Μετά την εποχή του κορονοιού, η τηλεργασία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων γεννώντας ένα βασικό ερώτημα.
Είναι παραγωγική η εργασία από το σπίτι;
Εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν αντίθετες απόψεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Microsoft, με το 87% των εργαζομένων να υποστηρίζει οτι εργάζεται καλύτερα και περισσότερο από το σπίτι και το 80% των εργοδοτών να διαφωνεί.
Στην έρευνα, πήραν μέρος περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι σε 11 χώρες με τον CEO της Microsoft, Σατάγια Ναντέλα, να δηλώνει στο BBC ότι αυτή η διαφωνία πρέπει να επιλυθεί, καθώς οι χώροι εργασίας δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν από την πανδημία.
«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό που περιγράφουμε ως «παράνοια παραγωγικότητας», επειδή όλα τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι το 80% των ανθρώπων αισθάνονται πολύ παραγωγικοί όταν εργάζονται από το σπίτι. Οι μόνοι που δεν το πιστεύουν είναι οι εργοδότες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τις προσδοκίες έως την πραγματικότητα» υποστηρίζει η Ναντέλα.
Η εξ αποστάσεων εργασία κορυφώθηκε
Τόσο ο Ναντέλα όσο και ο Ράιαν Ροσλάνσκ, επικεφαλής του Linkedin, που ανήκει στην Microsoft, υποστηρίζουν οτι οι εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία.
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας από το σπίτι που δημοσιεύτηκαν στο LinkedIn αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τον Ροσλάνσκι να εκτιμά οτι την περίοδο εκείνη μπορεί να έφτασε στο αποκορύφωμά του.
Όπως δήλωσε στο BBC, από τις περίπου 14 ή 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται στο LinkedIn, πριν από την πανδημία η εξ αποστάσεως εργασίας ήταν μόλις 2%. Σήμερα φτάνει το 15-20%.
Σε μια εποχή έντονων ελλείψεων εργατικού δυναμικού, οι εργοδότες αγωνίζονται περισσότερο για να βρουν τους κατάλληλους εργαζομένους για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας.
Μπροστά σε αυτή την πρόκληση βρέθηκε και η ίδια η Microsoft, σύμφωνα με τον Nadella.
«Είχαμε 70.000 άτομα που εντάχθηκαν στη Microsoft κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετά από δύο χρόνια πρέπει αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γνωριστούν μεταξύ τους και να διαμορφωθούν νέες κοινωνικές σχέσεις».
Οι υπάλληλοι της Microsoft μπορούν να εργάζονται από το σπίτι έως και το 50% του χρόνου τους. Περισσότερο από αυτό απαιτεί έγκριση της διοίκησης ή μετάβαση σε μερική απασχόληση.
Κύμα παραιτήσεων
Οι εργαζόμενοι ωστόσο φαίνεται να αντιδρούν στην επιστροφή στο γραφείο, όπως στην περίπτωση της Apple που προσπάθησε να επιβάλλει την επιστροφή στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο.
Από την άλλη πλευρά, ο ιδρυτής της Tesla, ο Έλον Μασκ, επέβαλε μέσω email την εργασία 40 ωρών την εβδομάδα στο γραφείο λέγοντας το περίφημο: «Εάν δεν εμφανιστείτε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί».
Εξαιτίας των νέων εργασιακών δεδομένων, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός ανθρώπων επέλεξαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους και να μεταφερθούν σε άλλες που καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες.
Ένα φαινόμενο, που η Microsoft έχει ονομάσει «ο μεγάλος ανασχηματισμός», καθώς σύμφωνα με την έρευνα οι νέοι σε ηλικία που γεννήθηκαν μετά το 1997 (η λεγόμενη Generation Z) έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραιτηθεί και να αλλάξει δουλειά.
«Στην κορύφωση του ”μεγάλου ανασχηματισμού” μας είδαμε μια ετήσια αύξηση κατά 50% των μελών του LinkedIn που άλλαξαν εργασία. Στην περίπτωση της Gen Z το ποσοστό αυτό φτάνει στο 90%”, ανέφερε η έκθεση.
Μέχρι το 2030, η Generation Z θα αποτελεί περίπου το 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού, επομένως οι μάνατζερ πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, σύμφωνα με τον CEO του LinkedIn.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών