Η επιστολή είχε συνταχθεί με πρωτοβουλία της Ελλάδας και μόλις χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πανηγύριζε» κάνοντας λόγο για «σπουδαία νέα» - Αιχμές για παρέμβαση της Γερμανίας
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν αψήφησε τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ αλλά και τις φωνές Ευρωπαίων Επιτρόπων, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε. (COREPER) και καταγγελίες περί γερμανικής παρέμβασης.
Μόλις μία ημέρα πριν, πάντως, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών ενέγειας».
Σημειώνεται πως η σχετική επιστολή, συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας και απευθύνεται στην επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, και υπογράφεται από τους υπουργούς Ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.
«Αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 χωρών της ΕΕ -και τις αντίθετες φωνές μέσα στο δικό της κολέγιο- η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen αποφάσισε να μην προτείνει νομοθεσία για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου», αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα νέα μετέφερε στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER), η διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ειδικότερα, ένας από τους πρεσβευτές, ο οποίος είχε τη στήριξη των συναδέλφων του από τις άλλες χώρες, να σημειώνει ότι «ένα non-paper στην πραγματικότητα δεν εισάγει νέες λύσεις».
Μάλιστα, τρεις διπλωμάτες μιλώντας στο Politico, είπαν ότι πίσω από την απόφαση της Κομισιόν βρίσκεται η Γερμανία, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ειδικά την Ursula von der Leyen να μην προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να μην φτάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα ήταν πιο δύσκολο να αποτραπεί η εφαρμογή του.
«Η Γερμανία, με τις μεγαλύτερες τσέπες της, κατάφερε να πλειοδοτήσει έναντι των γειτόνων της και να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για τον χειμώνα. Ο συνασπισμός συζητά τώρα μια εθνική επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές» αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι -κατά συνέπεια- το Βερολίνο προτιμά μια λύση για εθνικές επιδοτήσεις στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το Politico, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη. Και παράλληλα, η Γερμανία έχει τροποποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αγοράς με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση, οδηγώντας σε ελλείψεις.
Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιτευχθεί με από κοινού αγορές, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία της πλειοδοσίας και δεν θα ανέβαζαν τις τιμές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών