(upd 8) Ανησυχία προκαλούν οι -άγνωστης αιτίας- διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι τιμές του αερίου υποχωρούν με αποτέλεσμα ο απώτερος στόχος της Ρωσίας για αντίποινα στην Ευρώπη να μην επιτυγχάνεται.
Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι και οι δύο πλευρές -Ρωσία και Δύση- ανταλλάσσουν κατηγορίες για... σαμποτάζ.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο, ακόμα και του σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov. Στο... ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γερμανία, με αξιωματούχο της χώρας να επισημαίνει ότι «η Γερμανία υποψιάζεται σαμποτάζ».
Πάντως, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα σουηδικό σεισμικό κέντρο, μεταδίδουν πληροφορίες για υποβρύχιες εκρήξεις στην περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί οι διαρροές στον Nord Stream.
Ανακοίνωση για τις διαρροές στος αγωγούς εξέδωσε και η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG επισημαίνοντας ότι αδύνατον να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η υποδομή μεταφοράς αερίου.
Το... χρονικό
Όλα άρχισαν τη Δευτέρα (26/9/2022) όταν η Γερμανία ανακοίνωσε μείωση της πίεσης -για άγνωστους λόγους- στον αγωγό Nord Stream 2. Συναγερμό σήμανε και η Σουηδία για δύο διαρρές στον αγωγό Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας.
«Υπάρχουν δύο διαρροές στο Nord Stream 1. Μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Ναυτιλιακής Αρχής της Σουηδίας (SMA). «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ στο σημείο», δήλωσε ένας δεύτερος εκπρόσωπος της SMA.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (26/9/2022), οι δανικές αρχές ζήτησαν από τα πλοία να απομακρυνθούν από μια ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά ανοιχτά του Μπόρνχολμ μετά από διαρροή αερίου από τον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2 που παροχετεύθηκε στη Βαλτική Θάλασσα.
Peskov: Δεν αποκλείουμε σαμποτάζ
Τη θέση πως η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο, ακόμα και του σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για αυτές τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για ζήτημα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Προφανώς, υπάρχει κάποιου είδους καταστροφή στον αγωγό, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το οτιδήποτε για αυτό που την προκάλεσε, μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον Peskov είπε ότι οι καταστροφές αυτές δεν έχουν προηγούμενο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την πτώση της πίεσης και την καταστροφή στους αγωγούς.
«Πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά νέα. Μιλάμε για μια καταστροφή στον αγωγό, ακόμα δεν ξέρουμε τι είδους είναι.
Φαίνεται πως είναι στην οικονομική ζώνη της Δανίας.
Η πίεση έχει μειωθεί σημαντικά» τόνισε ο Peskov, αναφέροντας πως πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη που απαιτεί άμεση έρευνα.
«Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλη της ηπείρου» υπογράμμισε ο Peskov.
Η Ουκρανία καταγγέλλει τρομοκρατική επίθεση
Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης» από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.
«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Michaylo Podolyak.
Σαμποτάζ «υποψιάζεται» η Γερμανία
«Η Γερμανία υποψιάζεται σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream» δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος.
Την ίδια στιγμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα της Γερμανίας θα βοηθήσουν «να αγοράσουμε χρόνου για τη βιομηχανία εάν προκύψει έκτακτη ανάγκη τον χειμώνα».
Δανία: Είναι μεγάλη διαρροή
Για μεγάλη διαρροή κάνει λόγο η Δανία. «Μπορούμε να δούμε ότι βγαίνει πολύ αέριο. Άρα δεν είναι μικρή ρωγμή. Είναι πραγματικά μεγάλη ρωγμή» επισημαίνει η ενεργειακή αρχή της Δανίας και προειδοποιεί ότι «οι διαρροές αερίου από τους αγωγούς Nord Stream θα συνεχιστούν για μέρες».
Δολιοφθορά βλέπει η Πολωνία
Σε δολιοφθορά αποδίδει η Πολωνία τις διαρροές στον Nord Stream.
«Έχουμε να κάνουμε με μια πράξη δολιοφθοράς. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πράξη δολιοφθοράς» υποστήριξε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki.
Στο +8,2% η τιμή του φυσικού αερίου
Ανοδικά κινείται σήμερα (27/9/2022) η τιμή του φυσικού αερίου με το ολλανδικό TTF να βρίσκεται στο +8,2% στα 188,2 ευρώ.
Νωρίτερα το ολλανδικό TTF είχε φτάσει στο +11,6% στα 194 ευρώ.
Politico: Πάρα πολλές συμπτώσεις
Στο θέμα αναφέρεται σήμερα (27/9/2022) η στήλη Brussels Playbook του Politico κάνοντας λόγο για «μυστηριώδη ατυχήματα στους ρωσικούς αγωγούς» αλλά και για «πάρα πολλές συμπτώσεις».
«Οι γερμανικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας ασχολούνται με την υπόθεση, αλλά μην περιμένετε απαντήσεις έως ότου οι ερευνητές φτάσουν στους υποθαλάσσιους σωλήνες για να δουν τι προκάλεσε τις διαρροές.
Το συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε επίθεση στην υποδομή, με αξιωματούχους να επισημαίνουν την ξαφνική απώλεια πίεσης σε τρεις μεμονωμένους σωλήνες - έναν στον Nord Stream 2 και τους δύο σωλήνες στον Nord Stream 1» επισημαίνει το Politico.
Το σενάριο για ρωσικό... δάκτυλο
Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται και το σενάριο για ρωσική δολιοφθορά προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και ενταθούν οι πιέσεις στην Ευρώπη για άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Μια θεωρία είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανατινάξει τους αγωγούς για να σπείρει διχασμό μεταξύ των δυτικών συμμάχων και να δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές για να αυξήσει ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου.
Η είδηση έρχεται αφότου η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε μια προγραμματισμένη "τρομοκρατική επίθεση" από την Ουκρανία στον αγωγό TurkStream.
Παρά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες - κάτι που σαφώς δεν ανέμενε η Μόσχα» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico.
Ο αγωγός Nord Stream 2
Όσον αφορά τον αγωγό Nord Stream 2 και τη διαρροή που έχει εντοπιστεί, το Politico αποκλείει το ενδεχόμενο να αντλεί κάποιος το αέριο.
«Δεδομένου ότι χρειάστηκαν εβδομάδες για να γεμίσει ο αγωγός με αυτή την ποσότητα φυσικού αερίου, η ταχύτητα της πτώσης της πίεσης -σχεδόν κατά τη διάρκεια της νύχτας- έδειξε την πιθανότητα μεγάλης διαρροής και όχι οποιαδήποτε προσπάθεια από τη ρωσική πλευρά να αναχαιτίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημόσια» αναφέρεται σε διαφορετικό δημοσίευμα του Politico.
«Η σημαντική πτώση της πίεσης που έχει ήδη σημειωθεί στον αγωγό Nord Stream 2 προκαλεί φόβους ότι πρόκειται για μεγάλο ατύχημα και ότι σημαντικές ποσότητες του επικίνδυνου αερίου του θερμοκηπίου μεθανίου έχουν ήδη διαρρεύσει στη Βαλτική Θάλασσα», δήλωσε ο Müller-Kraenner από τη ΜΚΟ Environmental Action Germany προσθέτοντας: «Η έγκριση του αγωγού πρέπει επομένως να ανακληθεί αμέσως για λόγους ασφάλειας και προστασίας του κλίματος».
Εντείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά
Ανήσυχοι τόσο για τις συνέπειες στις ενεργειακές τιμές όσο και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον εμφανίζονται οι επενδυτικοί οίκοι μετά τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.
Ειδικότερα, ο James Huckstepp από την S&P Global Platts υπογραμμίζει ότι οι διαρροές αερίου εντείνουν την αβεβαιότητα στην αγορά ενέργειας.
«Η πιθανότητα να επαναλειτουργήσει ο Nord Stream 1 πριν το τέλος του έτους έχει ουσιαστικά μειωθεί από 1% σε 0%», είπε ο Huckstepp και συμπλήρωσε «αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις υπόλοιπες ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και εάν θα μπορούσαν να δουν μειώσεις αργότερα φέτος».
Eurasia: Οι αγωγοί έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τυχαίες ζημιές
Την ίδια στιγμή, ο Henning Gloystein από τη Eurasia Group είπε ότι οι αγωγοί -με χωρητικότητα μεταφοράς περίπου 165 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα- «έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τυχαίες ζημιές», επισημαίνοντας ότι αποτελούνται από χοντρούς χαλύβδινους σωλήνες επικαλυμμένους με σκυρόδεμα που βρίσκονται στον βυθό.
Αλλά πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι και οι δύο γραμμές εξακολουθούσαν να είναι υπό πίεση και η καθεμία έχει την ικανότητα να διοχετεύει περίπου 165 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα, οι διαρροές αυτού του μεγέθους αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον».
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Ανακοίνωση για τις διαρροές στος αγωγούς εξέδωσε και η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG.
Όπως αναφέρεται εντοπίστηκαν ζημιές σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream. «Οι ζημιές είναι άνευ προηγουμένου» επισημαίνει η εταιρεία και υπογραμμίαζει ότι προς το παρόν είναι αδύνατον να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η υποδομή μεταφοράς αερίου.
Tagesspiegel: Δεν πρόκειται για... σύμπτωση
Ο λόγος για την πτώση της πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού Nord Stream θα μπορούσε να είναι μια στοχευμένη δολιοφθορά, μετέδιδε το βράδυ της Δευτέρας (26/9/2022) η εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη δικές της πηγές.
Και στις δύο περιπτώσεις ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του συμβάντος, στην οποία συμμετέχουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που δεν είναι στοχευμένο σαμποτάζ», είπε η πηγή. «Όλα μιλούν ενάντια στη σύμπτωση», πρόσθεσε. Αυτό το είδος υποτιθέμενης δολιοφθοράς, λένε οι πηγές, δεν είναι καθόλου ασήμαντο και πρέπει να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ειδικές δυνάμεις όπως δύτες ή υποβρύχιο.
Όσον αφορά το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την πιθανή δολιοφθορά, σύμφωνα με τις αρχικές υποθέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα μπορεί να ευθύνονται ουκρανικές δυνάμεις ή δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία. Εξετάζονται επίσης και άλλες επιλογές. Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Tagesspiegel, τόνισαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η υποτιθέμενη δολιοφθορά να σχεδιάστηκε πριν σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς ο χρόνος τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων μπορεί να είναι μεγάλος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών