Τα πυρά της κατά του ΟΗΕ και του γενικού γραμματέα Antonio Guterres σχετικά με την καταδίκη των δημοψηφισμάτων σε Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia εξαπέλυσε η Ρωσία, υποστηρίζοντας πως ακολουθεί μια πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών».
Η μόνιμη αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τον Guterres ότι παρέμεινε σιωπηλός για τα όσα έκανε η κυβέρνηση του Κιέβου στο Donbass μετά το 2014, για την κατάσταση στο Κόσοβο αλλά και για το ότι δεν καταδίκασε την κατοχή μέρους της Συρίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
«Σε αυτό το πλαίσιο, μια τέτοια άμεση επίθεση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο θεμελιώδες δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που εκφράζεται από τον πληθυσμό των περιοχών Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia αντιπροσωπεύει ένα ακόμη παράδειγμα δύο μέτρων και δύο σταθμών» υποστήριξαν οι Ρώσοι διπλωμάτες, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Guterres ότι «αντί να ενεργήσει όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επέλεξε να επηρεάσει τη θέση των κρατών μελών του ΟΗΕ ενόψει της αναμενόμενης έναρξης από τις δυτικές χώρες της συζήτησης του θέματος των δημοψηφισμάτων στη Γενική Συνέλευση».
Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη 29/9 ο Guterres υποστήριξε ότι τα δημοψηφίσματα έρχονται σε αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχουν νομική ισχύ και δεν πρόκειται να αναγνωριστούν διότι δεν αντιπροσωπεύουν την αληθινή έκφραση της βούλησης του λαού της περιοχής.
Δεν είχε κανένα δικαίωμα να μιλήσει
Σύμφωνα με τους Ρώσους διπλωμάτες, ο Guterres δεν είχε κανένα δικαίωμα να μιλήσει εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τα δημοψηφίσματα.
Όπως επισήμανε η ρωσική πλευρά, «οι διοικητικές αρμοδιότητες δεν δίνουν το δικαίωμα στον γ.γ. να κάνει πολιτικές δηλώσεις για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, πόσο μάλλον για να προχωρήσει από μόνος του στην ερμηνεία των κανόνων του Χάρτη και των εγγράφων της Γενικής Συνέλευσης».
Ψηφοφορία και στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει αργότερα σήμερα επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.
Παρόλο αυτά δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί, δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο.
Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως θα θέσουν το έγγραφο αυτό σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών