεβο

Η Γερμανία «κρέμασε» την Ουκρανία - Ακόμα δεν έχει στείλει τα όπλα που υποσχέθηκε - Έντονες αντιδράσεις στο Κίεβο

Οι σχέσεις Γερμανίας και Ουκρανίας επιδεινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, με το Κίεβο να ζητά εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν έχει παραλάβει ακόμα τα όπλα

Σχετικά Άρθρα

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν οι σχέσεις Γερμανίας και Ουκρανίας καθώς το Βερολίνο δεν τήρησε τη δέσμευση του για αποστολή βαρύ οπλισμού.
Οι εντάσεις σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard και οχημάτων μάχης πεζικού στην Ουκρανία, κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα όταν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, ρώτησε δημοσίως για το Βερολίνο δεν τήρησε τη δέσμευση του.
«Απογοητευτικά μηνύματα από τη Γερμανία τη στιγμή που η Ουκρανία χρειάζεται Leopard και Marder τώρα, για να απελευθερώσει πολίτες και να τους σώσει από τη γενοκτονία» αναφέρει ο Kuleba σε ανάρτηση του στο twitter συμπληρώνοντας πως «δεν υπήρχε ούτε ένα λογικό επιχείρημα για τον λόγο που αυτά τα όπλα δεν μπορούν να παραδοθούν, παρά μόνο αφηρημένοι φόβοι και ανησυχίες».
Η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δυτικά οπλικά συστήματα για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις. Και οι σύμμαχοι της στη Δύση, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν στείλει μεμονωμένα στην Ουκρανία μια τεράστια γκάμα στρατιωτικού υλικού.

Οι υποσχέσεις της Γερμανίας

Τον Απρίλιο, η Γερμανία υποσχέθηκε να δώσει άρματα μάχης Leopard και Marder στην Ουκρανία. Αντί να τα παραδώσει απευθείας, πρότεινε ένα σύστημα ανταλλαγής. Το σχέδιο ήταν ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Πολωνία ή η Σλοβακία για παράδειγμα, θα μπορούσαν να στείλουν στην Ουκρανία παλαιότερα άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής, και στη συνέχεια η Γερμανία να τα αντικαταστήσει με δικά της πιο σύγχρονα ισοδύναμα όπλα.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η ανταλλαγή όπλων απέτυχε σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία έχει δεχθεί έντονη κριτική, τόσο εντός της Γερμανίας όσο και στο εξωτερικό, και κυρίως από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα

Η ανάγκη της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα έρχεται καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση, όπου η ισορροπία δείχνει να μεταβάλλεται υπέρ του Κιέβου.
Η Ρωσία φάνηκε να αιφνιδιάστηκε από τις τελευταίες αντεπιθέσεις της Ουκρανίας, αφού είχε αναδιατάξει μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μαχητικές της μονάδες στη νότια Ουκρανία, καθώς το Κίεβο σηματοδότησε το καλοκαίρι ότι θα ξεκινούσε μια αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τη Kherson.
Μετά από μια σύντομη περίοδο έκπληκτης σιωπής που χρειάστηκε στις γρήγορες νίκες και προόδους της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να απαντούν σε αυτές τις νίκες, εξαπολύοντας μια έντονη σειρά επιθέσεων σε ενεργειακή υποδομή στα βορειοανατολικά, καθώς και σε πυραύλους χτυπάει στο νότο.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, κάλεσε τους διεθνείς συμμάχους της Ουκρανίας να συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή είναι η στιγμή που τα χρειάζεται περισσότερο για να διατηρήσει τη δυναμική. Μάλιστα, το Κίεβο υποστηρίζει ότι τα γερμανικά τανκς Leopard και τα μαχητικά οχήματα πεζικού Marder, θα μπορούσαν να αλλάξουν οριστικά την ισορροπία του πολέμου.
Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση στις αποστολές των όπλων συνδέεται με το γεγονός ότι οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δεν παραδίδουν τα οπλικά τους συστήματα, εάν πρώτα δεν αντικατασταθούν από τα γερμανικά. Ωστόσο, ο αριθμός των οπλικών συστήματων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να προσφέρει το Βερολίνο.

Η θέση της Γερμανίας

Στις αρχές της εβδομάδας, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Christine Lambrecht, δήλωσε ότι η αποστολή βαρέου οπλισμού στη Γερμανία «δεν είναι τόσο απλή».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, υπογράμμισε τις αποστολές όπλων από τη Γερμανία, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «μπορεί να ειπωθεί ότι τα ίδια τα όπλα που έχει δώσει τώρα η Γερμανία στην Ουκρανία είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, και έχουν επίσης κάνει διαφορά» στη μάχη.
Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας σε ορισμένες παραδόσεις όπλων έχει ωθήσει ορισμένους επικριτές να αναζητήσουν απώτερα κίνητρα για την απροθυμία της, με ορισμένους μάλιστα να προτείνουν ότι στη Γερμανία δεν αρέσει η ιδέα των γερμανικών αρμάτων μάχης να αντιμετωπίζουν ρωσικά τανκς στο πεδίο της μάχης, όπως έκαναν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης