Οι διαρροές φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα ύποπτων δολιοφθορών που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς Nord Stream την Τρίτη έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και έχουν εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια.
Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής πετρελαίου.
Διαθέτει πάνω από 90 υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου που εκτείνεται περίπου 9.000 km (5.590 μίλια).
"Ο στρατός θα είναι πιο ορατός στις νορβηγικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου", δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere σε συνέντευξη Τύπου.
Η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Στη θάλασσα, το Πολεμικό Ναυτικό θα αναπτυχθεί για την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων, ενώ στην ξηρά, η αστυνομία θα μπορούσε να αυξήσει την παρουσία στις εγκαταστάσεις, δήλωσε.
Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισαν την ανάγκη προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας και προειδοποίησαν για μια «ισχυρή και ενωμένη απάντηση» σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις.
Τη Δευτέρα, η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου της Νορβηγίας είχε ζητήσει μεγαλύτερη επαγρύπνηση για μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φαίνονται να πετούν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο ατυχημάτων ή εσκεμμένων επιθέσεων.
Ο Stoere είπε την Τετάρτη ότι οι παρατηρήσεις drone έγιναν "κυρίως τον Σεπτέμβριο", αφορούσαν drones "διάφορων μεγεθών" και ότι η δραστηριότητα ήταν "μη φυσιολογική".
Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν είδε συγκεκριμένη απειλή κατά του υπεράκτιου τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας και δεν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της.
Ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ασφάλεια του πετρελαϊκού τομέα της σκανδιναβικής χώρας μπορεί να είναι πολύ χαλαρή.
Στρατηγικός στόχος
«Η νορβηγική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο μακράν πιο σημαντικός στρατηγικός στόχος σε όλη την Ευρώπη τώρα είναι οι εισαγωγές ενέργειας ή φυσικού αερίου από τη Νορβηγία», δήλωσε στο Reuters ο Tor Ivar Stroemmen, ανώτερος λέκτορας στη Βασιλική Ναυτική Ακαδημία της Νορβηγίας.
«Εάν αυτές οι παραδόσεις μειωθούν ή σταματήσουν ή μειωθούν κατά ένα μεγάλο ποσό, αυτό θα προκαλούσε πλήρη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Stroemmen, νωρίτερα την Τετάρτη.
Η Equinor, ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, δήλωσε την Τετάρτη ότι ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της.
«Δεν μπορείς ποτέ να εμποδίσεις πλήρως τη δολιοφθορά σε 8.800 χιλιόμετρα αγωγών, αυτό είναι αδύνατο», είπε ο Stroemmen, αλλά η πρόσθετη συντονισμένη δράση θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη τη λειτουργία των πιθανών σαμποτέρ.
Επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει έλλειψη συντονισμού μεταξύ της βιομηχανίας πετρελαίου, της αστυνομίας και του στρατού, οι οποίοι έχουν διαφορετικές ευθύνες ασφαλείας για εγκαταστάσεις εντός και ανοικτής θαλάσσης, δήλωσε ο Stroemmen.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσλάβει εξειδικευμένα σκάφη ικανά για υποβρύχια επιτήρηση άμεσα διαθέσιμα στη μεγάλη ναυτιλιακή βιομηχανία της Νορβηγίας.
Ο νορβηγικός στρατός παρακολουθεί την κατάσταση σε «επαγρύπνηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Μικτού Στρατηγείου της Νορβηγίας, του επιχειρησιακού κέντρου διοίκησης του στρατού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών