«Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε πολύ γρήγορα γιατί αυτό είναι ένα νέο γεγονός - αυτή η μερική επιστράτευση » επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel
«Η EE πρέπει να δείξει ότι είναι έχει ανοικτές πόρτες «σε όσους δεν θέλουν να εργαλειοποιηθούν από το Κρεμλίνο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel σε συνέντευξή του στο Politico το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022.
«Kατ'αρχήν πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση [πρέπει] να φιλοξενεί όσους κινδυνεύουν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.
Εάν στη Ρωσία οι άνθρωποι κινδυνεύουν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, επειδή δεν ακολουθούν αυτήν την τρελή απόφαση του Κρεμλίνου να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρέπει να το λάβουμε υπόψη» ανέφερε ο κ. Michel προσθέτοντας ότι συμφωνεί «στην ιδέα ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε πολύ γρήγορα γιατί αυτό είναι ένα νέο γεγονός - αυτή η μερική επιστράτευση».
Η σύνοδος των πρεσβευτών
Τα σχόλια του Michel έρχονται ενόψει της συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Αντιμετώπισης της Κρίσης της ΕΕ (IPCR) — ένας μηχανισμός που επιτρέπει την ταχεία και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο της ΕΕ σε περιόδους κρίσης.
H έκδοση visas
Το ερώτημα εάν θα επιτραπεί στους Ρώσους να αναζητήσουν πρόσφυγες στην Ευρώπη είναι πολύπλοκο.
Αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αναστείλει μια συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης visas με τη Ρωσία, αφού αρκετές χώρες αντιτάχθηκαν στο να επισκέπτονται Ρώσοι πολίτες και να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη όταν η κυβέρνηση Putin διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Όμως, με τους Ρώσους πολίτες να βρίσκονται τώρα στην ουρά στα σύνορα για να εγκαταλείψουν τη χώρα, η ΕΕ αντιμετωπίζει εκκλήσεις να ανοίξει τα σύνορά της.
Oι επιλογές
Οι πρεσβευτές πιθανότατα θα συζητήσουν τις επιλογές που μπορεί να είναι διαθέσιμες στην ΕΕ στη συνάντηση της Δευτέρας (26/9).
Μεταξύ των δυνατοτήτων είναι ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χορηγήσει ανθρωπιστικό καθεστώς σε ορισμένους εισερχόμενους Ρώσους πολίτες, αντί για καθεστώς πρόσφυγα.
Ενώ η ΕΕ ενεργοποίησε την ειδική Οδηγία Προσωρινής Προστασίας για πρώτη φορά στην ιστορία της τον Μάρτιο, δίνοντας στους Ουκρανούς το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για καθορισμένο χρονικό διάστημα, είναι απίθανο να εισαχθεί ένα τέτοιο σύστημα για τους Ρώσους πολίτες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών